Francie: O dnešním svátku Bastily panují obavy z dalších nepokojů
RSS

Francie: O dnešním svátku Bastily panují obavy z dalších nepokojů


Ve Francii je tradičně 14. červenec největším státním svátkem, kdy se slaví dobytí Bastily v počátku francouzské revoluce v roce 1789.
V posledních letech je tento svátek – podobně jako například Silvestr – po celé zemi ve znamení nepokojů v režii tamních obohacujících menšin.
Letos se však očekává něco víc než pyrotechnika vypouštěná na policisty či hasiče, sem tam Molotovův koktejl a pár set hořících aut. Panují obavy, že dojde k pokračování nepokojů, které proběhly začátkem tohoto měsíce.
Nicméně oslavy budou probíhat tak jako každoročně, jen s poněkud větší přítomností policie.
Prezident Emmanuel Macron jako tradičně povede vojenskou přehlídku na pařížské Champs-Élysées – letos ho jako čestný host doprovází indický premiér Narendra Modi. V celé zemi je mobilizováno 130 000 policistů.
Mezitím byly také organizovány tzv. dobrovolné „svobodné jednotky“, které bojují proti kriminálníkům, kteří rabují a zakládají požáry. Ti působí po boku nebo místo bezmocné a slabé policie.
Letošní 14. červenec však odhaluje hluboký rozkol ve francouzské společnosti kvůli neúspěšné integraci muslimů z bývalých kolonií: nejen v samotném centru francouzské metropole, ale i na předměstí Paříže, Lyonu a Marseille panuje otevřená protifrancouzská zášť.
Je to vidět na víkendových ohňostrojích organizovaných mládeží z no-go zón, přičemž tyto útoky pyrotechnikou jsou často namířeny proti policii.
Různé „římské svíce“ či jiná pyrotechnika s dosahem sto metrů byly velmi účinně použity proti celým policejním jednotkám, na které také hordy muslimů útočily Molotovovými koktejly a různými předměty, které jim zrovna padly pod ruku.
Premiérka Élisabeth Borneová slíbila na tento víkend  masivní finanční prostředky na ochranu Francouzů. Prodej zábavní pyrotechniky je dnes zakázán, aby se zabránilo dalšímu propuknutí násilí, jak deklarovala Borneová.
Pyrotechniku si však zřejmě obohacující muslimské hordy dávno obstaraly, takže – podobně jako jiná „opatření“ současné francouzské vlády –  bude zákaz celkem k ničemu.
Podle ministerstva spravedlnosti bylo během nedávných nepokojů zatčeno 3734 lidí, z toho 1163 nezletilých.
Nepokoje skončily na výzvu prodejců drog, kterým bouře v ulicích doprovázené výrazně zvýšenou policejní přítomností kazily jejich kšefty. Mnoho dealerů bylo i mezi samotnými výtržníky, což posléze přispělo ke zklidnění situace.
Mezitím došlo ve Francii k přijetí zákonů, které by měly podobným situacím předejít či organizátory i účastníky nepokojů rychleji vyhledat a potrestat.
Zákon, přijatý minulý týden, umožní policii sledovat mobilní telefony, notebooky, auta atd. podezřelých za účelem sledování jejich pohybu. Zařízení pak lze aktivovat i na dálku.
Proti novému zákonu se však bouří některé neziskovky s tím, že dotčené osoby omezují na svobodě.
Vláda Emmanuela Macrona je mezitím uklidnila: „Sledování by bylo omezeno pouze na situace, kdy to odůvodňuje povaha a závažnost zločinu  a pouze po přísně přiměřenou dobu.“
Citlivé profese, jako jsou lékaři, novináři, právníci, soudci a poslanci, nebudou údajně legitimními cíli.
Nepokoje se očekávaly již v noci na dnešek, ale v porovnání s loňskem prý byla noc klidnější.
Podle ministerstva vnitra se  noc ze čtvrtka na pátek ukázala jako „velmi klidná“: „Mnoho kontrol bylo provedeno policií, všude ve Francii. “
V pátek v 7 hodin ráno hlásilo ministerstvo vnitra 218 spálených vozidel (oproti 326 loni ve stejný den, což je o 33 % méně než v roce 2022). Ve 23 případech se policisté stali terčem zábavní pyrotechniky (ve srovnání se 180krát v roce 2022).
V celé zemi bylo zaznamenáno 2 313 útoků pyrotechnikou a za tyto konkrétní incidenty bylo zatčeno 19 lidí. Celkem bylo zatčeno 97 lidí. Pařížská policejní prefektura uvádí 65 zatčení (-78 % oproti 13. červenci 2022) a 83 požárů majetku (-53 % oproti loňskému roku).
Jak bude vypadat dnešní noc se teprve uvidí. Ovšem zatím se zdá, že se již obohacovači dostatečně vyřádili o pár týdnů dřív, takže i dnešní noc může být v porovnání s předchozími roky relativně „klidná.“
Mnozí výtržníci navíc stále zůstávají ve vazbě, což může být dalším důvodem poněkud klidnější minulé (případně i nadcházející) noci….


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 4.7 ]







Článek Francie: O dnešním svátku Bastily panují obavy z dalších nepokojů se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden