Roztržka mezi Tureckem a Ruskem ohledně propuštění bojovníků batalionu Azov (video)
RSS

Roztržka mezi Tureckem a Ruskem ohledně propuštění bojovníků batalionu Azov (video)


Jistě jste i na našich médiích zaznamenali, že po návštěvě v Praze se Zelenský vydal rovnou do Turecka, kde si převzal válečné zajatce z Azovstalu. Mělo jít o nácky z nechvalně známého batalionu Azov, kteří byli vězněni v Turecku, přičemž měli sloužit buď pro případnou výměnu zajatců nebo měli být propuštěni až po válce.
Erdogan se však rozhodl, že vyhoví žádosti Zelenského, kterému zajatce předal. To nyní naštvalo Kreml, který se k celé věci záhy vyjádřil.
Rusko vyjadřuje rozhořčení namířené proti Turecku poté, co Moskva tvrdila, že byla zaskočena rozhodnutím Erdoganovy vlády předat vězně neonacistického praporu Azav  Ukrajině.
Prezident Putin  požaduje odpovědi :

„Návrat vůdců Azova skutečně porušuje stávající dohodu. Budeme o této otázce diskutovat s Tureckem a ve skutečnosti jsme již zahájili rozhovory o této otázce,“ řekl prezidentův mluvčí Dimitrij Peskov na tiskové konferenci. Rusko říká, že chce od Ankary „vysvětlení“ a již došlo k oficiálním telefonátům v této věci.
Velitel Azovského pluku Denys Prokopenko , muž, který měsíce vedl poslední Azovskou pevnost v ocelárně Azovstal, je nyní díky intervenci Zelenského zpět na Ukrajině jako svobodný muž.

Peskov pokračoval ve strohých slovech namířených proti Turecku:
„Je nesmírně důležité, aby  Turecko – na rozdíl od řady států z takzvaného kolektivního Západu – s námi udržovalo dialog a podporovalo ho na nejvyšší úrovni .“
Postoj Moskvy je takový, že azovští vězni měli zůstat v Turecku až do konce války. Peskov si stěžoval, že Rusko  nebylo o jejich vydání informováno.
„Nikdo nás o tom neinformoval. Podle podmínek dohody měly tyto osoby zůstat na území Turecka až do konce konfliktu,“ tvrdil  Peskov.
„Tyto kanály využijeme k dialogu, především k vysvětlení našeho postoje, a určitě vezmeme v úvahu současnou situaci při uzavírání budoucích dohod v různých oblastech.“
Tyto poznámky, stejně jako následné zprávy státních médií, dále silně naznačují, že propuštění bojovníků Azov Tureckem podkopává a narušuje důvěru a silné vztahy mezi Ankarou a Moskvou. Prezidenti Putin a Erdogan po celou dobu ukrajinské války udržovali relativně těsné, pozitivní vztahy vzhledem k pozadí konfliktu a postavení Turecka v NATO.
Turecko předtím hrálo vedoucí roli ve výměně zajatců soustředěných kolem velitelů a bojovníků Azova, kteří se ukrývali v Azovstalu, než ho ruské síly loni obsadily. Politico k tomu uvedlo:

Pěti velitelům  z 12. ukrajinské národní gardy, jejího samostatného Azovského pluku a 36. samostatné brigády námořní pěchoty ukrajinské armády, bylo v květnu 2022 nařízeno vzdát se ruským silám poté, co více než dva měsíce bránili ocelárnu Azovstal v Mariupolu.
Velitelé Azovstalu byli spolu s 2 500 ukrajinskými vojáky vzati do ruského zajetí.  Kreml je všechny označil za nacisty, přičemž někteří ruští představitelé dokonce  prohlásili, že  ukrajinští vojáci si zaslouží popravu oběšením .

Zelenskyj osobně cestoval do Istanbulu, kde se setkal s Erdoganem a zajistil jejich propuštění. Ukrajinský vůdce to oslavuje jako triumf… „Vracíme se z Turecka domů a přivezeme naše hrdiny domů,“ oznámil o víkendu Zelenskyj. V sobotu zveřejnil následující video:

Zelensky has returned from Ukraine, bringing with him several Azov fighters who have been released by back to Ukraine by Turkey.
The Kremlin blames #Erdogan for breaking agreements as #Azov prisoners were supposed to stay in Turkey until the end of the war. pic.twitter.com/83lTSyru7r
— Dumayu (@DumayuReporting) July 8, 2023


„Ukrajinští vojáci Denys Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volynskij, Oleh Chomenko, Denys Shleha. Konečně budou se svými příbuznými,“ oznámil Zelenskyj na Telegramu. „Vracíme se domů z Turecka a přivádíme naše hrdiny domů,“ řekl a dodal: „Konečně budou se svými příbuznými.“
Mezitím by to mohlo způsobit další škody Tureckem zprostředkovanému obchodu s obilím. Rusko si stěžuje Turecku na „neschopnost západních států“ provést dohodu o obilí poté, co už visela na vlásku.
Turecko se dále snaží poskytnout Rusku bezpečnostní záruky, včetně možnosti námořního doprovodu, poté, co Rusko obvinilo Ukrajince z agrese v oblasti černomořského obilného koridoru.
K uvedenému jen dodávám, že jak šéf Azova Prokopenko, tak většina jeho soukmenovců se nikdy netajili inklinací k neonacismu. Poměrně aktivní je i jeho manželka, která před časem navštívila několik západních politiků i papeže. Ovšem mnohé její fotografie potvrzují, jak blízko má k neonacismu…

 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Roztržka mezi Tureckem a Ruskem ohledně propuštění bojovníků batalionu Azov (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden