Čína varuje, že NATO nesmí nikdy expandovat do Asie a Tichomoří
RSS

Čína varuje, že NATO nesmí nikdy expandovat do Asie a Tichomoří


Čína je rozzuřena signály, které pozoruje na summitu ve Vilniusu ohledně možného budoucího rozšiřování NATO do pacifické oblasti a na „vlastní dvorek“ Číny v jihovýchodní Asii. (Foto: Flickr)









Peking ve středu přislíbil „rozhodnou odpověď“, pokud by se NATO někdy rozšířilo tak daleko na východ. Čínská mise při Evropské unii vydala v návaznosti na v úterý zveřejněné komuniké NATO ostré prohlášení. „Obsah komuniké týkající se Číny nebere v úvahu základní fakta, bezdůvodně překrucuje postoj a politiku Číny a záměrně ji diskredituje. Důrazně se proti tomu ohrazujeme a odmítáme to,“ uvedli čínští diplomaté.



Konkrétně se v komuniké NATO uvádí: „ČLR využívá širokou škálu politických, ekonomických a vojenských nástrojů ke zvýšení své globální stopy a projekci moci, přičemž zůstává neprůhledná ohledně své strategie, záměrů a vojenské výstavby.“




Lavrov varuje NATO před katastrofálními následky

„Zlomyslné hybridní a kybernetické operace ČLR a její konfrontační rétorika a dezinformace jsou zaměřeny proti spojencům a poškozují bezpečnost Aliance,“ dodává se v něm.



Čínská mise ve své odpovědi zdůraznila, že se staví proti „posunu NATO na východ do asijsko-pacifického regionu“, a zároveň varovala, že „jakýkoli čin, který ohrozí legitimní práva a zájmy Číny, se setká s rozhodnou reakcí“.



Peking jistě také velmi pozorně sleduje přítomnost čtyř regionálních spojenců USA, včetně australského premiéra Anthonyho Albanese, japonského premiéra Fumia Kišidy, novozélandského premiéra Chrise Hipkinse a jihokorejského prezidenta Yoon Suk-yeola – ti všichni se zúčastnili významného summitu NATO v Litvě.




Medveděv obvinil NATO z přiblížení rizika třetí světové války

Od května Kišida hovořil o budoucím členství své země v NATO, ale tento týden byly plány na otevření styčné kanceláře NATO v Tokiu zastaveny.



„Zdá se, že NATO odložilo plány na otevření styčné kanceláře v Tokiu, což byl návrh, který byl projednáván jako součást plánů západní vojenské aliance na prohloubení spolupráce s partnery v asijsko-pacifickém regionu, ale proti němuž se ostře postavila Čína,“ píše ve středu deník The Guardian poté, co v obsáhlém komuniké nebyla o této kanceláři nikde ani zmínka.



Věta potvrzující existenci styčného úřadu NATO byla údajně zahrnuta do původního návrhu komuniké a přežila několik kol úprav, ale do konečného zveřejnění se nedostala.



Zdroj: aljazeera.com




„Nejsem Amazon!“ Britský ministr se pustil do Zelenského

Článek Čína varuje, že NATO nesmí nikdy expandovat do Asie a Tichomoří se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden