Nějaký trumf?
RSS

Nějaký trumf?



VIDLÁK



Tak to začne… summit NATO, který měl původně porcovat ruského medvěda po úspěšné ukrajinské protiofenzívě. Místo toho je Ukrajina donucena dělat přesně to, za co se naši presstituti smáli Rusku. Pomalý pohyb vpřed pomocí pěších družstev.. ovšem, narozdíl od ruských vojsk“ v podmínkách bez vlastního letectva a překvapivě i bez vlastního dronstva. Minimálně, ty chybějící ukrajinské drony jsou pro mě překvapením. Od té doby také skončily filmečky o tom, jak ruští soldáti umírají za svého diktátora a vystřídaly je záběry, jak ukrajinští vojáci v minových polích radostně rozhazují rukama i nohama až třicet metrů daleko.




Stále více náznaků ukazuje, že Ukrajina do NATO přijata nebude a nějak se úplně vytratily zvěsti o henté koalici ochotných, kteří pošlou svoje vojáky na Ukrajinu. Zřejmě to také souviselo s úspěšnou ofenzívou. Ukrajinští, polští i čeští vojáci jsou totiž vycvičeni přesně k tomu, co se teď tam na frontové linii ale vůbec nedaří. Tečka. Petr Hampl napsal, že ukrajinská ofenzíva prostě počítala s tím, že ruští vojáci utečou. Ale oni neutekli.
Německý Der Spiegel to nedávno napsal jasně a bez obalu. Ukrajina prostě dostala málo zbraní. Měla je dostat mnohem dřív a v mnohem větším počtu, k čemuž jejich reportéři nabádají právě teď. Pokud má Ukrajina zvítězit, musí dostat zbraně, zbraně, zbraně. Hoši ze „Špíglu“ ovšem opomíjejí jednu věc… ty zbraně se na Ukrajinu neteleportují. Ty tam někdo musí dopravit a někdo je musí obsluhovat. Pamatuju si, jak maršál Petrla radostně popisoval neuvěřitelnou učenlivost Ukrajinců, kteří se naučili ovládat Leopardy za třikrát kratší dobu než kdokoliv jiný a pak se musel spolu s námi všemi dívat, že v minovém poli manévrují stejně, jako jsme to viděli u Rusů loni. Z toho letadýlka je to moc hezky vidět a člověku se nechce věřit, že tankové posádky mohou být tak blbé, ale na zemi to tak přehledně asi nevypadá. A tak první tank vybuchne na mině, druhý vybuchne vedle, třetí také… a ty další pak při couvání. Inu… výcvik se prostě zkrátit nedá. Dá se naučit, na co je které tlačítko, ale fígle, ty vznikají až dlouhým opakováním do úmoru a pak zase znovu.
Žádná zbraň sama o sobě nezměnila situaci na bojišti. Ani Javeliny, ani Himarsy, ani Leopardy ani nic jiného. V této válce vítězí levný čínský dron a hóóódně moc kanónů a munice do nich. Vše ostatní se zatím ukázalo jako obrněný šrot. Z jedné i druhé strany. Rusko najelo na válečnou výrobu… najeli jsme na ní také, Kefalín? Z mého vidláckého pohledu to vypadá tak, že zvítězí ten houževnatější. Jsme my ti houževnatější?
Když to shrnu… ano, ještě by se daly dodat nějaké zbraně. Ale ty přijdou zase pozdě a půjde zase o jiné stroje, takže to zase jen zvýší logistickou noční můru. Ukrajina může ještě mobilizovat další vojáky, ale když vidíte, s jakou ochotou se nechají od verbířů odvádět, fakt si někdo myslí, že budou se zápalem a s nasazením života bránit vlast? Než si Ukrajina vycvičí nové posádky do obrňáků, budou ruská minová pole zase hustší, zákopy hlubší a propracovanější, zázemí konsolidovanější a šance na průlom menší.
Jo… kdyby teď Ukrajinci stáli před Mariupolem, to by bylo polských fanfaronů ochotných jim přijít pomoci. Jenže oni tam nestojí a ani Moraviecki by si doma nezodpověděl, proč nechává Poláky vykrvácet na minách. Vítězný nájezd husarů, kteří ničí poslední demoralizované zbytky mongoloidních hord, to by se Polákům líbilo, i nějaká mrtvola by se snesla… ale takhle?
Rusové nemusejí dělat nic. Jen vyměňovat směšně malé kousky území za šílené množství krve a čekat, až jednoho dne ukrajinské zálohy dojdou. Rozhodně nezahálejí a pokládají další miny a připravují další opevnění. Ukrajinci se svými prohlášeními sami dostali do pasti. Vítězství je jen úplné osvobození území. Včetně Krymu. Vše ostatní je prohra.
A tak se ptám, jestli na hentom summitu vytáhnou nějaký nečekaný trumf? Má náš Západ ještě něco, co nepoužil? Zdá se, že Ukrajinci právě zjistili limity západní pomoci. Ano, ještě vám dáme zbraně a peníze, protože je to nejlepší investice do zabíjení Rusů (že ano, senátore Grahame), ale krev budete cedit sami. A s těmi zbraněmi to už nebude tak jednoduché, protože každá další dodávka na Ukrajinu teď už znamená vlastní odzbrojení. Rus se zdál tak slabý, že to za válečný stav v celé Evropě nestálo. Ale nebyl.
Je něco, co může změnit situaci? A teď nemyslím nějakou lapálii v záporožské jaderné elektrárně… Je něco, co může Západ bez velkého rizika ještě nasadit? Jsou k dispozici ještě nějaké wunderwaffen? Je nějaká armáda, kterou je možné poslat tam na Donbas na pomoc, bez extrémního politického rizika? Jsou k dispozici ještě zásoby zbraní, které na Ukrajině ještě nejsou? Neřekl bych.
Je už Rus natolik vyčerpaný, že povolí? Neřekl bych. Má Rus stejnou nouzi o zbraně i munici? Neřekl bych. Má Rus nouzi o vojáky? Zvonku to tak nevyzerá…
Jestli tam ve Vilniusu zítra či pozítří nevytáhnou něco z rukávu, tak to bude začátek konce. A nedej Bože, kdyby nějaký trumf vytáhl Putin…

 

Vidlák


The post Nějaký trumf? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden