Spojenci NATO se dohodli na plánech obrany proti ruskému útoku
RSS

Spojenci NATO se dohodli na plánech obrany proti ruskému útoku


Spojenci NATO v pondělí dosáhli dohody o obranných plánech, které podrobně popisují, jak by aliance reagovala na ruský útok, a překonali tak tureckou překážku den před setkáním lídrů na summitu ve Vilniusu, uvedlo pět diplomatů pro agenturu Reuters. (Foto: Flickr)









NATO po desetiletí nepovažovalo za nutné vypracovávat rozsáhlé obranné plány, protože vedlo menší války v Afghánistánu a Iráku a bylo si jisté, že postsovětské Rusko již nepředstavuje existenční hrozbu.




Turecko náhle odsouhlasilo podporou švédské kandidatury do NATO

Ale vzhledem k tomu, že těsně za jeho hranicemi na Ukrajině zuří nejkrvavější válka v Evropě od roku 1945, nyní varuje, že musí mít veškeré plánování připraveno dlouho předtím, než by mohl vypuknout konflikt s rovnocenným protivníkem, jako je Moskva.



Turecko blokovalo schválení toho, co NATO nazývá svými regionálními plány, kvůli formulacím týkajícím se zeměpisných lokalit, jako je Kypr.




Zelenskyj: Biden by mohl ukrajinský konflikt ukončit během pěti minut

„ Pro alianci je to vynikající. Turecko muselo přistoupit na kompromis a zrušit vazbu,“ řekl agentuře Reuters jeden z diplomatů.



Vedoucí představitelé NATO se 11. a 12. července sejdou ve Vilniusu na summitu, na kterém se bude jednat o členství Švédska a budoucích vztazích aliance s Ukrajinou.




Biden nečekaně odpověděl, proč nechal schválit kazetové bomby na Ukrajinu

Tím, že NATO nastíní své regionální plány, poskytne také státům návod, jak modernizovat své síly a logistiku.



Potřeba financovat tento zásadní posun je jedním z důvodů, proč se vedoucí představitelé chystají ve Vilniusu zvýšit cíl aliančních vojenských výdajů a ze současného cíle 2 % národního HDP učinit minimální požadavek.




Reportérka ČT popsala cestu do Kyjeva. Nyní její příspěvek i profil zmizel

Představitelé NATO odhadují, že bude trvat několik let, než budou plány plně realizovány, ačkoli zdůrazňují, že aliance může v případě potřeby okamžitě vyrazit do boje.



Zdroj: reuters.com
Článek Spojenci NATO se dohodli na plánech obrany proti ruskému útoku se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden