Kolik se toho ještě musí stát, než Fialova vláda uzná, že fakticky škodí?
RSS

Kolik se toho ještě musí stát, než Fialova vláda uzná, že fakticky škodí?



ŠTĚPÁN CHÁB
Izraelský deník Haaretz informoval o záměru Izraele nakoupit od USA stíhací letouny F-35. Tedy stejné letouny, které jsme si předběžně dojednali s USA i my. Izrael koupí 25 letounů za 3 miliardy dolarů. My koupíme 24 letounů za 5,62 miliardy dolarů. Koupíme o jeden stíhač méně, ale zaplatíme oproti Izraeli bezmála dvojnásobnou cenu.


Navíc je tam i další bonbónek. Ocituji Haaretz: „Podle oznámení má dohoda hodnotu 3 miliardy dolarů, ty budou převzaté z peněz USA na pomoc Izraeli. Po dokončení dohody bude mít izraelské letectvo ve svém arzenálu 75 stealth stíhaček.“ Takže Izrael sice získá 25 stíhaček za 3 miliardy dolarů, ale nevydá za ně ani cent. Maně si vzpomínám, jak Jana Černochová pravila, že naši významnou pomoc Ukrajině západní spojenci ocení a že za ni získáme nějaké ústupky, zbraně, válečné stroje. Zatím jsme dostali co? Příslib ojetých Leopardů? A skutečně předražený nákup F-35?

Teď je tu otázka. Jak je možné, že kupujeme ty samé stroje, ale za dvojnásobnou cenu? Ne, dobře, Izrael má protekční místo v srdci Američanů. Jistě jim slevili z lásky. Dobrá, koukněme na loňskou objednávku Finska. Finsko si také nakoupilo u Američanů stíhačky F-35. Celkem 64 kousků za 9,4 miliardy dolarů. Usedl jsem ke kalkulačce a vypočítal, že Finy stála jedna stíhačka celkem 146 875 000 dolarů, nás totožná stíhačka bude stát 234 166 666 dolarů. Že by Finové byli také tak blízcí americkému srdci?

U Finů pak přišlo i na upřímnost. Hned při nákupu nahlásili, kolik je bude stát výstavba potřebné vybavenosti pro nové stíhačky. Výstavba hangárů a dalšího vybavení přidá 777 milionů eur a 824 milionů eur bude vyhrazeno na optimalizovaný konečný balíček zbraní a na kontrolu budoucích dodatků smluv. Což nás v bleděmodrém bude stát také. Jen to Černochová zatím tutlá a nejspíš předstírá, že F-35 zaparkuje na dvoře Strakovky.








Zajímavost přišla z Norska. „Poté co se Norsko potýkalo s počátečními problémy s F-35 včetně odhalení, že letouny shromažďovaly citlivé údaje o norských pilotech a posílaly je zpět do Spojených států, se Norsko potýkalo s problémy s provozováním své flotily s nedostatkem personálu pro údržbu,“ hlásí web Military Watch Magazine. No to jsem z toho jelen. Ony ty chytré létací stroje vykonávaly skrytou špionáž pro Američany? Nevycházím z údivu, jaké chování to někdy od spojenců očekávat.









Ale zásadní sdělení je onen nedostatek odborného personálu. V Norsku z toho mají špatné spaní. Aby jim horda stíhaček mohla létat, musí si pronajímat zaměstnance americké firmy Lockheed Martin. Teď to chce Norsko řešit dotačně. Nacpat do čtyř norských leteckých škol 5,6 milionu dolarů, aby jim do pěti let vycvičily jejich vlastní odborníky. V Norsku to jistě zvládnou. Ale co u nás? Jak my se s tím popasujeme? Už aktivovala Černochová neviditelného ministra pro Evropské záležitosti… totiž, to byl ještě před dvěma měsíci… ministra školství Mikuláše Beka? Já jen abychom se preventivně připravili a nemuseli utrácet stovky milionů ročně, aby nám sem jezdili dělat machry technici od Lockheed Martina. Už zavolali do ČVUT? Myslím, že ještě ne. To by bylo příliš předvídavé a na to nemají v naší vládě hlavy.





Ale ta cena. To je potěšení. Téměř dvojnásobek oproti Izraeli, téměř dvojnásobek oproti Finsku. Paní Černochová, co jste nám to udělala? To jste nemohla trochu jednat? Při obchodu nestačí stát nesměle v rohu a čekat, až vám připraví obchodník smlouvu. Že oni vás u toho, paní Černochová, chválili a drbali pod bradou za pomoc Ukrajině, a vy jste se pak cítila tak dobře, že vám nepřišlo ani na mysl trochu smlouvat. Že je to tak, paní Černochová. Musíte se do krve hádat, vyjednávat, apelovat, tahat za nitky, dupnout si, vydírat a třeba i křičet. Je přece výrazem vaší naprosté, ale dokonalé neschopnosti, že jste nakoupila totéž jako ostatní, ale ostatní to měli za polovic. A to ne z protekce, alespoň ne u Finska, ale protože dokázali sebevědomě jednat. Tohle je takový aušus, až je z toho člověku blbě.




Klidně nakupujme u Američanů, jsou to největší a nejděsivější válečníci v celé historii lidstva, zbraně a válečné stroje mají určitě nejlepší, ale nesmíme s nimi obchodovat jako nějací imbecilové. Když to vidí ostatní, tak si musí říct – ti Češi, to jsou ale mamlasové hloupí a neschopní. Jdeme je také očesat. Paní Černochová, jděte už, tohle nemá cenu. Zápal máte obdivuhodný, ale jednat vůbec neumíte. Nejste politik. Agitátor na výbornou, ale politik? Tak možná automat na podpisy. Jděte už, prosím, škodíte.


Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Kolik se toho ještě musí stát, než Fialova vláda uzná, že fakticky škodí? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden