Ukrajina v NATO … přání nebo realita?
RSS

Ukrajina v NATO … přání nebo realita?



JAN BARTOŇ
Prezident Volodymyr Zelenskyj před vrcholným summitem NATO ve Vilniusu objel řadu členských států NATO a lobboval za rychlé přijetí Ukrajiny do NATO.


Na blížícím se vrcholném zasedání NATO ve Vilniusu se má jednat o vstupu Ukrajiny do aliance. Ukrajina žádá, aby na jednání NATO byla přijata rezoluce o přijetí Ukrajiny do NATO. Zatím se však hovoří o tom, že Ukrajina do NATO vstoupí „po skončení války“. A právě ono „skončení války“ se může proměnit v dlouhá léta nejistoty a čekání na zázrak.
Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v poslední době několikrát vyjádřil o tom, že Rusko nebude rozhodovat o tom kdo se stane či nestane členem NATO. Tato prohlášení je však třeba vnímat optikou reálné politické situace ve světě a na Ukrajině.
Nepřekvapuje proto, když se americká politika řídí spíše realismem na bojišti než proklamacemi.   Ukrajina teď není připravena  na vstup do Severoatlantické aliance. V rozhovoru poskytnutém stanici CNN to řekl americký prezident Joe Biden. Problém je válka s Ruskem, zapracovat podle něj musí Ukrajina ale také na demokratizaci. Naopak podle prezidenta Zelenského by Ukrajina měla na nadcházejícím summitu Severoatlantické aliance dostat „jasné bezpečnostní záruky“……
Mluvčí Bílého domu pro záležitosti národní bezpečnosti John Kirby stanici ABC řekl, že NATO bude „nakonec budoucností Ukrajiny“, předcházet jejímu vstupu do aliance ale bude muset konec války s Ruskem a série hospodářských reforem.
Ukrajina a její vyhlídky na členství budou jedním z hlavních témat summitu NATO ve Vilniusu, který se bude konat v úterý a ve středu.  Formální pozvání do aliance, které by si Kyjev přál, ale zřejmě nedostane, upozornila agentura DPA.
Mimochodem, ona „demokratizace“ Ukrajiny v podmínkách války s Ruskem je velmi „dobrý“ požadavek, že ano.
Před odjezdem Joea Bidena z USA do Evropy se americký prezident vyjádřil o členství Ukrajiny v NATO tak, že „nechce třetí světovou válku“. Mimochodem, toto vyjádření zmizelo ze všech webů, na které chodím (msn.com, iDnes.cz a novinky.cz) a proto na toto vyjádření nemám odkaz v textu. Situace tedy vypadá tak, že přes zaklínání se „neustupováním“ Rusku se samozřejmě politika Ruska bere velmi vážně a Rusko má defacto silný vliv na členství Ukrajiny v NATO.
Navíc lze očekávat, že pokud se válka na Ukrajině promění na „zamrzlý“ konflikt a bez mírové dohody – nepřepokládám, že by Ukrajina souhlasila s tím, že přijde až o 100000 čtverečních kilometrů – je podmínka konce války de facto podmínkou vylučující vstup Ukrajiny do NATO v nejbližších letech. Přání a realita je v tomto případě v naprostém protikladu a ať už skončí summit NATO s „pozvánkou“ či bez „pozvánky“ Ukrajině, na faktickém členství Ukrajiny v NATO to nebude mít žádný vliv.
Ukrajina v NATO je tak spíše přáním než realitou a je lépe počítat s tím, že k členství Ukrajiny v NATO schází nejen „demokratizace“ Ukrajiny, ale hlavně světová politická situace.

Jan Bartoň

The post Ukrajina v NATO … přání nebo realita? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden