Jak snadné je plést si racionalitu s iracionalitou
RSS

Jak snadné je plést si racionalitu s iracionalitou


BENJAMIN KURAS

Iracionalita je věru nebezpečné střelivo v rukách i těch nejracionálnějších. Akutní výbušninou se může stát v hlavě certifikovaného odborníka postiženého sebeklamem, že konkrétní projev něčí racionality je iracionální, zatímco reakce jeho vlastní iracionality je racionální. Zvlášť když na tom pak postaví výzvu k zavedení „strategie, jak předcházet kolektivním výronům iracionality“, a navrhuje pro to něco podobného „boji proti dezinformacím“.



Na prestižní stránce jednoho prestižního deníku jsme se nedávno mohli dočíst o dvou takových výronech iracionality, takto vnímaných autorem označujícím se za psychologa. Jedním bylo „šíření iracionálních lží o škodlivosti očkování“ za covidu. Přeloženo do racionálního jazyka, šlo o přirozené lidské obavy z možných následků neznámé biochemikálie, která byla nedozkoušená a nedostatečně testovaná, ale vnucovaná obyvatelům celé planety způsobem podezřele totalitním. (Na svou ochranu před lovci dezinformantů spěchám ujistit, že jsem byl bezúhonně očkován, ač znám několik osob očkovaných úhonně).
V druhém „jsme byli svědky kolektivní hysterie a nákazy iracionalitou“ v roce 2015 za uprchlické krize. Opět přeloženo do racionálního jazyka, byly to opět jen přirozené lidské obavy o osobní a národní bezpečnost, navíc podepřené v té době už dost podrobně dokumentovanými riziky nekontrolované a neomezované imigrace v zemích jako Francie. Ani ti nejracionálnější racionalisté si tehdy nekladli otázku, v jakých počtech Evropa dokáže integrovat imigraci, jejíž neodhadnutelné, ale početné procento se integrovat nechce, nebo nemůže, nebo dokonce proti ní hodlá bojovat.
Ironicky a jako na zavolanou téměř ve stejný den, kdy vyšel psychologův komentář, se staly dvě věci, jež česká média téměř zamlčela. Tou první, českými médii zamlčenou úplně, byla zpráva americké organizace „Children’s Health Defense“ (zakladatel a ředitel Robert Kennedy Jr.) o dokumentaci odevzdané do rukou European Medicines Agency firmou Pfizer-BioNTech, přiznávající desetitisíce vážných zdravotních následků a přes tři tisíce úmrtí osob testujících vakcíny v době, kdy její výrobci tvrdili (alias lhali), že nezaznamenali „žádné signály ohrožení bezpečnosti“.
Dokumenty, označené jako „důvěrné,“ jsou ze srpna 2022, sledují období od prosince 2021 do června 2022, během něhož Pfizer tvrdil, že vakcína má 91% pozitivní účinek. Potvrzují přes deset tisíc případů  myocarditis  a přes devět tisíc případů  pericarditis . Nejvíc případů bylo ve věkové kategorii 31–50, u nichž v 92 procentech nebyla zjištěna žádná jiná smrtelná choroba, čili poškození bylo způsobeno výlučně vakcínou. U dětí ve věku 12–17 bylo zaznamenáno 21 945 onemocnění, z toho 19 558 vážných, 165 úmrtí. Přes 3 600 těhotných žen bylo postiženo spontánním potratem, smrtí plodu, krvácením, předčasným oddělením placenty, předčasným porodem se zdravotně postiženým nebo mrtvým novorozencem. Obecně u testovaných bylo nejčastější onemocnění kardiovaskulární, cerebrovaskulární a respirační, včetně trombóz a mozkových mrtvic. Všeho dohromady snad až nějakých 70 tisíc, a lékaři organizace „Children´s Health Defense“ hádají, že tato čísla musela být ještě vyšší. I přes tyto výsledky Pfizer trval na distribuci vakcíny, za podpory vlád a nadnárodních organizací.
Dokument má 393 stran, tohle je jen špetkovitý výňatek. Nahnal vám ne-li obavy, alespoň mírné pochyby? Připadají vám racionální, nebo iracionální? Nebo byste hádali, si to Kennedyho partička všecko vymyslela? Vždyť i neomylná a vždy pravdivá Wikipedie ho označuje za „šiřitele antivakcínové propagandy a konspiračních teorií“.
V tentýž den, kdy vyšlo kázání našeho psychologa, taky vypuklo ve Francii něco, co už mnozí Francouzi nazývají válkou severoafrických muslimských imigrantů proti francouzskému státu. Bilance po prvním týdnu války vypadala takto:
Zapáleno 1 000 budov, z toho 254 policejní stanice, desítky radnic, škol, pošt, stovky prodejen s rozkradeným zbožím, za sborového zpěvu populárního a stále populárnějšího hitu „Alláhu Akbar“. Zničeno 5 660 automobilů a vozidel veřejné dopravy. Hmotné škody přes 100 milionů eur, jen podle odhadů pojišťoven. Nasazeno 45 000 policistů, 770 z nich zraněno, 300 vážně. Zatčeno 3 300 „válečníků“, většinou teenageři. Požáry hasí 5 000 hasičů, jeden při tom zemřel.
Podle světových médií to všechno způsobil jeden rasistický policajt, který se před přejetím automobilem zachránil zastřelením sedmnáctiletého Alžířana za volantem. Prezident Macron na něho schválil zatykač a šel se věnovat něčemu důležitějšímu – koncertu Eltona Johna.
Obava z něčeho podobného, jednoho dne, zde v našich ulicích, jestliže bude nekontrolovaná imigrace pokračovat a pustí se k nám, je racionální nebo iracionální? Není strach z něčeho prokázaně nebezpečného psychologickou pojistkou a obranou, čili racionální? A absence strachu naopak psychickou poruchou zvanou ztráta pudu sebezáchovy, čili iracionální?
Jak je možné, že necháváme po ulicích volně chodit, a dokonce prostý lid kárat v médiích psychology s tuto poruchou? Neměli bychom zavést nějakou strategii, jak předcházet podobným výronům iracionality u našich psychologů?




Benjamin Kuras






The post Jak snadné je plést si racionalitu s iracionalitou first appeared on .


Nejčtenější za týden