Novinář na jednání OSN představil výsledky auditu pomoci Ukrajině
RSS

Novinář na jednání OSN představil výsledky auditu pomoci Ukrajině


SYRZDARMA
Na konci června proběhlo jednání bezpečnostního výboru OSN na téma Ukrajina. Na zasedání promluvil i novinář Max Blumenthal. Prezentoval výsledky nezávislého auditu finanční výpomoci Ukrajině a obvinil USA z vedení zástupné války na úkor daňových poplatníků a nebezpečné eskalace konfliktu.



Max Blumenthal je americký novinář, který řídí web Grayzone a v minulosti příspíval do New York Times nebo Los Angeles Times. Na jednání bezpečnostního výboru OSN 29. června řekl:
Zkrácení, překlad, mezititulky redakce. Kompletní projev plus související odkazy na konci článku.
Ukrajinská armáda vstupuje do třetího týdne oslavované protiofenzívy, která podle CNN zůstává za očekáváními a o které sám Zelenskyj řekl, že jde pomaleji, než by bylo žádoucí.
Co udělá Pentagon? Pošle dalších 325 milionů dolarů, aby nahradily zničená vojenská vozidla poslaná na Ukrajinu.
Kam mizí peníze?
Americká vláda ještě neudělala oficiální audit svého financování Ukrajiny. Proto publikovalo médium Grayzone tento týden nezávislý audit amerických výdajů na Ukrajinu v letech 2022 a 2023. Náš audit vedla Heather Kaiser, bývalá vojenská zpravodajská důstojnice a veteránka z války v Iráku a Afghánistánu.
Našli jsme platbu ve výši 4,48 milionu dolarů od ministerstva sociálních věcí kyjevské vládě. Našli jsme platby ve výši 4,5 miliardy dolarů od americké agentury pro mezinárodní rozvoj na úhradu ukrajinského dluhu, jehož velkou část financuje globální investiční firma BlackRock. Našli jsme peníze určené pro Ukrajinu, které vylepšili rozpočet televizní stanice v Torontu, neziskové organizace podporující NATO v Polsku a věřte tomu, nebo ne, podpořili farmáře v Keni.
Ve skutečnosti se hodně z vojenské a humanitární pomoci poslané Ukrajině jednoduše vypařilo. Minulý rok citovala televize CBS News ředitele neziskové organizace stojící za Zelenským, který uvedl, že se pouze zhruba 30 % pomoci dostane na ukrajinské frontové linie.
Když je neonacista k užitku
V květnu oslavovali západní politici protikremelské ruské neonacisty, kterým poskytl výstroj Kyjev, za teroristický útok na ruském území za použití amerických vozidel Humvee (viz též zpráva New York Times v odkazech na konci článku) . Ačkoliv je tato skupina známá pod jménem „Ruský dobrovolnický sbor” vedena člověkem, který se sám nazývá „Bílý rytíř”, a jejími členy je řada otevřených obdivovatelů Adolfa Hitlera, její využití Západem proti ruským silám nevyvolalo žádné protesty v Kongresu (viz též článek z časopisu Vice).
Ačkoliv Bidenova administrativa slíbila, že udrží kontrolu nad zbraněmi poslanými na Ukrajinu, zpráva ministerstva zahraničí, která se dostala na veřejnost v prosinci minulého roku, přiznává, že neustálá aktivita a boje mezi ruskými a ukrajinskými silami vytváří prostředí, ve kterém je použití standardních ověřovacích postupů často nemožné nebo nepraktické.
Obama nechtěl eskalaci
Víme, že to vědí, protože v roce 2014 odmítl prezident Obama požadavky, aby USA poslaly Kyjevu smrtící útočné zbraně, protože podle Wall Street Journal měl dlouholeté obavy, že vyzbrojení Ukrajiny by vyprovokovalo Moskvu k další eskalaci, která by mohla Washington zatáhnout do zástupné války.
Když se Donald Trump dostal do úřadu v roce 2017, snažil se držet Obamovu politiku, ale brzy byl washingtonskými novináři a Demokratickou stranou nazván ruskou loutkou za to, že odmítl poslat rakety Javelin od firmy Raytheon ukrajinské armádě. Neochota Trumpa poslat rakety Javelin byla jedním z důvodů pro snahy o jeho odvolání z funkce neboli impeachment. On se nepřekvapivě podvolil a rakety Javelin poslal.
Minská dohoda měla získat čas
Západ využil minské dohody k tomu, aby Ukrajina získala čas se vyzbrojit, jak uvedla německá premiérka Angela Merkel (viz též článek Die Zeit) .
V lednu roku 2022 oznámily USA, že poskytnou Ukrajině zbraně v hodnotě 200 milionů dolarů. Už 18. února hlásili pozorovatelé OSN zdvojnásobení porušení příměří (viz též zpráva OSN) . Mapa bezpečnostní organizace OSN ukazovala, že naprostá většina cílových oblastí útoků byla na straně ruské separatistické populace v Donětsku a Luhansku. O pět dní později zahájilo Rusko invazi na Ukrajinu.
A od té doby zrychluje Amerika a její spojenci eskalaci při každé příležitosti. Sám prezident Biden řekl v březnu 2022: „Myšlenka, že pošleme útočné zbraně a letadla a tanky…nemyslete si, ať řeknete cokoli, to je třetí světová válka.”
Bojiště za svobodu?
Bylo nám řečeno, že Ukrajina je doslova bojištěm za svobodu a demokracii, a proto jí musíme dodávat zbraně tak dlouho, jak to bude nutné, řekl prezident Biden. Každý, kdo je proti vojenské pomoci Ukrajině, je podle této logiky proti obraně demokracie.
Ale kde je demokracie, když prezident Zelenskyj zakázal opoziční strany, kriminalizoval média svých politických oponentů, poslal do vězení svého největšího politického rivala, eliminoval jeho nejbližší spolupracovníky nebo vtrhl do ortodoxních kostelů a uvěznil kněze?
A co je demokratického na nedávném rozhodnutí Zelenského, že zruší volby v roce 2024 na základě toho, že v zemi panuje válečné právo?
Smrt versus peníze
Vojenské hřbitovy na Ukrajině rostou možná stejně rychle jako přímořské vily ředitelů firem Lockheed Martin a Raytheon. Vítězi jsou lidé jako ministr zahraničí USA Tony Blinken, který před nástupem do funkce založil konzultační firmu WestExec Advisors, která zprostředkovala lukrativní vládní kontrakty pro bezpečnostní firmy a zbrojní průmysl. Bývalými partnery Blinkena ve firmě WestExec je zástupce ředitele CIA David Cohen, Bidenova tisková mluvčí Jen Psaki a téměř tucet současných nebo minulých bezpečnostních poradců prezidenta Bidena.
Články 33 až 38 kapitoly VI charty OSN jasně říkají, že bezpečnostní rada musí využít svojí autority k dosažení mírového řešení konfliktu, zvláště pokud ohrožuje mezinárodní bezpečnost.




syrzdarma.cz

The post Novinář na jednání OSN představil výsledky auditu pomoci Ukrajině first appeared on .


Nejčtenější za týden