Hon na Rajchla
RSS

Hon na Rajchla




JINDŘICH RAJCHL
Možná jste si včera přečetli, že na mě byla ze strany ČAK podána kárná žaloba.
A to konkrétně za použití citátu klasického autora a bytostného pacifisty Ernesta Hemingwaye ve znění:
“Věřím, že všichni ti, kteří těží z války a přispívají k jejímu vzniku, by měli být zastřeleni hned první den občany své země.“
A to i přesto, že byl doprovázen tímto citátem Benjamina Franklina:
“Neexistuje dobrá válka nebo špatný mír.”
Jsem velmi zvědav, jak mi budou kolegové vysvětlovat, že nemohu zastávat pacifistické postoje a zejména kdy smím a kdy nesmím používat citáty slavných autorů. Osobně to považuji za jasný útok na článek 17 Listiny základních práv a svobod, neboť použití citátu obecně známých autorů (jež nota bene byly použity v historii už asi milionkrát) zcela jistě nemůže být vyňato z ochrany práva na svobodný názorový projev dle citovaného ustanovení Listiny.
Samozřejmě jsem spolu s Klárou Samkovou, která mě v této věci zastupuje, připraven dovést tuto věc klidně až k Ústavnímu soudu.
Nejde ani tak o mě, jako o vymezení mantinelů svobody slova v naší zemi.
Podle kárného žalobce jsem totiž prý uvedením těchto citátů nepřímo vyzval k zabití jmenovaných političek.
Tento závěr je tak neuvěřitelně absurdní, že jej snad ani nemá cenu jakkoliv komentovat.
Ale přesto jsem zvědav, jak z toho ČAK vybruslí – s ohledem na znění daného citátu by totiž museli dospět k závěru, že Jana Černochová, Markéta Pekarová Adamová a Dana Drábová “těží z války a přispívají k jejímu vzniku”. Jinak by se jich totiž ten citát logicky nemohl týkat, že?
Každopádně už znovu zase žijeme v zemi, kdy musíte vážit nejen svého slova, nýbrž dokonce i použití klasického citátu v tom správném kontextu – jinak vám hrozí ztráta zaměstnání.
Z mého pohledu je evidentní, že se jedná o součást politického boje. A je opravdu smutné, že se k tomuto stavovská komora propůjčila. Napsat tenhle příspěvek kdokoliv jiný, než já, tak by to nikdo samozřejmě ani na minutu neřešil. Tím jsem si jist.
Faktem ale je, že v téhle kauze nemohu prohrát. Buď mi nebude uložen žádný trest, nebo se potvrdí to, co tvrdím už delší dobu – že jsme zpět v totalitě, kdy už se nesmí používat ani slavné citáty, aby se to náhodou soudruhů v politbyru nedotklo.
P.S.: Úplně nejvtipnější na téhle absurdní kauze je skutečnost, že kolegové daný citát, který byl v historii použit už asi milionkrát, absolutně nepochopili. On totiž Hemingway nevyzýval k tomu, aby byl někdo zastřelen, on svým výrokem jen vyjadřoval svůj absolutní odpor vůči válce a vůči všem, kteří ji podněcují.
A v tom se s Ernestem zcela ztotožňuji. Holt jsme dva Chcimíři.
No, vypadá to, že začal hon na Rajchla. Někdo se evidentně začíná bát toho, co máme naplánováno na září.
Já naopak žádný strach nemám.
Protože mám vás.
 
fb

The post Hon na Rajchla first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden