Pirát Michálek by se rád prostě jen pomstil
RSS

Pirát Michálek by se rád prostě jen pomstil



ŠTĚPÁN CHÁB
Pirát Jakub Michálek si udělal sólo tiskovku, kde oznámil, že chce zrušit návrh na zvýšení renty bývalým prezidentům Klausovi a Zemanovi. Návrh si prosadily jiné pětikoaliční strany, Piráti s tímto zásadně nesouhlasí, jak pravil Michálek. Hleďme ho, státníka. Místo skutečných škrtů bude škrtat na podkladu své zášti.


„Zvyšovat rentu bývalých prezidentů Klause a Zemana, v době kdy rodiny šetří, politici zmrazují platy, úředníkům se má brát a u seniorů zpomalí valorizace, to mi prostě nedává smysl. A mrzí mě, že o tom musím vůbec mluvit. Ale vůči lidem to není fér a jsou to nové výdaje, ne úspory. Principiálně mi vadí, že to bylo předloženo bez koaliční dohody. A že to odvádí pozornost od daleko důležitějších věcí, jako jsou reformy, které Česko nutně potřebuje. To nejde jen odbavit škrty a zvyšováním daní,“ napsal k tomu Jakub Michálek na svém Twitteru.
Renta exprezidenta je 50 tisíc měsíčně. Nezvyšovala se už dlouhá desetiletí. Platy poslanců se naopak zvyšovaly naposledy letos v lednu. Skočilo jim to o 13 procent nahoru. Jakub Michálek, kovaný to populista, pro zvýšení svého platu bez remcání ruku zvedl. Na schůzi, kde si poslanci navýšení platů schvalovali, Jakub Michálek nevystoupil s bouřlivým projevem. Naopak, nevystoupil vůbec. Jen zvedal ruku.
Je hezké, že Michálek použil totožnou rétoriku, kterou držela v Poslanecké sněmovně opozice, když se snažila navýšení poslaneckých platů zablokovat. Totožné argumenty – rodiny šetří, důchodci nemají nic do úst, a my si budeme přidávat na platech. Není to solidární. Použily to na koupi voličů opoziční strany v prosinci loňského roku, používá to i Jakub Michálek nyní. Před půl rokem opozici vládní koaličníci označovali za populisty. Jakub Michálek je nyní ovšem spravedlivě rozhořčen. Ač, stejně jako ve své době opozice, se snaží kalkulovat s prostou lidskou závistí… a vlastní zlovolností, kdy na základě zášti chce ponížit samotný úřad prezidenta, protože dvě bývalé hlavy státu mu jsou nesympatické. To kdyby žil Václav Havel, to by se to v Michálkovi pralo jako v tatramatce.
Ale Michálkovi jde o to, aby se ušetřilo. Já bych věděl, jak šetřit. Rušit a slučovat ministerstva? Na jednom ale naprosto zbytečném sedí Michálkův kolega za Piráty Šalomoun. Ministerstvo pro legislativu. Pryč s ním. Jak s ministerstvem, tak i Šalomounem. Ministerstvo pro EU? Proč ho máme? Langšádlovic trafika s Ministerstvem pro vědu? Absurdita této vlády. A proč máme ministerstvo životního prostředí a zemědělství? Proč je nesloučit? Dopravu sloučit s průmyslem a obchodem? Kulturu nacpat pod školství? Šlo by to.
A proč má každé ministerstvo své budovy? Sloučit je do jedné, jako to mají ve Švýcarsku. A co takhle snížit počet poslanců na jednu stovku? A počet senátorů na čtyřicet? Stejně jich tam je většina jen v roli přeplacených automatů na zvedání ruky. Při covidu jsme si takový formát vyzkoušeli a fungoval báječně. A co takhle omezit neomezený počet politických náměstků na ministerstvech, kam se nastrkali Piráti, kteří se nedostali do Sněmovny? Jé, to by bylo ušetřených peněz, že bychom z nich uživili klidně stovky až tisíce bývalých prezidentů.
Přesně jak říká Jakub Michálek, místo skutečných reforem je nám dáno řešit, jak moc Michálek nenávidí Klause a Zemana a jak by jim chtěl jako malý kluk uškodit. To je státník, s kterým to dotáhneme daleko.


Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Pirát Michálek by se rád prostě jen pomstil first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden