Svět ruskýma očima 719
RSS

Svět ruskýma očima 719


Vučič – Nehammer – Orbán: „Budeme se chránit nejen před migranty, ale i před Bruselem“
8. července 2023
Rakouský kancléř Karl Nehammer se vyjádřil na tiskové konferenci při summitu Maďarska, Rakouska a Srbska o migraci ve Vídni tak, že systém udělování azylu v EU nefunguje, a proto uvedené tři země zabrzdily. Kancléř řekl: „Jsme spojenci v boji proti nelegální migraci a společně přijímáme opatření proti organizovanému zločinu.“ Podtrhl, že „efektivní opatření proti mezinárodně organizovanému zločinu mohou být přijata jen v mezinárodní spolupráci“ . Uvedl: „Naše země jsou vážně ohroženy nelegální migrací. Dokázali jsme začlenit migraci do programu evropské politiky a Rakousko našlo mnohé spojence při zavádění nových pravidel.“
Srbsko poděkovalo za zrušení bezvízového režimu pro Indii a Tunisko, což vedlo k výraznému snížení množství žadatelů o azyl v Rakousku. Upozornil, že policejní spolupráce mezi uvedenými třemi zeměmi je těsná, o čemž svědčí počet loni zadržených převaděčů, asi 700 lidí. Je potřeba snížit vzrůstající počet úmrtí ve Středozemním moři.
Podle Nehammera je nutné zavést postupy udělování azylu v zemích, které nejsou členy EU, aby se zastavil tlak na Západní Balkán. Důležité je, aby lidé ze svých zemí neodjížděli. K tomu se musí s lidmi jednat spravedlivě v bezpečných třetích zemích.
„Evropská komise je připravena jít po této cestě spolu s námi a my musíme být připraveni vést jednání za stejných podmínek jako rovnoprávní partneři,“ oznámil kancléř.
Počet žádostí o azyl se snížil zásluhou vlád Rakouska, Maďarska a Srbska, uvedl srbský prezident Vučič a dodal, že v důsledku společných akcí se počet žadatelů o azyl v Rakousku za první třetinu roku snížil o 18 %.
Maďarský premiér Orbán sdělil, že Brusel chce efektivní maďarský model vyměnit za nový evropský, který viditelně nefunguje. Podle něho najde Maďarsko právní a politický způsob, jak zaručit, že rozhodnutí Bruselu nebude přijato. Řekl, že Budapešť musí a také bude chránit sebe nejen před nelegálními migranty a pašeráky lidí, ale také před Bruselem. Také řekl, že Maďaři nechrání jen Maďarsko, ale celou Evropu, včetně Rakouska. Oznámil, že loni bylo na hranici zadrženo celkem 330 tisíc nelegálních migrantů, z toho 270 tisíc na hranici Maďarska a Srbska.
Orbán hodnotil práci srbského prezidenta Vučiče v oblasti spolupráce národů a řekl, že bez spolupráce Srbska a Maďarska by Rakousko, Německo a Nizozemsko měly o sta tisíce migrantů více, než mají nyní. Orbán také poděkoval rakouskému kancléři Nehammerovi za to, že se na poslední schůzce EU na vysoké úrovni postavil za Maďarsko. Zdůraznil, že Maďarsko je ve zvláštní situaci: na východě má válčící Ukrajinu a přes jižní hranici jde nejživější trasa migrantů. Sdělil, že maďarský model je založen na jednoduché myšlence a je účinný. Nikdo nesmí vstoupit na území Maďarska, dokud nemá kladně vyřízenou žádost o azyl.
Podle Orbána maďarský model funguje a všechny evropské státy by jej měly převzít. Ale v Bruselu přijali rozhodnutí o povinných kvótách a uprchlických táborech (ghetta migrantů). Je to špatné nejen pro Maďarsko. Může to sice pomoci Itálii, ale rozhodně to zhorší postavení Rakouska oproti Maďarsku.
Orbán sdělil, že maďarská vláda podporuje vstup Švédska do NATO, ale maďarský parlament to dosud neratifikoval.
Premiér Orbán uvedl, že Maďarsko je země bez migrantů, v Evropě jediná. Podle něho je důvodem to, že mají správný právní a fyzický systém ochrany. Vybudování hraničního oplocení. Migranti jsou ozbrojení a někdy k pohraničníkům používají násilí.
Cokoli, co migrantům neříká, že mají čekat venku, je pro ně pozváním. Dokud jim EU nesdělí, že než proběhne azylové řízení musejí čekat venku, povede to k deseti tisícům lidských tragédií, upozornil Orbán. Na tiskové konferenci ve Vídni prohlásil, že namísto toho, aby EU přijala rozhodný krok, chce zavléci jedinou zemi, která jej udělala, Maďarsko, zpět do své chybné migrační politiky.
Převzato z Eadaily.com
***
Prohnaný Erdogn poslal na zaručenu smrt vojáky Azova
Ljubov Stěpušova
9. července 2023
Tím, že Erdogan porušil dohodu s Ruskou federací o zadržování bojovníků Azova v Turecku, pro ně podepsal rozsudek smrti. Ale Turecku zajistil loajálnost Západu.
Nečekaná svoboda teroristů z Azova
Pět zajatých nacistických teroristů z pluku Azov mělo být v Turecku podle neoficiálních dohod až do skončení speciální vojenské operace. Jenomže byli předčasně puštěni a předáni „přímo do rukou“ Zelenského.
Zelenskij jel navštívit Turecko, aby dostal podporu pro vstup do NATO a aby požádal o nové dodávky zbraní. Ankara členství Ukrajiny v NATO podpořila „ve správnou dobu“ a o zbraních Erdogan nic neřekl, což něco naznačuje.
Bojovníci se vrátili do jiné země
Se Zelenským přijeli do Lvova, kde byl uspořádán mítink na jejich podporu. Server Strana.ua předkládá obrázek nepočetného shromáždění, které bude využito v propagandě.
Nacisté se vrátili do jiné země, kde je Lvov (semeniště banderovců) na sociálních sítích terčem obstrukcí. Po nedávném útoku ruských Kalibrů na vojenské objekty v centru města ucítili i „svidomí“, co znamená žít pod bombardováním.
V samotném Lvově se změnily nálady. Je možné volně mluvit na témata „mír s Putinem“, nebo že „masovou válku“ Ukrajinci nepotřebují.
V očích Ukrajinců nebyli ti z Azova hrdinové, protože ve smyslu vojenské morálky by nemohli jít do zajetí. Nacisté nemají jinou možnost než jít na frontu, kde je čeká smrt. Jeden z nich, Prokopenko, odpověděl na otázku, zda se vrátí na frontu: „Absolutně. Proto jsme se vrátili. Je to náš hlavní cíl.“
Bojovníci z toho mají sotva radost. V Turecku si žili v pohodě, dokonce se viděli s rodinami, tedy pokud s nimi přímo nežili. A teď budou odesláni na nejžhavější linii fronty, na místa praporu, z něhož do týdne zůstane rota. Prokopenko i ostatní vojáci ukrajinské armády budou pozorně střeženi, jestli se neschovávají v zákopech nebo v týlu.
Sledovat je bude i ruská rozvědka, jejímž cílem je zničení nacistů z Azova.
Na teroristy bude čekat smrt pod každým keřem.
Vychytralý Erdogan opět zvítězil
Proč Erdogan porušil ujednané.
Za prvé se neví, v čem (neformální) ujednání spočívalo a zda konzultoval propuštění s Moskvou. Zdrženlivá reakce tiskového tajemníka Kremlu Peskova vypovídá o tom, že se Moskva nezlobí. A možná, že došlo k výměně. Turecko nedodá zbraně, ale propustí bojovníky, čímž si připraví podmínky pro dostup k západním půjčkám, aby se lira nepropadla do propasti.
Není možno opakovat loňskou stoprocentní inflaci, která byla po napravování důsledků katastrofálního zemětřesení. Jinak dojde k protestům, nebo dokonce k barevné revoluci.
Krom toho vyzval turecký prezident Zelenského k jednání s Moskvou. Řekl: „Nedovolili jsme zhoršení našich vztahů s Ruskou federací, přestože upevňujeme naše vztahy s Ukrajinou. Připravujeme se na srpnové setkání s Putinem a doufáme v setkání.“
Asi by takto Erdogan nepromluvil, kdyby se hodlal obrátit tváří ke Kyjevu, jak píší někteří analytici.
Existuje i druhá verze, a to, že se Moskva někde Ankaře postavila do cesty. Jedna z možností je, že v obchodu s obilím, což není jistě. Před jeho uzavřením mnohokrát varovala. Nejspíš však se to událo v Sýrii, kde ruské vojenské síly celý minulý týden bombardovaly teroristy v Idlibu.
Indikátorem budou dodávky tureckých zbraní ukrajinské armádě. Pokud se zvýší budou ve vztazích Ruska a Turecka problémy, avšak situační.
Převzato z Pravda.ru
***
Ahmad Vachšiteh: Vstup Íránu do ŠOS bude výhodný pro všechny
5. července 2023
Íránský politolog Ahmad Vachšiteh pozitivně ohodnotil­. Je přesvědčen, že rozšíření ŠOS na Blízký východ bude mít dobrý vliv na situaci v regionu a povede k růstu hospodářských vazeb a upevnění bezpečnosti.
Dlouho očekávané členství Íránu v ŠOS je důležité pro samotný Teherán, získávající nový mezinárodní status i pro ŠOS rozšiřující se na Blízký východ. Takto se na situaci dívá íránský politolog a hostující lektor Ruské akademie věd Vachšiteh.
Íránský expert nejprve připomenul, že Írán spolupracoval se ŠOS už dávno, když řekl: „Írán se spolu s Indií a Pákistánem stal pozorovatelskou zemí v ŠOS. Bylo to devět let po vzniku organizace, v roce 2005. Indie a Pákistán se staly plnoprávnými členy ŠOS v roce 2017. Za 18 let pozorovatelství se Írán silně změnil, tak jako i sama ŠOS.“
Dále upozornil: „V našich časech vidíme, jak se mění rovnováha sil a hrozeb ve světě a změny podněcují státy a mezinárodní organizace hledat cesty k upevnění své bezpečnosti. Je známo, že v počátcích fungování ŠOS zdůrazňovali mnozí odborníci, že Čína takto vytváří jakousi analogii NATO, která bude udržovat rovnováhu okolo hrozeb ve světě, a to k ní státy přitahuje. Současně má i sama ŠOS zájem o své rozšíření a sílící vliv na kontinentu. Rozšíření na Blízký východ je znakem zájmu i dalších blízkovýchodních zemí prohloubit spolupráci s ŠOS, například Kuvajtu a Bahrajnu. Je to z důvodu rovnováhy sil, kterou zaručuje. Především je to aktivita Ruska a Číny“, uvedl Ahmad Vachšiteh.
Kromě geopolitických výhod obě strany také otevřou nové možnosti hospodářské spolupráce. „Pokud byla dříve ve světové ekonomice hegemonie dolaru, není již kvůli zaujetí USA pro sankce americká měna tolik přitažlivá pro mezinárodní obchod. Pod sankce se totiž může dostat kterýkoliv velký hráč. Provedli to Íránu a v poslední době i Rusku. Dosáhli odpojení země od SWIFT a zmrazení velkých objemů finančních rezerv. Země se proto stále víc snaží obchodovat bez podobných rizik“, řekl expert.
A dále řekl: „Vidíme, že státy chtějí spolupracovat bez dolaru a užívat národní měny. Příkladně Írán a Rusko v rublech a Írán a Čína v jüanech. Členství Íránu v ŠOS dává možnost zintenzívnit a zefektivnit tuto praxi. Posílení spolupráce v hospodářství pomůže zvýšit bezpečnost v prostoru ŠOS a zlepšit politické vztahy mezi zeměmi.“
Vachšiteh dodal, že i proces přijímání Íránu do ŠOS, zahájený v roce 2021, se projevil kladně v íránské zahraniční politice a v situaci v regionu. Svoji úvahu uzavřel: „Už tehdy se začala formovat nová rovnováha sil, která je nyní upevněna členstvím Íránu v ŠOS. Například dříve byl mezi Teheránem a Rijádem složitý vztah, ale za účasti Ruska a Číny se jej podařilo harmonizovat. Dá se čekat, že se situace na Blízkém východě bude nadále normalizovat. Velcí hráči mají zájem o rozvoj obchodování a o zajištění bezpečnosti v regionu.“
Převzato z Vestikavkaza.ru


Nejčtenější za týden