Solární problém: V létě moc, v zimě málo
RSS

Solární problém: V létě moc, v zimě málo


Neustále slyšíme, že energetickou krizi vyřeší solární elektrárny. Prý jich máme stavět víc a víc a bude dobře. Jenže ona to není pravda. Proč?
Důvod je naprosto logický. Solární elektrárny fungují, když svítí slunce. To znamená pouze ve dne a v našich podmínkách také převážně od jara do podzimu. V zimě sice slunce samozřejmě také někdy svítí, ale jen málo hodin, navíc solárním panelům vadí také mráz.
Co to v důsledku znamená? Čím víc solárních elektráren se u nás postaví, tím víc elektřiny se hlavně v létě vyrobí. Vzhledem k tomu, že solárů mají už dnes spoustu třeba v Německu, tak reálně hrozí, že v létě té elektřiny bude až moc. Tolik, že ji nikdo nebude potřebovat. Její cena tak bude klesat až do záporných hodnot. Zároveň to bude znamenat potíže pro přenosovou síť, která bude muset zvládat obří nápor. To bude pochopitelně znamenat nutnost velkých investic, což prodraží elektřinu všem. Problém by vyřešily baterie, jenže tak velké zatím neexistují.
Druhý extrém nastane v zimě, kdy výroba ze solárních elektráren dramaticky klesá. Často až úplně na nulu. Jenže poptávka po elektřině u nás je v zimě naopak nejvyšší. A bude se ještě zvyšovat tím, jak elektřinou stále více lidí topí. Co s tím?
Bude muset existovat záloha v podobě jiných elektráren. Nejspíše uhelných či plynových. Jenže v létě zase tyto elektrárny nebudou potřeba, takže budou stát. To vše dohromady bude opět stát spoustu peněz, které zaplatíme všichni.
Někdy v budoucnu se možná dočkáme řešení ve formě ukládání přebytečné elektřiny do vodíku, ale tyto technologie jsou zatím stejně jako akumulace spíše v plenkách. A do třetice, rozvoj vodíkových technologií bude opět velmi drahý.
Proto se většina odborníků shoduje, že řešením pro českou energetiku je jádro. Je však nutné si uvědomit, že jaderné elektrárny nelze vypínat a zapínat dle potřeby. Musejí fungovat konstantně, v na jaře, v létě, na podzim i v zimě. A také tak fungují, pokud samozřejmě neprobíhá nějaká oprava.
Jaký je závěr? Ano, i výstavba nových reaktorů spolyká spoustu peněz. Investice do jádra nám ale přinese elektřinu po celý rok, ve dne i v noci. Zároveň nebude nutné investovat tolik do jiných zdrojů a do přenosové soustavy. Bohužel se však zdá, že místo, aby solární boom někdo s touto logikou tlumil, naopak se znovu rozjíždí. S vysokou pravděpodobností to bude především další solární tunel. A znovu ho zaplatíme všichni.

Zdroj


Nejčtenější za týden