Hotovost a trh
RSS

Hotovost a trh



LUBOŠ ZÁLOM
Pokud placení hotovostí skutečně většinu lidí obtěžuje, pak obchody, které chtějí jen hotovost, budou mít menší tržby, protože lidé budou raději chodit tam, kde lze platit bezhotovostně. A nakonec se patrně tito podnikatelé k bezhotovostní platbě budou muset vrátit. Tečka. Hotovo, problém vyřešen, a lze psát o něčem zajímavějším. Netřeba z toho vytvářet “ekonomický a politický problém”. Nebo je to možná ještě jinak: lidé sice tvrdí, jak je hotovost obtěžuje, ale neobtěžuje je natolik, aby změnili svoje chování. Ve skutečnosti jim to nevadí.
Protože na trhu neplatí to, co říkáme, ale jak ve skutečnosti jednáme.
A protože žijeme v ideovém prostředí nárokovosti na cokoliv, kdykoliv a kdekoliv, patrně si tito lidé (i za pomoci antikapitalistických médií) politicky prosadí řešení pomocí donucení. Protože na placení kartou máme přece všichni nárok, no ne? Možná už si na to soudruh Fiala s kamarádem Stanjurou, mimochodem stejní nepřátelé trhu a svobody, jakým byl Babiš se Schillerovou, připravují nějaký bezvadný zákon.
Mimochodem, i v případě placení kartami by se nabízelo naprosto svobodné řešení, které však v tuto chvíli podnikatelé použít nesmějí (opravte mě, pokud se pletu), protože by se začalo mluvit o diskriminaci: nasadit dvojí ceny. Jestliže podnikatele obtěžují náklady spojené s bezhotovostní platbou, pak zákazník, který chce platit kartou, by prostě zaplatil více. A sám by se rozhodl. Protože pohodlí také něco stojí.
 
FB

The post Hotovost a trh first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden