Co měsíc dal (13): červen 2023
RSS

Co měsíc dal (13): červen 2023


Na našich kanálech sociálních sítí každodenně sdílíme a komentujeme české i zahraniční dění, které se týká svobody projevu. Průběžně publikujeme výběr toho nejpodstatnějšího za každý uplynulý měsíc. Dnes pokračujeme s výběrem za červen.



Co jsme dělali my v SOSP




8. června 2023 proběhla naše první konference o svobodě projevu na digitálních platformách. Na akci se sešlo bezmála 150 účastníků, včetně poslanců, europoslanců, senátorů, zástupců parlamentních i neparlamentních stran, právníků, novinářů, publicistů a mj. signatářů Charty 77. Potřebujeme ještě svobodu slova jako základní podmínku pluralitní demokracie? Jaký bude dopad Digital Services Act na české občany? A jsou dezinformace závažnou bezpečnostní hrozbou nebo spíš záminkou k cenzuře?  Zde naleznete odkazy na všechny 3 panely, které se snažily na zmíněné dotazy odpovědět, a fotografie z akce. Jsme rádi, že se nám podařilo vytvořit prostor pro celodenní debatu lidí různých názorů a pro spolupráci těch, kterým leží na srdci ubývající svoboda projevu v České republice. 



Vlastimil Veselý zpovídal Toby Younga (36 minut, české titulky), ředitele a zakladatele Free Speech Union , našich britských partnerů. V odpovědích se odráží obrázek současné situace se svobodou slova v Británii a předpověď, co můžeme čekat v celé Evropě. Začnou nám za naše kritické názory rušit bankovní účty a vypínat elektřinu nebo internet? Jak se postupující cenzuře bránit a jak se z britských zkušeností nejlépe poučit a získat liberály opět na stranu svobody projevu?
SOSP odpovídal živě na vaše nejčastější dotazy. Daniel Vávra se vrátil ke svému rozhovoru pro DVTV a s Vlastimilem Veselým znovu vysvětlovali, jak je to s banováním na vlastních profilech osob a organizací. Ten se vyjádřil i tomu, jak vidíme koordinovanou kampaň v médiích s příběhy o dezinformacích a speciálně pak otázky v průzkumu institutu SYRI “Společnost nedůvěry”, o kterém psal Český rozhlas. Na to navázala Natálie Vachatová s ohlédnutím za průzkumy o dezinformacích a svobodě slova v souvislosti s dvojím metrem mainstreamových medií. To vše s grácií moderovala Gabriela Sedláčková , která se věnovala našemu sběru cenzurních případů a vybírala z vašich otázek.



Dění v ČR



 



Český rozhlas rozjel projekt nazvaný Společnost nedůvěry . Je ostudné, že veřejnoprávní médium označuje legitimní názory na vážná politická témata (organizaci masové ilegální migrace, podvody při korespondenčních volbách, rizika Istanbulské úmluvy nebo ovlivňování politiky ze strany G. Sorose) za dezinformace a míchá je společně se spekulacemi o úkladné smrti princezny Diany. Nejedná se o obyčejnou chybu jednoho redaktora, nýbrž o nebezpečný záměr redakce ostrakizovat statisíce nositelů naprosto legitimních názorů na vážné politické otázky.



„Obvodní soud pro Prahu 6 osvobodil učitelku Martinu Bednářovou , která byla kvůli názorům na válku na Ukrajině obviněna z popírání genocidy. Podle soudkyně není skutek učitelky trestným činem. ‚Za názor paní obžalovaná být souzena nemůže a nebude,‘ konstatovala soudkyně a připomněla, že paní Bednářová už byla za své názory propuštěna z práce. Rozsudek soudu je zatím nepravomocný.“ „Věřila jsem v osvobozující rozsudek,“ sdělila serveru Reportéři on-line Martina Bednářová. „V opačném případě bych to vnímala jako alarmující popření práva na svobodu slova a názoru, čili popření práv, která mi zaručuje Ústava. Současně vnímám rozsudek jako vzkaz pro ostatní pedagogy, aby mohli vyučovat podle demokratických principů a necítili se ohroženi za svůj názor.“
V polovině června  vydalo Aktuálně další speciál o dezinformacích , kde tvrdí, že  „Boj s dezinformacemi je jednou z největších výzev, před kterými Česko i demokratický svět ve 21. století stojí…‘Stalo se něco hrozného. Vyčítám si, že jsem víc neposlouchal. Máma podlehla dezinformacím, rok jsem s ní nemluvil. Nevím už vlastně, kým rodiče jsou, a vlastně se to bojím zjišťovat.‘“  To je jen pár ukázek titulků, které Aktuálně zařadilo do své kampaně. Rozšířilo navíc slovníček o další rádoby vědecké pojmy.  „Pokud někdo sdílí pravdivou informaci s úmyslem poškodit druhé, používá se termín malinformace.”  Ze zahraničí vyzdvihuje Aktuálně jako vzor Finsko, kde  “politikům věří až 70 % Finů, v Česku se důvěra vládě pohybuje kolem třiceti procent” . Pokládáme se otázku, jakou má tato informace souvislost s dezinformacemi, a odpověď nenacházíme.
Aktuálně vydalo další díl svého speciálu v rámci série článků a rozhovorů o dezinformacích. Od Ivany Svobodové , novinářky z Respektu, se tak dozvídáme, že „to postupuje…dezinformace už zasahují regiony, kde se lidé nemají tak zle, a zasahují i ty lidi, kteří nejen, že se nemají zle, ale dokonce mají přístup k informacím,“ Nebo že „Slovensko je dezinformacemi už úplně vykolejené” , a je tudíž potřeba dezinformační média vypnout. Svobodová argumentuje například „dezinformacemi” v době uprchlické krize či v souvislosti s očkováním. Jak zkušenosti ukazují, k obojímu chyběla otevřená, férová a kvalitní diskuse s odborníky zastávajícími různé názory. Situace se navíc vyostřuje vždy, když se ukáže, že alternativní média byla blíž pravdě než mainstream. Čím dál více se ukazuje, že prosazování jediné možné linky bez možnosti otevřeně diskutovat i o jiných názorech, jež dle renomovaných průzkumů zastává třetina společnosti, má za následek rozdělování a radikalizaci společnosti.
Ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) představil novou metodiku pro odstřižení „dezinformačních“ webů od státní inzerce. V tuto chvíli pomiňme otázku, proč by měl stát (navíc v ekonomické krizi) platit médiím za inzerci (živná půda pro korupci), a ptejme se spíše, zda to není omezování mediální svobody a svobodného trhu podnikání. Přičemž určovat, který web je nebo není dezinformační či konspirační, bude spolek NELEŽ (založený pány Vrabelem, Kartousem a Číhalíkem) a Nadační fond nezávislé žurnalistiky, který ve svém rankingu kvality hodnotí výše Forum24 než Echo 24 a Info.cz. Je znepokojující, že těmto subjektům vláda dává bianco šek na posuzování „dezinformací“.
„Vláda Petra Fialy deklarovala boj s dezinformacemi jako jednu ze svých priorit, zatím ale stále tápe, jak tento boj vést. Možná jí v tom pomůže umělá inteligence,” píše v článku Josef Šlerka a zamýšlí se nad tím, zda by to nemohly dělat současné technologie jako ChatGPT. Skutečně necháme umělou inteligenci určovat, které příspěvky jsou „konspirační či dezinformační“?
„Já mám obavy z tzv. boje proti dezinformacím, který nakonec vyústí v cenzuru. Nepopírám existenci dezinformací, ale zároveň vůbec nepřeceňuji dopad dezinformací na společnost. Vždyť všude, kde se střetají nějaké zájmy, kde se střetají nějaké vlivy, tak vždycky bují a zuří informační válka. To tak prostě je. Vždycky to tak bylo, já jsem říkal na začátku, že je mi šedesát let, a tudíž jsem 26 let svého života vyrůstal ve společnosti, která byla kompletně založená na dezinformacích. A nemám pocit, že by mě to nějak deformovalo, nebo že by mi to vzalo schopnost rozlišit pravdu od lži, nebo si odfiltrovat propagandu toho komunistického režimu od reality,“ říká pro Rádio Universum Jan Zahradil .
„Naše obvinění advokáta Jakuba Kříže z manipulace a ze lži v těchto článcích se nezakládalo na pravdě. Omlouváme se panu Jakubu Křížovi za neoprávněný zásah do jeho práva na ochranu osobnosti,“ museli napsat Manipulátoři poté, co byli soudem uznáni vinnými a byli povinni se omluvit JUDr. Jakubu Křížovi za to, že jej obvinili z manipulace a ze lži. Jedná se tak o další ze série omylů, nepravd a polopravd ze strany Manipulátorů, které mainstream a například i Centrum proti hybridním hrozbám považuje za seriózní spolek, z něhož čerpá informace.
 „Novináři stále více věří tomu, že oni mají být nositeli jediné pravdy,“ říká polistopadový spoluzakladatel zpravodajství a publicistiky v tehdy ještě Československé televizi, Petr Bohuš . „ Chtějí (novináři) být součástí systému, establishmentu, a mají z toho spoustu výhod. Dneska i náš politický život řídí spousta neziskových organizací, v přeneseném významu, které mají nějaké zdroje, finance – a nemají žádnou zodpovědnost –, ale ovlivňují veřejné mínění. A tam tito mladí lidé začínají. Tam začínají uvažovat tímto směrem… A když k tomu budeme přistupovat tak, že oni sami jsou tvůrci jednostranného plochého pohledu na svět, a pak ještě totéž vyučují – nevím, jak vyučují, to se jenom domnívám – na středních, nebo vysokých školách, tak čeho jiného se potom můžeme dočkat než takovéhoto zploštělého pohledu?“
Tereza Šimůnková napsala článek o důsledcích amerického „trans“ fanatismu, za nějž si vysloužila obvinění LGBT aktivistů z šíření nenávisti a dezinformací. Jedná se o ukázkové zneužití těchto gumových pojmů k potírání odlišných názorů, které vybočují ze stále užšího koridoru definovaného progresivistickými elitami. Oba pojmy se tak postupně vyprazdňují, že dnes už slova nenávist nebo dezinformace neznamenají prakticky nic, jen účelové „plivnutí“ na názorové oponenty.
Marek Španěl převzal společně se Slavomírem Pavlíčkem Parlamentilisty.cz. „ Vítám nedávné vyjádření Petra Fialy, že u nás nadále trvá svoboda slova a nikdo nebude za své názory trestán ani perzekuován. Budou však samozřejmě podrobeny veřejnému rozboru, kritice či oponentuře, jak to má ve svobodné a fungující demokracii být. Ve skutečnosti právě toto je jedním z velmi vážných důvodů, proč jsme se k převzetí projektu Parlamentní listy rozhodli: abychom zkusili otevřít širší veřejnou debatu o hledání pravdy, svobodě a jejích hranicích a třeba i svou troškou přispěli k vyvětrání informačního prostoru. Situace permanentního nepřátelství a hádek o jednotlivá slova je dle mého názoru velice nezdravá a v dnešní náročné době nám bere energii, kterou bychom mohli lépe uplatnit jinde,“ říká o důvodech převzetí webu .
„Nebezpečné pohlcování veřejného prostoru může být zastaveno jen tím, že umlčovaní přestanou mluvit tiše a nahlas řeknou své obavy. Zkušené generace cítící ohrožení svobody musí nyní zúročit onu draze vykoupenou imunitu z éry komunismu, který naši společnost již kdysi nutil potupně žít v zajetí a podvolení vůči utopistickým dogmatům. Musí generovat politické představitele a svůj strach využít k odhodlanému protiútoku. Proto je důležité, aby tito lidé doma nešeptali, ale aby mluvili nahlas, mluvili se svými dětmi, odtrhli je od mobilů, tabletů, od vlivu povrchních influencerů a podprahových masáží neziskovek. Jen tak jim mohou předat protilátky a uchránit své děti od toho co sami prožili. Když budeme šeptat, tak tuto destrukci našeho okolí nikdy nezastavíme. Ale zatím je to stále dobré, ještě šeptáme. Horší bude, až úplně utichneme,” silná glosa Petra Hlávky stojí za přečtení.
„Poznat dezinformaci není nic jednoduchého. Proto zřizují vlády různé odbory, jejichž úkolem je říci prostým lidem, co ještě mohou číst a co už ne, protože kdyby si to přečetli, mohli by si myslet špatné věci. Jak by asi takové odbory dopadly v dezinformačním testu?“ Vyzkoušejte si jej také . Obstojíte?



Dění v Evropě



 



Twitter se rozhodl odstoupit od unijního kodexu o dezinformacích, protože jej považuje za nástroj cenzury. Podle eurokomisaře pro vnitřní trh Thierry Bretona bude od 25.08.2023 boj proti dezinformacím podle Aktu o digitálních službách ( DSA ) povinností, jehož nedodržení mohou unijní orgány trestat až do výše 6 % ze světového obratu.



Twitter usiluje o co největší svobodu slova a upřednostňuje sdílený obsah nijak neregulovat. Což se nelíbí Evropské komisi, která tlačí na „moderaci“ informací . „Pokud nebude Muskův Twitter nové regulace, které vejdou v platnost v srpnu, akceptovat, může to podle Jourové dokonce dojít k tomu, že bude sociální síť v Evropě zakázána .“ Evropská komise se tak uchyluje k praktikám autoritářských režimů. Ani ty blokaci přístupu k sociálním sítím nenazývají cenzurou, ale zakazují svým občanům přístup k platformám s odkazem na boj s dezinformacemi a šíření falešných informací.
„Absolutní svoboda projevu přináší určité problémy a nebezpečí, na druhou stranu ale nebezpečí přináší i její regulace. Vzpomeňme si např. na nedávnou kauzu Huntera Bidena, syna úřadujícího amerického prezidenta. Twitter pod svým minulým vedením opakovaně blokoval informace o jeho laptopu zapomenutém v opravně, který měl kromě jeho obscénních fotografií obsahovat i důkazy o korupci na vysokých místech. Reálná kauza byla Twitterem před posledními prezidentskými volbami označena za dezinformaci a tvrdě potírána. Zásah do svobody projevu tak mohl ovlivnit i demokratický proces jako takový…. Uvědomme si také, ke kterým zemím by se Evropská unie se zákazem Twitteru přidala. Twitter v současnosti blokují především nedemokratické režimy jako je Rusko, Čína, Severní Korea nebo Írán. V Evropě k zablokování Twitteru v minulosti přistoupilo jen Lukašenkovo Bělorusko,“ píší o Jourové v článku i Michal Chládek a Jan Hroudný .
„Speciální jednotka pro boj proti dezinformacím (CDU) byla zřízena ministry za účelem řešení údajných domácích ‚hrozeb‘ a byla využívána k cílení na ty, kteří kritizovali lockdowny a zpochybňovali plošné očkování dětí. Využívala k tomu i umělou inteligenci,“ Reportéři on-line popisují praktiky britské CDU . „Kritikům lockdownů byly odstraňovány příspěvky ze sociálních sítí. Roste podezření, že firmy provozující sociální sítě využívaly různé nástroje, aby zabránily propagaci, šíření nebo širokému sdílení příspěvků, které označila CDU nebo její protějšek na Úřadu vlády za nežádoucí.“
 „…s rozumnou a dobře míněnou ambicí omezit nepříjemné prvky ve společnosti se utvořila společnost s mimořádně autoritativní a kontrolující povahou. Můžete to nazývat novou netolerancí, novou leč intenzivní touhou umlčet nepohodlné hlasy nesouhlasících. ‚Já nejsem netolerantní,‘ říká tolik lidí, mnoho lidí s klidným hlasem, vysokoškolsky vzdělaných, liberálně smýšlejících lidí. ‚Já jen netoleruji netolerantnost.‘ A lidé mají tendenci uvážlivě přikyvovat a říkat: ‚Ano, moudrá slova, moudrá slova‘…Pro mě nejlepší způsob, jak zvýšit společenskou odolnost vůči urážlivé či hrubé mluvě, je povolit mnohem více takových projevů, tak jako s dětskými nemocemi můžete lépe odolávat těm bakteriím, jímž jste byli vystaveni. Musíme si vybudovat imunitu k urážení se, abychom se mohli vypořádat s problémy, které dokonale oprávněná kritika může vyvolat. Naší prioritou by mělo být vypořádat se se zprávou, nikoli poslem ,“ bezmála 10 let starý projev Rowana Atkinsona je aktuální jako nikdy před tím, stojí za to si jej připomenout .



Dění v USA a jinde ve světě



 



Vypadá to, že pečlivě připravená kampaň o dezinformacích, kterou u nás realizuje např. Aktuálně, Seznam, institut SYRI nebo Český rozhlas, probíhá podle zahraničního vzoru , který v USA razí vláda Joe Bidena . „Americké Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) plánuje výrobu školících videí, která mají přimět občany, aby sami zasáhli proti ‚radikalizaci‘ svých přátel, sousedů nebo vrstevníků. Ministerstvo se soustředí například na „staré kamarády ze střední školy“, kteří věří v ‚konspirace‘, jako na příklady radikalizovaných občanů, kteří potřebují zásah přihlížejících.“ Podezřelí z radikalizace, které ministerstvo ve videoklipech představuje, jsou typičtí obyčejní Američané s relativně běžnými americkými názory. Stejně jako v České republice jsou mnohá naprosto legitimní témata nyní představována jako záležitosti, o nichž se nediskutuje a jejichž pouhé otevření běžného občana zařadí mezi osoby podléhající dezinformacím a konspiracím.
Občané v Irsku mohou být nyní uvězněni za držení materiálů, o nichž úředníci rozhodnou, že jsou „nenávistné“. V Kanadě může nyní státní agentura filtrovat a manipulovat s tím, co mohou Kanaďané vidět online. Britští zákonodárci pohrozili uvězněním manažerů sociálních médií, kteří dostatečně necenzurují obsah. S odhalením cenzurně-průmyslového komplexu přišli autoři Twitter Files , Michael Shellenberger a Matt Taibbi .
Elon Musk , majitel Twitteru, v nedávném rozhovoru prozradil, že inženýři Twitteru narazili na více než deset let starý kód, který byl naprogramován tak, aby potlačoval tweety obsahující určitá klíčová slova. Tento řádek kódu byl univerzálně použitelný pro všechny tweety. Do tohoto seznamu bylo zahrnuto přibližně tisíc slov, jejichž přítomnost v jakémkoli tweetu vedla k potlačení daného tweetu na platformě.
Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg přiznal , že „vědecký establishment“ požádal sociální síť Facebook, aby cenzurovala příspěvky o covidu-19, které se nakonec ukázaly jako „pravdivé nebo sporné“. Zuckerberg dále řekl, že v roce 2021, tedy v době covidu-19, Facebook odstranil přibližně 18 milionů příspěvků obsahující dezinformace. Současně poznamenal, že si je vědom toho, že systém odstraňování takových příspěvků není dokonalý.
Federální agentura pro kybernetickou bezpečnost v USA se snažila zakrýt své cenzurní praktiky , kterých se měla dopouštět v nekalé spolupráci s technologickými giganty a vládou financovanými třetími stranami. Toto obvinění přináší předběžná zpráva republikány vedeného sněmovního justičního výboru a podvýboru pro vyšetřování zneužívání moci federální vládou. „Dosud nezveřejněné, neveřejné dokumenty odhalily, že CISA jednala nad rámec svých pravomocí při sledování projevů na sociálních sítích a spolčila se s velkými technologickými společnostmi, jako je Twitter, a třetími stranami financovanými vládou za účelem ‚zprostředkované cenzury‘. Zprávy uvedené ve zprávě ukazují, že CISA se poté snažila své ‚zjevně protiústavní aktivity‘ před veřejností utajit.“
„Podle kanadského novináře Matého zaslal v březnu 2022 zvláštní agent FBI jménem Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU) seznam účtů s tím, že tyto účty ‚jsou SBU podezřelé ze šíření strachu a dezinformací‘. V přiloženém memorandu SBU žádala Twitter, aby účty odstranil a předal údaje o jejich uživatelích…V hledáčku ukrajinské vlády byli ruští vysocí politici a členové médií, ale také američtí a kanadští novináři… Pokus FBI zablokovat na žádost ukrajinské rozvědky účty na Twitteru považuje Maté za jednu z nejotevřenějších žádostí o cenzuru, které byly dosud odhaleny v nové sérii Twitter Files .“
„YouTube oznámil obrat v cenzurování obsahu o amerických volbách a uvedl, že již nebude mazat příspěvky zpochybňující výsledky prezidentských voleb 2020, včetně tvrzení o rozsáhlých volebních podvodech… Za dobu od zavedení zásad společnost odstranila desítky tisíc videí.” YouTube tak přestane odstraňovat obsah , který podporuje obvinění, že „v roce 2020 a dalších minulých prezidentských volbách v USA došlo k rozsáhlým podvodům, chybám nebo problémům “. Omezování svobody projevu v USA po odhalení Twitter Files a pod tlakem Republikánské strany ustupuje, zatímco v ČR je trend obrácený a vláda se nadále snaží pod záminkou potírání dezinformací vytvářet prostředí omezující svobodu slova.
Bývalý vědecký pracovník WHO , se vyjádřil na adresu samotného WHO , když prohlásil, že by „politici měli návrhy WHO týkající se pandemie odmítnout“ . Důvodem je to, že podle stávajícího znění Globální pandemické dohody WHO „předají WHO pravomoc nařizovat opatření včetně významných finančních příspěvků jednotlivých států, cenzury vědecké diskuse, lockdownů, omezení cestování, nucených lékařských prohlídek a povinného očkování‘ v době jakéhokoli ‚stavu ohrožení veřejného zdraví‘, který WHO sama vyhlásí.“ Jak se k dohodě postaví čeští zákonodárci? Vzdá se Česká republika svých rozhodovacích pravomocí a odevzdá je globální organizaci WHO, která bude moci rozhodovat mj. o omezení svobody slova našich občanů.
The post Co měsíc dal (13): červen 2023 first appeared on Společnost pro obranu svobody projevu .


Nejčtenější za týden