C. A. Johnstone: Redakční úvod
RSS

C. A. Johnstone: Redakční úvod


Caitlin Johnstone je nazávislá australská novinářka. Žije převážně v Melbourne, má dvě děti, je dvakrát vdaná a jednou rozvedená. V roce 2003 vystudovala žurnalistiku, ale dlouho před dokončením studia přišla na to, že mediální prostředí je natolik nastaveno proti pravdě, že nebude moci dělat práci, kterou chtěla, a tak se věnovala ekologickému aktivismu a zároveň si platila účty prací ve firmě.
Během tohoto období zažila řadu transformativních osobních zkušeností, pak jsem v roce 2016 získala práci v samizdatovém zpravodajském médiu, kde rychle získala publikum pro své názorové články o hnutí Bernieho Sanderse (které vznikly z komentářové mezery, kterou považovala za nutné zaplnit, když se účastnila bernieovských skupin na Facebooku).
V roce 2017 si pořídila účet na Patreonu a stala se plně crowdfundingovým spisovatelem, který se nikomu nezodpovídá, což je výsadní postavení, které naplno využívá k tomu, aby říkala věci, o nichž si myslí, že je třeba je říkat, bez ohledu na tabu, která je zakazují vyslovovat.
Caitlin Johnstone o svém webu
Stručně řečeno, to, co čtete na tomto místě , je pokračující spolupráce mezi mnou (Australankou) a mým manželem Timem Foleym (Američanem), jejímž cílem je probudit lidské vědomí a přiblížit lidstvu mé chápání toho, jak by měl vypadat zdravý svět. Všechny články, eseje, básně a poznámky, které zde čtete, směřují k tomuto programu.
Když mě někdo požádá, abych tento projekt popsala, často říkám: „Píšu o konci iluzí,“ protože z mého pohledu se všechny hlavní problémy, kterým náš druh nyní čelí, zrodily z mylného vnímání toho, co se skutečně děje.
Na kolektivní úrovni je lidské chování řízeno propagandou a systémy, pro které vyrábí souhlas, a na individuální úrovni jsme řízeni iluzí ega. Z mého pohledu je to všechno jen iluze, takže často přecházím od diskuse o projevech iluze ve velkém i malém měřítku, aniž bych je příliš rozdělovala; proto se v jednom eseji často setkáte s komentáři k manipulacím masových médií, které se prolínají s něčím, co vypadá jako duchovní nebo filozofické postřehy. Pro mě je to všechno jedno téma.
Iluze považuji za jedinou překážku vytvoření zdravého světa, který by podle mého názoru vypadal jako přechod od modelů kapitalismu, militarismu, imperialismu a nadvlády založených na soutěži k modelům založeným na spolupráci, v nichž všichni lidé spolupracují mezi sebou a s naším ekosystémem na společném dobru všech bytostí.
Jediné, co tomuto pohybu brání, jsou rozsáhlé iluze, které nám naši vládci od narození vštěpují o tom, co je skutečné a co je možné, a také drobné iluze ega a oddělenosti, které nás udržují v otroctví strachu, chamtivosti a nevědomé reaktivity.
Vyhlídka na rozsáhlé probuzení lidského vědomí a radikální proměnu způsobu, jakým se lidé na této planetě chovají, může znít vznešeně a neprakticky, ale já to vidím tak, že se náš druh dostal do pasti, v níž se to buď stane, nebo půjdeme cestou dinosaurů.
Každý živočišný druh se nakonec dostane do bodu, kdy se buď přizpůsobí měnící se situaci, nebo vyhyne, a vzhledem k tomu, že se stále rychleji blížíme k jaderné válce a zničení naší biosféry, zdá se být spravedlivé říci, že tento klíčový okamžik nastal právě teď.
Ve své analýze jsem se hodně zaměřila na vládu USA a mezinárodní uskupení spojenců, partnerů a majetku, které se podobá impériu, a to ne proto, že by byla jediným zlem v našem světě, ale proto, že v tomto historickém okamžiku je hnací silou, která stojí za lvím podílem problémů lidstva.
Impérium centralizované Spojenými státy stupňuje agresi proti Rusku a Číně současně a pracuje na zničení každého národa, který se staví na odpor jeho cílům globálního ovládnutí, a to vše za použití své vojenské a ekonomické moci a nejmocnější propagandistické mašinérie, jaká kdy byla vynalezena, aby přiměla lidstvo k pohybu, který neslouží obyčejným lidem.
Protože propagandistická mašinérie USA je tak nesmírně mocná, moje důrazná kritika impéria se často setkává s šokem a podezřením ze strany mnoha lidí, kteří jí byli indoktrinováni. Internetový vitriol je mým stálým společníkem a jsem obviňována z toho, že jsem tajným agentem všech zemí světa, na které USA cílí.
Asi stojí za zmínku, že jsem nikdy nepracovala pro žádnou vládu ani jsem nebyla žádnou vládou placena; někteří lidé si myslí, že jsem psala pro RT, ale ve skutečnosti je RT jen jedním z mnoha médií, která se občas sama od sebe rozhodla znovu publikovat mou práci v rámci mého dlouhodobého otevřeného pozvání pro každého, kdo si přeje použít mou práci zdarma.
Mé finanční prostředky pocházejí výhradně od lidí, kteří čtou a mají rádi mou práci. Mám vlastně velmi zajímavý systém, jak se živit tím, co dělám, kdy veškerá finanční podpora, kterou dostávám, pochází zcela bezpodmínečně z dobré vůle mých čtenářů.
Protože všechno, co píšu, je k dispozici ke čtení zdarma (dokonce i mé knihy vycházejí v placených PDF verzích a skládají se výhradně z materiálů, které jsou volně dostupné online), nic si ode mě nekupují ani neočekávají, že za svůj dar něco dostanou; podporují mou práci výhradně proto, že to chtějí dělat. Tento model přežití založený na ekonomice darů, kdy každý může číst a používat veškerou mou práci zdarma, je jedním ze způsobů, jak se snažím žít na této zemi podle svých představ, a umožňuje mi být jakýmsi živoucím znamením směru, kterým bych chtěla, aby se svět ubíral.
Bylo to divoké a úžasné dobrodružství a jsem vděčna všem, kteří mi to v průběhu let umožnili, ať už financováním, lajky a sdílením na sociálních sítích nebo tím, že upozornili přátele a rodinu na tento malý prostor.
Mohu s jistotou slíbit, že budu i nadále bojovat s touto mašinérií, jak jen to půjde, a tahat za volant směrem k pravdě a zdraví tak dlouho, dokud to po mně lidé budou chtít. Upřímně věřím, že tuhle věc můžeme vyhrát, a cítím se opravdu požehnána, že mohu trávit svůj čas tím, že do služby tomuto cíli vkládám svůj malý díl lidskosti.
Moc vám všem děkuji.
Caitlin Johnstone na WikiStrašidlech / WikiSpooks
Záchrana světa
„Mým cílem tady v tomto malém kousku digitální nemovitosti je udělat každou maličkost, kterou mohu, abych pomohla zachránit svět. Zdá se, že lidstvo se řítí k zániku prostřednictvím zničení klimatu nebo jaderného zničení, přičemž obě tato hnutí jsou udržována nadnárodní aliancí plutokratů a tajných vládních agentur. Zdá se, že tento nikým nevolený mocenský establishment (který je někdy označován jako deep state, což je termín, kterému se nyní vyhýbám, protože republikánští straníci jeho význam překroutili) není motivován žádnou ideologií ani loajalitou k nějakému konkrétnímu národu či vládě, ale pouhým hladem po neomezené moci. Kladu důraz na Spojené státy, protože právě tam se zdá být centralizováno největší množství moci.“
Ovládání narativu/příběhu
„Kdo ovládá narativ, ovládá svět. Pochopte tento klíčový bod a pochopíte, proč plutokraty ovládaná média neustále očerňují Juliana Assange, proč nikdy nezklamou, aby se zařadila do fronty na podporu vojenské agendy vedené Spojenými státy, proč věnují obrovskou pozornost některým politickým kandidátům, zatímco jiné zcela ignorují, a proč vynakládají tolik energie na to, aby se všichni dohadovali o detailech, jak by měl být status quo zachován, místo aby debatovali o tom, zda by vůbec měl existovat.
Nikým nevolený mocenský establishment využívá své kontroly nad politikou a médii k tomu, aby určoval, čemu veřejnost věří ohledně toho, co se děje v jejím světě, aby jí zabránil bouřit se proti statu quo, který jí neslouží; bez schopnosti takto účinně propagovat masy nemůže vládnout. Proto zde soustřeďuji většinu své energie na útok proti této propagandistické mašinérii a na oslabení nezasloužené důvěry, kterou veřejnost vkládá do masmédií.“
Citáty a výroky Caitlin Johnstoneové
Dezinformace
„Nejpodivnější na tom, že si Bidenova administrativa dala za úkol cenzurovat ‘dezinformace’ na sociálních sítích, je to, že Spojené státy jsou centrem celosvětového impéria, které je postaveno na základech dezinformací, udržováno dezinformacemi a podporováno dezinformacemi.“
Ruská propaganda
„Vtipné na tom všem je, že neustálým varováním před nebezpečím ruské propagandy imperiální hybatelé přiznávají, že vědí, že je možné masově manipulovat veřejným míněním pomocí médií. Jen lžou o tom, kdo nám to dělá. Ve skutečnosti se ruské propagandy neobávají. ‘Ruská propaganda’ je jen strašidelná historka, kterou nám vyprávějí, abychom si nevšimli, že naše civilizace je nasycena americkou propagandou.“
Odezva na Covid-19
„Za účelem minimalizace infekce COVID-19 uděluje Velká Británie předčasné propuštění všem vězňům, kteří se nedopustili násilí a nejsou Julianem Assangem.“
Korporátní média/lhavost
„Stále častěji se setkáváme s tím, že narativy o kybernetických hrozbách jsou využívány k šíření zpráv o ‘útocích’ a ‘válečných akcích’, které jsou z pohledu veřejnosti pouze autoritativním tvrzením sebevědomě znějících mediálních odborníků. Nedávno vyšel exkluzivní článek televize NBC, jehož spoluautorem byl Ken Dilanian, který je skutečným a doslovným zaměstnancem CIA, o hrozbě hackerů pracujících pro íránskou vládu. Údajné ruské vměšování do amerických voleb v roce 2016 je dnes běžně srovnáváno s Pearl Harborem a 11. zářím, přestože veřejnosti nikdy nebyly předloženy žádné pádné a ověřitelné důkazy, že k tomuto vměšování vůbec došlo.“
Gaslighting/Nasvětlování
Nasvětlování může být formou zastrašování nebo psychického týrání. Oběti jsou předkládány nepravdivé informace jako pravda, což ji postupem času nutí pochybovat o vlastní paměti nebo vnímání.
Nasvětlování zahrnuje osobu nebo skupinu osob, které pracují proti oběti.
Způsob, jakým korporátní mediální komplex pracuje, tedy zatajování faktických informací a jejich nahrazování donekonečna se opakujícími nepravdivými nebo smyšlenými informacemi, jejichž cílem je zmást a dezorientovat, je formou gaslightingu.
To je také model pro větší imperialistickou propagandistickou konstrukci, a to nejen ve vztahu k Sýrii, ale i k Rusku, Severní Koreji, Íránu a všem ostatním drzým vládám, které se odmítají podřídit americkým nadřazeným plánům. Funguje to následovně:
Nejprve oligarchy vlastněná establishmentová média, která jsou sama plná členů Rady pro zahraniční vztahy, využívají další válkychtivé think tanky a své vlastní masivní financování, aby vnutila hlubokému státu psyopy jako Russiagate a „Saddám má zbraně hromadného ničení“, aby se staly mainstreamovým narativem.
Za druhé využívají mainstreamový, široce přijímaný status tohoto vymyšleného příběhu k tomu, aby každého, kdo jej zpochybňuje, označili za mentálně defektního konspiračního teoretika s čepicí z alobalu.
Je to dokonalé schéma.
Masmédia dala několika elitám možnost účinně proměnit falešný příběh, který samy vymyslely, v tak široce přijímaný fakt, že každý, kdo o něm pochybuje, může být vykreslen v úplně stejném světle jako ten, kdo pochybuje o kulatosti Země.
Iluze jednomyslného souhlasu je tak dokonalá, že nehorázné psychopatie establishmentu jsou stavěny na stejnou úroveň jako ustálená vědecká fakta, přestože je netvoří nic jiného než vysoce placení odborníci, kteří den co den sebevědomě pronášejí autoritativní tvrzení.
USA/výjimečnost
USA mohou bombardovat, koho chtějí, kdy chtějí, a když to dělají, dělají to vždy jen v sebeobraně, protože celá planeta je majetkem Washingtonu DC. Mohou se zmocnit kontroly nad celými uskupeními národů, a pokud se některý z těchto národů jakýmkoli způsobem brání, narušuje tím americkou suverenitu.
Další odkazy:

10 faktů o Caitlin Johnstoneové od člověka, který ji zná lépe než kdokoli jiný

Zdroj: Disput


Nejčtenější za týden