Putin se po vzpouře sešel s šéfem Wagneru. O čem jednali?
RSS

Putin se po vzpouře sešel s šéfem Wagneru. O čem jednali?


Ruští představitelé odhalili další dějový zvrat, který přidává další záhadu do již tak bizarního povstání Wagnera a osudu jeho zakladatele a šéfa Jevgenije Prigožina. Zpráva také podtrhuje, že věci se pravděpodobně budou vyvíjet „normálně“ a vedení Wagnera dostane malou facku. (Foto: Wikimedia)









Kreml v pondělí uvedl, že prezident Vladimir Putin se s Prigožinem skutečně setkal jen několik dní po krátkodobé vzpouře, která měla za následek více než tucet mrtvých ruských vojáků poté, co Wagnerovi žoldáci sestřelili vojenské vrtulníky.



Po takzvaném „pochodu na Moskvu“ ozbrojených konvojů Vagnerových jednotek, který se odehrál 24. června za rozhořčených výpovědí o bující korupci v řadách armádního velení, Rusko rychle oznámilo, že za zprostředkování běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka bylo dosaženo dohody o příměří. Její součástí byla dohoda, že Prigožin opustí Rusko a vstoupí do faktického exilu v sousedním Bělorusku.



Zdá se však, že před tímto procesem přesunu šéfa Vagnera do Minsku (jeho soukromým letadlem) nebo během něj (či dokonce po něm) se s Putinem sešli na téměř tříhodinové schůzce v Kremlu. Ta se podle čerstvého prohlášení Kremlu týkala velících důstojníků PMC Wagner.



Prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov:



„Prezident takovou schůzku skutečně uspořádal,“ začal Peskov. „Pozval 35 lidí – všechny velitele oddílů a vedení [soukromé vojenské] společnosti, včetně Prigožina,“ dodal. „Schůzka se konala 29. června v Kremlu a trvala téměř tři hodiny.“



„Podrobnosti (schůzky – pozn. TASS) neznáme, ale jediné, co můžeme říci, je, že prezident podal své hodnocení činnosti [soukromé vojenské] společnosti na frontě během speciální vojenské operace a událostí z 24. června,“ poznamenal Peskov.



„Putin si vyslechl vysvětlení velitelů [Wagner] a nabídl jim další možnosti nasazení a dalšího využití v boji,“ pokračoval prezidentův mluvčí.



Zdá se, že šlo o vstřícné setkání typu „pročištění vzduchu“, z něhož je zřejmé, že Putin s využitím skupiny Wagner jako efektivní vojenské síly ještě neskončil. Peskovovo prohlášení pokračovalo:



„Sami velitelé se podělili o svou verzi toho, co se stalo [24. června], zdůraznili, že jsou věrnými stoupenci a vojáky hlavy státu a vrchního velitele, a také uvedli, že jsou připraveni pokračovat v boji za vlast.“



„To je vše, co můžeme o tomto setkání říci,“ dodal.



Toto setkání se uskutečnilo necelý týden po chaotických víkendových událostech a několik dní poté, co Putin obvinil vedení žoldnéřské skupiny, která „organizovala a připravovala ozbrojenou vzpouru“, ze zrady a obvinil je, že „zradili Rusko“.



To vše silně naznačuje, že Wagner se na ukrajinské bojiště „vrátí“ již brzy. Je možné nebo dokonce pravděpodobné, že většina jednotek Wagnera ani neopustila frontové oblasti na Ukrajině, kromě tisíců, které během krátkého povstání kontrolovaly lokality v Rostově. To je klíčový detail, který budou americké zpravodajské služby a NATO pečlivě sledovat – že jim Putin „nabídl další možnosti nasazení a dalšího bojového využití“, jak uvedl Peskov v TASS.



Od minulého týdne prezident Lukašenko tvrdil, že Prigožin je zpět v Rusku. Pondělní odhalení z Kremlu to do jisté míry potvrzuje. Od počátku vzpoury Prigožin tvrdil, že se nesnaží svrhnout Putina nebo ruskou vládu, ale že si přeje vykořenit vojenské vedení, přičemž se odvolával mimo jiné na korupci a neschopnost, na které si dlouhodobě stěžuje.



Součástí mírové dohody zprostředkované Běloruskem, která povstání ukončila, bylo, že bojovníkům z Vagnerovy armády budou nabídnuty kontrakty s národními ozbrojenými silami, nebo že budou přemístěni do Běloruska. Možnost rozsáhlých táborů Wagnerů uvnitř Běloruska velmi znervóznila sousedy, jako je Polsko, a Varšava přistoupila k posílení svých hranic.



Zdroj: abcnews.go.com
Článek Putin se po vzpouře sešel s šéfem Wagneru. O čem jednali? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden