Hersh: Biden podplatil Erdogana, aby umožnil Švédsku vstoupit do NATO
RSS

Hersh: Biden podplatil Erdogana, aby umožnil Švédsku vstoupit do NATO


Oficiálně se tvrdí, že Erdogan ustoupil odporu proti vstupu Švédska do NATO poté, co ho v EU ubezpečili, že Turecko bude opět součástí přístupových pohovorů a obměkčit ho také měla dodávka F16.
Nicméně ještě tak před týdnem byl neoblomný a tvrdil, že Švédsko má cestu do NATO zcela uzavřenou.
Seymour Hersh nyní odhaluje další důvod náhlého příklonu Erdogana k Západu, který je v posledních dnech patrný.
Turecko se postavilo proti vstupu Švédska do NATO kvůli postoji Stockholmu k PKK a  povolenému veřejnému pálení Koránu. To se změnilo. Podle Seymoura Hershe je to také proto, že Biden nabídl Erdoganovi prodloužení tolik potřebné půjčky MMF.
Washington je známý tím, že v otázkách zahraničněpolitických potíží používá k dosažení svých vlastních cílů dva různé prostředky: úplatkářství a vydírání.
Jde o metody politické mafie, které jsou opakovaně kritizovány. Takovou taktiku nyní zavedl americký prezident Joe Biden v souvislosti se vstupem Švédska do NATO – formou úplatku tureckému vedení.
Americký investigativní novinář Seymour Hersh uvádí, že skutečným důvodem Erdoganova ústupku není oficiálně oznámená verze. Nebylo to tedy uvolnění dodávek stíhaček F-16 do Turecka a zřejmě ani přízeň EU, co zlomilo odpor Ankary vůči požehnání vstupu Švédska do NATO. 
Spíše je to podle Hershe kvůli slibovanému uvolnění finančních prostředků. Toto píše ve svém substacku  :

Biden se zavázal, že Mezinárodní měnový fond poskytne Turecku tolik potřebný úvěr ve výši 11-13 miliard dolarů.
„Biden musel vyhrát, protože Turecko je v hrozné finanční tísni,“ řekl mi úředník s přímou znalostí transakce. Turecko při loňském únorovém zemětřesení ztratilo 100 000 lidí a potřebuje přestavět čtyři miliony budov.
Úředník se zeptal: „Co může být pro Erdogana lepší pod Bidenovou kuratelou, aby konečně spatřil světlo a uvědomil si, že je na tom lépe s NATO a západní Evropou?“

Tolik prohlášení úředníka, o kterém se zmiňuje Hersh.
To, co vypověděl úředník, také lépe objasňuje tak náhlý zvrat v prohlášení Erdogana, který ještě před pár týdny, záhy poté, co byl spálen korán, nepřipouštěl, že by mělo Švédsko sebemenší šanci získat jeho souhlas ke vstupu do NATO.
Objasňuje se tím také odklon Erdogana od Ruska, který byl znatelný po nedávném propuštění členů azovského pluku.
Turecko se dříve postavilo proti vstupu Švédska do paktu nejen kvůli pálení koránu, ale i proto, že Ankara věří, že Stockholm je domovem bojovníků ze Strany kurdských pracujících (PKK). 
PKK byla Tureckem, Švédskem, EU a Spojenými státy klasifikována jako teroristická organizace. Erdogan také zažádal o vydání některých členů PKK, kteří se usadili ve Švédsku, což vláda také ve většině případů odmítla.
Nyní však Erdogan otočil o 180 stupňů a bez vytáček s členstvím Švédska v NATO souhlasil. Zda to ovšem potěší švédské občany je již poněkud  diskutabilní.
Podle různých průzkumů je patrné, že mírně nadpoloviční většina Švédů vstup do NATO stále nepodporuje. Aby to vláda změnila, rozjela se nyní ve Švédsku tvrdá propaganda , která má zajistit, že většina Švédů bude ze vstupu do paktu nadšena.
Švédsko sice – stejně jako ostatní země – do NATO vstupuje bez jakéhokoli referenda, nicméně politické strany mají zájem o tuto většinovou voličskou základnu, kterou si chtějí jak vládní, tak opoziční politici (se vstupem do NATO souhlasila vláda i většina opozice) usmířit…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Hersh: Biden podplatil Erdogana, aby umožnil Švédsku vstoupit do NATO se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden