Rozsáhlá korupce je jednou z příčin neúspěchu ukrajinské kandidatury do NATO?
RSS

Rozsáhlá korupce je jednou z příčin neúspěchu ukrajinské kandidatury do NATO?


EU chce, aby si Ukrajina udělala pořádek… (Foto: Flickr)









Ukrajina musí provést reformy v boji proti korupci a posílit své instituce, pokud chce být způsobilá ke vstupu do NATO, prohlásila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během druhého dne summitu NATO ve Vilniusu.



Von der Leyenová vyzvala Ukrajinu k provádění dalších reforem a přislíbila podporu Evropské unie. Podle maďarského listu Magyar Nemzet von der Leyenová ve svém prohlášení „jasně řekla, že v ukrajinských institucích je stále tolik korupce a neprůhlednosti, že Ukrajina zatím nemůže dostat zelenou pro vstup do NATO nebo Evropské unie“.




Čína varuje, že NATO nesmí nikdy expandovat do Asie a Tichomoří


Ukraine needs long-term security. At the @NATO Summit we are discussing how to best provide for this. The EU contributes with investments, weapons, training and support to the reforms that can lead Ukraine into the EU and NATO. pic.twitter.com/0HRIPcAg36 — Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 12, 2023
Deník však také poznamenal, že von der Leyenová konstatovala, že úsilí země bylo oceněno a že dosáhla velkého pokroku.



Evropská komise identifikovala systémovou korupci na Ukrajině již v roce 2021. Ačkoli EU zahájila řadu iniciativ s cílem snížit korupční potenciál a navrhla celou řadu opatření, zpráva Evropské komise tehdy konstatovala, že v roce 2021 nebylo v této otázce dosaženo žádného pokroku.




Igor Chaun se po delší době vyjádřil a vzal na mušku Zelenského

V té době došlo k výraznému úpadku soudnictví a ohroženy byly podle zprávy také protikorupční instituce. Autoři také uvedli, že největším problémem jsou oligarchové a partikulární zájmy, které jsou překážkou právního státu a hospodářského rozvoje na Ukrajině.



Brusel má zájem na tom, aby se Ukrajina stala součástí Evropské unie. Ani představitelé EU se však ve svých zprávách neodvažují zmínit nic konkrétního a podstatného, co by naznačovalo, že Ukrajina je na integraci připravena, a výroky Von der Leyenové naznačují, že se situace stále nezlepšila.






Poradce prezidenta Zelenského jmenoval tři možnosti ukončení války

Jak minulý týden informoval Remix News, Federace zaměstnavatelů Ukrajiny, která zastupuje ukrajinské podnikatele, vydala výzvu prezidentovi Volodymyru Zelenskému, v níž požaduje, aby přijal opatření k omezení zneužívání moci ze strany vládních úředníků.



Zneužívání moci vojenskými úředníky a soudci překročilo všechny meze, tvrdí ukrajinští podnikatelé, kteří požadují zřízení veřejného registru, který by identifikoval zkorumpované úředníky. Dále tvrdí, že korupce nebývalého rozsahu podkopává obranyschopnost Ukrajiny.





Zdroj: rmx.news




Trump: Biden táhne USA do třetí světové války

Článek Rozsáhlá korupce je jednou z příčin neúspěchu ukrajinské kandidatury do NATO? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden