EU štědře dotovaná továrna ve Švédsku má za úkol odsávat z prostředí CO2
RSS

EU štědře dotovaná továrna ve Švédsku má za úkol odsávat z prostředí CO2


Odstraňovat z ovzduší pro rostliny nezbytný CO2, to již žádá pořádnou dávku idiocie. Nicméně nebyla by to EU, aby podobný počin nedotovala poměrně slušnou sumičkou.
To, že se první továrna na odsávání CO2 staví právě ve Švédsku, pak není nic podivného. Vždyť v mnoha ohledech se jedná o testovací zemi a je nakonec možné, že tyto továrny brzy porostou jako houby po dešti i v dalších zemích.
Evropané jsou již natolik zblblí klimatickou propagandou, že jsou ochotni podpořit jakýkoli – byť sebenesmyslnější – projekt. Tipuji, že další zemí, kde bude podobná továrna postavena, bude Německo, kde je klimatická lobby obzvláště aktivní.
Ale postupně se jistě továrny na likvidaci CO2 objeví i v dalších zemích. Dotace jsou lákavé a podle všeho se má  uhlíková agenda prosazovat i v příštích desetiletích. Pro zainteresované tak může jít velmi o slušný kšeft.
Ve Stockholmu se staví nová elektrárna s novou technologií, která vysává oxid uhličitý z atmosféry. Bude to první velké zařízení v Evropě s tímto typem biotechnologie.
Závod ve švédském Stockholmu by měl každoročně z atmosféry extrahovat 800 000 tun oxidu uhličitého.
Společnost žije v mylném přesvědčení, že atmosférický oxid uhličitý by mohl nebezpečně ohrozit zemské klima. Ve skutečnosti je oxid uhličitý prostřednictvím fotosyntézy spolu se slunečním zářením a vodou výživou rostlin. Více oxidu uhličitého znamená více vegetace.
Rozhodně tak průmyslová likvidace CO2 není nijak záslužným počinem, spíš naopak. Zdá se, že půjde o další součást plánu likvidace potravinové bezpečnosti Evropy.
Stockholm Exergi má tedy v úmyslu omezit přístup rostlin k této životně důležité výživě – a to za nemalé peníze.
Celkově na tom stejně nezáleží, protože cíl 800 000 tun je pouze 0,001 promile obsahu CO2 v atmosféře, 880 gigatun  podle vypočteného globálního uhlíkového cyklu.
Kolik bude tato šílenost stát, zatím není jasné. EU však má přispět částkou 180 milionů EUR z peněz evropských daňových poplatníků, tedy platíte to i vy.
Kromě toho existují švédské vládní granty a příjmy z prodeje uhlíkových certifikátů, které dávají právo přidávat oxid uhličitý do atmosféry.
Funguje to tak, že vysáváním oxidu uhličitého z atmosféry může Exige prodat ostatním právo přidat stejné množství oxidu uhličitého.
A taková „fabrika na odpustky“ – ještě k tomu dotovaná z daní Evropanů – se majitelům vskutku vyplatí.
Tak už jen můžeme čekat, který chytrák se nápadu ujme u nás. Dotace má každopádně v kapse….
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 4.5 ]







Článek EU štědře dotovaná továrna ve Švédsku má za úkol odsávat z prostředí CO2 se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden