Šéf ruské špionáže naznačuje, že telefonát s Burnsem ze CIA otevírá jednání
RSS

Šéf ruské špionáže naznačuje, že telefonát s Burnsem ze CIA otevírá jednání


Šéf ruské zahraniční rozvědky (SVR) Sergej Naryškin ve středu prozradil, že ve dnech po krátce trvajícím povstání Vagnerovy skupiny telefonoval s ředitelem CIA Williamem Burnsem. Zatímco CIA o jeho obsahu mlčí, ruský vrchní špion měl velmi zajímavý výhled. (Foto: Wikimedia)









Naryškin uvedl, že vzpoura z 23. na 24. června byla jen „záminkou“ pro Burnsův telefonát.



Komentáře šéfa ruské špionáže naznačují, že hovor byl zaměřen spíše na dialog či vyjednávání mezi jadernými velmocemi po zadních kanálech, zaměřený na ukrajinskou válku.




Medveděv obvinil NATO z přiblížení rizika třetí světové války

„Myslím, že to byla spíše záminka, protože hlavní část rozhovoru byla zaměřena na projednání otázek a událostí souvisejících s Ukrajinou,“ řekl. „Přemýšleli jsme, diskutovali o tom, co dělat s Ukrajinou,“ řekl Naryškin o hodinovém rozhovoru s Burnsem.



Ačkoli Biden dříve zastával politiku „nic o Ukrajině bez Ukrajiny“ – telefonát a nedávné zákulisní kontakty na vysoké úrovni naznačují, že by mohlo dojít k tajným jednáním, a to navzdory všem posledním veřejným eskalacím, jako je například zasílání kazetových bomb Washingtonem Kyjevu.



Zdá se, že obě strany přinejmenším uznávají povahu „zástupné války“ v konfliktu, který minulou sobotu dosáhl 500 dní.




Co si myslí obyčejní Ukrajinci o summitu NATO?

Deník The New York Times poprvé odhalil Burnsův telefonát do Kremlu na konci června, v němž podrobně popsal, že:



William J. Burns, ředitel CIA, po povstání z minulého týdne volal vedoucímu ruské zahraniční zpravodajské služby, aby Kreml ujistil, že Spojené státy do něj nejsou nijak zapojeny, jak uvedl jeden z amerických úředníků.



Pan Burns volal Sergeji Naryškinovi, vedoucímu ruské zahraniční zpravodajské služby, která je známá jako S.V.R., uvedl úředník, který byl o hovoru informován a hovořil pod podmínkou anonymity, aby mohl hovořit o zpravodajských záležitostech.




„Nejsem Amazon!“ Britský ministr se pustil do Zelenského

Oba muži se již nejméně jednou setkali, a to v Turecku, aby projednali obavy z hrozby eskalace jaderných zbraní v ruské válce na Ukrajině.



Pokud však jde o toto setkání v Turecku, USA nadále trvají na tom, že s ruskou stranou „nevyjednávají“.



CIA mezitím zůstala ohledně telefonátu Naryškinovi němá, stejně jako v souvislosti s posledními komentáři ředitele ruské špionáže, které charakterizují rozhovory.



Zdroj: nytimes.com
Článek Šéf ruské špionáže naznačuje, že telefonát s Burnsem ze CIA otevírá jednání se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden