Evropská komise podlehla agrochemické lobby, povoluje prodej nových GMO bez jakéhokoli označení
RSS

Evropská komise podlehla agrochemické lobby, povoluje prodej nových GMO bez jakéhokoli označení


Jde o další z mnoha důkazů korupčního prostředí v EU. Zatímco v současné době je povinné označovat GMO, ale také vypracování hodnocení rizik, tak podle nového návrhu EK se již nové GMO nijak označovat nebudou a ani nebude třeba upozorňovat na případná rizika.
Jde samozřejmě o lobby gigantů jako Monsanto – Bayer, jejichž semena tak postupně zaplaví Evropu. V zahraničí již bijí na poplach zejména včelaři, kteří se obávají, že nové GMO zlikvidují včelstva. A samozřejmě nepůjde o jediný negativní dopad.
Návrh zákona o nových GMO, který byl představen v Bruselu, otevírá dveře evropského zemědělství a potravinářství novým generacím GMO.
Tím, že Komise povolila uvedení těchto nových GMO na trh bez záruk, vyhrála v tomto  případě agrochemická lobby, která již nebude muset vypracovávat hodnocení rizik, aby získala povolení.
Návrh evropského nařízení o rostlinách získaných některými novými genomickými technikami (NGT), který minulý týden předložila Evropská komise, ohrožuje právo občanů a zemědělců na konzumaci a pěstování bez GMO v Evropě.
Tento návrh odstraňuje požadavky na označování, sledovatelnost a většinu postupů posuzování rizik pro životní prostředí, které jsou v současnosti platné pro všechny GMO na evropské úrovni. 
Většina GMO vyvinutých pomocí technik úpravy genomu jiných než transgeneze (která zahrnuje inzerci exogenní DNA) tedy může být povolena na základě jednoduchého oznamovacího postupu.
„  Poté, co se v Evropě po desetiletí dařilo chránit své zemědělství a potraviny před GMO, ustoupila EU agrochemické lobby. Tento návrh zákona nenavrhuje nic menšího než uvést na trh GMO získané technikami úpravy genomu s neznámými účinky na životní prostředí, bez hodnocení rizik a bez informování spotřebitelů,“ uvádí  Nicolas Laarman, generální delegát POLLINIS.
Tato deregulace je o to nevysvětlitelnější, protože rozsudek Soudního dvora Evropské unie v roce 2018 odhadl, že rizika spojená s těmito novými genomickými technikami by mohla být podobná rizikům první generace GMO, a že jako takové by měly podléhat stejným požadavkům z hlediska hodnocení rizik definovaným evropskou směrnicí 2001/18.
Dnes je rozsah možných dopadů nových GMO na opylovače a ekosystém velkou neznámou.  Ale vzácné dostupné vědecké studie již poukazují na znepokojivé účinky (nepředvídané mutace rostlin, které jsou atraktivní pro opylovače, příliš významné změny a kumulativní tlaky na ekosystémy atd.).
Navíc, stejně jako u transgenních GMO, genetické modifikace prováděné na nových GMO nemohou být ohraničeny prostorem a mohou se rozšířit na několik kilometrů, což například činí nemožným jakékoli soužití mezi zemědělstvím povolujícím GMO a zemědělstvím biologickým.  
Povolení těchto GMO znamená riskovat nucenou kontaminaci plodin bez GMO, což by negovalo úsilí ekologických zemědělců nebo těch, kteří provozují agroekologické zemědělství, které respektuje opylovače a rovnováhu ekosystémů; dva produkční systémy, které dnes představují nejslibnější cesty k zastavení vymírání opylovačů a biologické rozmanitosti způsobené masivním používáním chemických pesticidů. 
A konečně, tento návrh také stanoví zákaz členským státům používat „ochrannou doložku“, která jim v současné době umožňuje dočasně zakázat pěstování nebo prodej geneticky modifikovaného organismu povoleného v EU z důvodu ohrožení zdraví nebo životního prostředí. 
Tuto doložku použily některé země zejména k zákazu pěstování GMO starší generace na svém území v souladu se zásadou předběžné opatrnosti.  
Tento návrh zákona povede k udržení a rozvoji intenzivního zemědělského modelu, který je hlavní příčinou kolapsu opylovačů a biologické rozmanitosti. Zatímco jiné osvědčené výrobní systémy umožňují zajistit potravinovou suverenitu Evropy při zachování životního prostředí, pěstování nových GMO může vést k ukončení evropské potravinové soběstačnosti. 
Více než 450 000 evropských občanů podepsalo petici požadující, aby evropské instituce nederegulovaly nové GMO, nicméně nyní je vše již jen na europoslancích, kteří  budou k povolení GMO hlasovat.
Projde-li návrh Evropským parlamentem, záhy zaplaví Evropu dosud zakázané GMO.
Podle informací mělo jít zejména o podporu zájmů gigantů jako  Bayer-Monsanto, Corteva, Syngenta ChemChina a BASF. 
Nový zákon jim umožní definitivně upevnit svou kontrolu nad evropským zemědělstvím tím, že vymažou všechny alternativy , které se dosud mohly obejít bez jejich produktů!
Vědci a nezávislí zemědělci, spotřebitelská sdružení a ochránci životního prostředí jsou proti této nespravedlivé dohodě mezi Evropskou komisí a agrochemickými giganty.
První dokumenty, které unikly, ukazují zrůdnost tohoto rozhodnutí.
Komise nenavrhuje nic víc, ani méně než maskování GMO nové generace za „přírodní“ rostliny, aby je vyňala z evropských předpisů…
Společnosti již nebudou nuceny prokázat, že nepředstavují žádné riziko pro opylovače, životní prostředí nebo lidské zdraví, a bude staženo  jakékoli označení GMO, aby je skryli před zraky zemědělců a spotřebitelů…
Jde samozřejmě zejména o to, doširoka jim otevřít zemědělský trh EU, což umožní výrazně dotovat tyto nové GMO s podporou veřejných peněz.
Mistrovský tah pro firmy a jejich akcionáře a nesnesitelná zrada ze strany evropských představitelů, kteří nemilosrdně obcházejí vůli evropského obyvatelstva tím, že GMO se vkrádají do předpisů, které umožní jejich rozsáhlé využití…
Toto rozhodnutí však jde ruku v ruce s již probíhající likvidací evropského zemědělství (vyvlastňování farem pod záminkou plnění politiky zeleného údělu) k pokračující likvidaci evropského zemědělství a především soběstačnosti našeho kontinentu.
 
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Evropská komise podlehla agrochemické lobby, povoluje prodej nových GMO bez jakéhokoli označení se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden