Lavrov varuje NATO před katastrofálními následky
RSS

Lavrov varuje NATO před katastrofálními následky


Výsledky summitu NATO budou analyzovány z hlediska hrozeb pro bezpečnost Ruska a „všech dostupných prostředků“ v reakci na ně. (Foto: Flickr)









Rusko prohlásilo, že poslední summit NATO ukazuje, že se západní vojenská aliance vrátila ke „schématům studené války“, a Moskva je připravena na tyto hrozby reagovat „všemi prostředky“.



Komentáře Ruska přišly v době, kdy prezident Spojených států Joe Biden na závěr středečního summitu NATO prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin „zbaběle touží po půdě a moci“ a špatně odhadl odhodlání vojenského bloku podpořit Ukrajinu.




Šéf ruské špionáže naznačuje, že telefonát s Burnsem ze CIA otevírá jednání

„Když Putin se svou dravou touhou po půdě a moci rozpoutal brutální válku na Ukrajině, sázel na to, že se NATO rozpadne… Ale to si myslel špatně,“ řekl Biden na závěr dvoudenního summitu v litevském hlavním městě Vilniusu.



„NATO je silnější, energičtější a ano, jednotnější než kdykoli v historii. Ve skutečnosti je pro naši společnou budoucnost ještě důležitější,“ dodal.



Ruské ministerstvo zahraničí ve středu pozdě večer v prohlášení uvedlo, že výsledek schůzky NATO bude „pečlivě analyzován“ z hlediska hrozeb pro bezpečnost Ruska.




„Nejsem Amazon!“ Britský ministr se pustil do Zelenského

„S ohledem na zjištěné výzvy a hrozby pro bezpečnost a zájmy Ruska budeme reagovat včas a vhodným způsobem s využitím všech prostředků a metod, které máme k dispozici,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.



Západní mocnosti jsou odhodlány rozdělit „svět na demokracie a autokracie“, uvedlo ministerstvo a dodalo, že „muška této politiky hledání nepřátel je namířena na Rusko“.



Ministerstvo rovněž uvedlo, že NATO neustále snižuje práh pro použití síly a zároveň stupňuje politické a vojenské napětí tím, že dodává Ukrajině výkonnější a sofistikovanější zbraně.




Ukrajina hlásí, že srovnala se zemí hotel plný ruských velitelů

„Vydalo se cestou eskalace a vydalo novou várku slibů, že bude kyjevskému režimu dodávat stále modernější a dalekonosnější zbraně s cílem prodloužit konflikt co nejdéle – do vyčerpání,“ uvedlo ministerstvo.



Rusko by odpovědělo posílením „vojenské organizace a obranného systému země“.



Summit NATO, který byl zahájen zprávou, že Turecko po měsících námitek schválí členství Švédska ve vojenské alianci, skončil ve středu, kdy USA a jejich spojenci poskytli Ukrajině nové bezpečnostní záruky pro její obranu proti Rusku.




Co si myslí obyčejní Ukrajinci o summitu NATO?

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se ve středu stal druhým vysoce postaveným ruským představitelem během několika dní, který varoval před vojenskou eskalací kvůli západní podpoře Ukrajiny. Lavrov uvedl, že Západ vytváří jadernou hrozbu pro Rusko tím, že plánuje dodat Ukrajině stíhačky F-16 americké výroby.



„USA a jejich satelity NATO vytvářejí riziko přímé vojenské konfrontace s Ruskem, což může mít katastrofální následky,“ uvedl Lavrov.



Stíhačky F-16 mohou potenciálně nést jaderné zbraně, uvedl Lavrov.




Gazprom hrozí ukončením tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

„Samotný fakt výskytu takových systémů v ukrajinských ozbrojených silách budeme považovat za jadernou hrozbu ze strany Západu,“ řekl.



Dmitrij Medveděv, zástupce tajemníka ruské bezpečnostní rady, v úterý varoval, že pomoc Ukrajině ze strany členů NATO přibližuje hrozbu třetího globálního konfliktu.



Výcvik ukrajinských pilotů v obsluze stíhaček F-16 má být zahájen v Rumunsku v srpnu, uvedli představitelé na okraj summitu NATO. Vojenští spojenci Kyjeva se zatím nedohodli na skutečném poskytnutí moderních bojových letounů Ukrajině.



Zdroj: aljazeera.com
Článek Lavrov varuje NATO před katastrofálními následky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden