Hersh odhaluje skutečnou příčinu, která změnila Erdoganův názor na Švédsko
RSS

Hersh odhaluje skutečnou příčinu, která změnila Erdoganův názor na Švédsko


V tuto chvíli se zdá být vstup Švédska do NATO jistý poté, co Erdogan dramaticky změnil názor po měsících předchozích stížností na to, že Švédsko je měkké vůči „ teroristům“ (nebo spíše kurdským skupinám a jednotlivcům, které turecký stát nemá rád). (Foto: Twitter / ilustrační)









Přestože Stockholm po většinu minulého roku činil jeden ústupek za druhým, a dokonce začal vydávat hledané disidenty obviněné ze zločinů zpět do Turecka, nikdy to nestačilo. A pak přišly incidenty s pálením koránu před tureckým velvyslanectvím ve Stockholmu, které odmítavý postoj Ankary k žádosti skandinávské země o členství ještě více zesílily.



Ale teprve v posledních týdnech se něco velkého změnilo. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tuto středu potvrdil, že parlament jeho země je připraven schválit švédskou kandidaturu do NATO. Bude to však ještě nějakou dobu trvat, vzhledem k tomu, že parlament bude opět zasedat až v říjnu.




Turecko náhle odsouhlasilo podporou švédské kandidatury do NATO

Erdogan, který se náhle připojil k bruselskému konsensu, okamžitě dodal svému kolegovi Maďarsku potřebný impuls a Maďarsko nyní prohlásilo, že je také připraveno schválit švédskou nabídku do NATO. Očekává se, že maďarský parlament se začne touto otázkou formálně zabývat v polovině září.



Erdoganův obrat o 180 stupňů byl oznámen těsně před summitem NATO ve Vilniusu, který probíhal tento týden v úterý a ve středu. Erdoganův názor údajně změnilo švédské úsilí o „reformy“ pod tlakem Turecka, které zahrnovalo přijetí nových protiteroristických zákonů, zrušení zbrojního embarga EU vůči Turecku a spolupráci při žádostech o vydání. Mnozí pozorovatelé však tušili něco víc.



Co bylo skutečným hnacím motorem náhlé turecké „změny názoru“? Legendární investigativní novinář Seymour Hersh to na základě svého vyšetřování vysvětluje níže [zvýraznění ZH]…




Síly NATO se rozmístí na švédském území ještě před vstupem do aliance


Začněme hloupou obavou, která však signalizuje rostoucí pocit paniky Demokratické strany v souvislosti s prezidentskými volbami v roce 2024. Vyjádřil mi ji člověk s vynikajícími stranickými referencemi: že Trump by mohl být republikánským kandidátem a za svého protikandidáta si vybere Roberta F. Kennedyho jr. Toto podivné duo pak zamete s obrovským vítězstvím nad klopýtajícím Joem Bidenem a také potopí mnoho stranických kandidátů do Sněmovny reprezentantů a Senátu.



Co se týče skutečných příznaků akutního znepokojení demokratů: Joe Biden získal to, co potřeboval, před summitem NATO tento týden, když nějakým způsobem obrátil tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana naruby a přiměl ho, aby odmítl Vladimira Putina oznámením, že podpoří členství Švédska v NATO. Veřejným příběhem pro Bidenův převrat, který mu zachránil tvář, byly řeči o souhlasu s prodejem amerických stíhacích bombardérů F-16 Turecku.



O Erdoganově obratu mi byla vyprávěna jiná, tajná historka: Biden slíbil, že Mezinárodní měnový fond poskytne Turecku tolik potřebnou úvěrovou linku ve výši 11-13 miliard dolarů.




Švédský premiér: „Masivní imigrace prostě nefunguje“

„Biden musel mít vítězství a Turecko je v akutní finanční tísni,“ řekl mi úředník, který je o této transakci přímo informován. Turecko přišlo při únorovém zemětřesení o 100 000 lidí a musí obnovit čtyři miliony budov. „Co může být lepšího než to, že Erdogan – pod Bidenovým vedením, ptal se úředník, „konečně prozřel a uvědomil si, že je mu lépe s NATO a západní Evropou?“. Novináři byli podle New York Times informováni, že Biden v neděli během letu do Evropy Erdoganovi volal. Bidenův převrat mu podle Timesů umožní říci, že Putin dostal „přesně to, co nechtěl: rozšířenou a přímější alianci NATO“. O úplatcích nepadla ani zmínka.



Červnová analýza Brada W. Setsera z Rady pro zahraniční vztahy, „Turkey’s Increasing Balance Sheet Risks“ , řekla vše v prvních dvou větách – Erdogan vyhrál znovuzvolení a „nyní musí najít způsob, jak se vyhnout tomu, co se zdá být bezprostřední finanční krizí“. Setser píše, že rozhodující skutečností je, že Turecko „je na pokraji skutečného vyčerpání použitelných devizových rezerv – a stojí před volbou mezi prodejem zlata, platební neschopností, které se dá vyhnout, nebo spolknutím hořké pilulky v podobě úplného zvratu politiky a možná i programu MMF“.



Dalším klíčovým prvkem složitých ekonomických problémů, kterým Turecko čelí, je skutečnost, že turecké banky půjčily národní centrální bance tolik peněz, že „nemohou dostát svým domácím dolarovým vkladům, pokud by Turci někdy požádali o vrácení těchto prostředků“. Ironií pro Rusko a důvodem k velkému hněvu v Kremlu, poznamenává Setser, jsou zvěsti, že Putin poskytuje Erdoganovi ruský plyn na úvěr a nepožaduje, aby státní dovozce plynu zaplatil. Putinova velkorysost proudí stejně jako Erdogan prodává Ukrajině bezpilotní letouny, které má použít ve válce proti Rusku. Turecko také povolilo Ukrajině přepravovat své plodiny přes Černé moře.



Všechny tyto evropské politické a ekonomické dvojí obchody probíhaly otevřeně a na očích. Ve Spojených státech je dvojí obchodování mnohem odlišnější.



Zdroj: seymourhersh.substack.com
Článek Hersh odhaluje skutečnou příčinu, která změnila Erdoganův názor na Švédsko se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden