Glosa MM: Na MFF Karlovy Vary pořád stát má
RSS

Glosa MM: Na MFF Karlovy Vary pořád stát má


MIROSLAV MACEK
V minulém týdnu se projevilo, že Česko je bohatý stát, neboť prezident, premiér i předsedkyně Poslanecké sněmovny stihli navštívit karlovarský filmový festival placený desítkami milionů z kapes daňových poplatníků.
Tolik nevlídná, nepřející zpráva. Její autoři zřejmě neznají prastarou bolševickou, a tedy stále platnou definici z padesátých let minulého století:
Recepce je akt, při kterém pracující ústy svých představitelů pojídají plody své práce.
Zelenskyj míří na summit NATO. Máme signály, že se o některých formulacích diskutuje bez Ukrajiny, napsal.
Sancta simplicissima! To mu opravdu ještě nedošlo, kdo a kde skutečně rozhoduje?
Ukrajina bude zřejmě muset vyjednávat s Ruskem na základě výsledků, dosažených do konce tohoto roku, řekl český prezident Petr Pavel na summitu NATO v Litvě. Dodal, že možnosti územních zisků ze strany Ukrajiny budou do konce roku vyčerpány.
Tolik zpráva. Zdá se, že prezident Pavel je typickou názorovou „předradličkou“ svých nadřízených, která naznačuje další vývoj americké proxy války s Ruskem.
„Od druhé světové války neobětoval žádný jiný národ pro euroatlantické hodnoty víc než národ ukrajinský,“ řekl Jan Lipavský na summitu NATO.
Jak vidno, také jeden z naivů, kteří se domnívají, že americké zájmy se rovnají euroatlantickým hodnotám. A jen tak mimochodem, za poslední roky se ty hodnoty změnily k nepoznání.
Nová dohoda mezi EU a USA zavádí nová závazná ochranná opatření, která jsou odpovědí na všechny obavy vznesené Soudním dvorem EU, včetně omezení přístupu amerických zpravodajských služeb k datům Evropanů, na to, co je nezbytné a přiměřené.
Tolik zpráva. Bohužel neříká ani slovo o tom, kdo rozhoduje, co je nezbytné a přiměřené. Ale hlavně je to jen cár papíru – jen si vzpomeňte na odposlouchávání Merkelové a dalších politiků, a to smlouva, nesmlouva…
Global Times
Čína chce předčit USA, ale vzájemné vztahy dosáhly „stabilního bodu“, prohlásil americký prezident Joe Biden.
Bidenova poslední poznámka prozrazuje strach amerických politických elit a nedostatek sebedůvěry, když mluví o nezbytnosti komunikace s Čínou a ve stejnou chvíli vyjadřují obavy, že je Čína předčí. Čína má potenciál předčit USA – to však závisí jen na stupni jejího rozvoje a nikoli na snaze amerických politiků tomu zabránit, řekl k tomu Li Haidong, univerzitní profesor čínsko – zahraničních vztahů.

MACEK Miroslav

 

The post Glosa MM: Na MFF Karlovy Vary pořád stát má first appeared on .


Nejčtenější za týden