Čína ukazuje v čipové válce zuby
RSS

Čína ukazuje v čipové válce zuby


Američané, kteří dosud nevystřízlivěli ze snu o novém americkém století a o novém světovém unipolárním řádu jediné globální supervelmoci, se zjevně pokouší nastolit nějakou formu globálně fungujícího feudalismu, ve kterém právo na rozvoj a na uplatňování se na trhu s pokročilými technologiemi bude přidělovat lenní pán ve Washingtonu jen svým věrným vazalům v omezeném měřítku tak, aby nemohli dost konkurovat ještě privilegovanějším zemím a firmám, jako jsou USA a giganti ze Silicon Valley. (Foto: Flickr)









Pokud se někdo svévolně příliš technologicky vyvíjí a zaujímá ve světových dodavatelských řetězcích roli mistra, který sbírá smetanu vysokých přidaných hodnot, místo aby pouze dřel ve mzdě na subdodávkách pro privilegovanější dodavatele za nízký podíl na přidané hodnotě, aniž by k tomu měl řádné privilegium od Washingtonu vysloužené dostatečnou úslužností k hegemonovi získanou např. spořádanou účastí na Washingtonem vyhlašovaných jednostranných sankcích na neposlušné země, tak toho „bohové z washingtonského Olympu“ odsoudí stejně jako ti bájní olympští odsoudili Prométhea za „ukradení ohně“, tj. zdroje nepovoleného technologického rozvoje, na které lidstvo nemělo božské privilegium.



A samozřejmě, že hlavním Prométheem současného lidstva, který si dovoluje špičkový technologický rozvoj bez washingtonského privilegia a konkurenci firmám, které by ve „svobodné ekonomice volného trhu“ amerického typu neměly mít žádnou konkurenci, je Čína. V USA tedy pod „ušlechtilými“ záminkami národní bezpečnosti hystericky roztáčí vlny sankcí proti čínským prométheovským podnikům jako Huawei, která sesadila americké firmy ze špičky světových síťových technologií, a snaží se čínské podniky vytlačit z technologií špičkových čipů, vývoje umělé inteligence a velkých cloudů ke zpracování dat. Přitom by z toho nejspíš nejraději nenápadně vyhnali i tu část Číny, kterou naoko chrání a která je v uvedených technologiích špičková a s pevninskou Čínou úzce spolupracuje, tj. Tchaj-wan. Eskalacemi situací v oblasti např. sráží ceny tchajwanských akcií a snižují atraktivitu Tchaj-wanu pro zahraniční investory.



Vymýšlí se proto spousta restrikcí proti čínskému trhu se špičkovými technologiemi, které se vnucují spojencům zejména v Asii, jako Jižní Korea a Japonsko, a v Evropě, kde je pod obrovským tlakem, zvláště nizozemská firma ASML, tj. nejpokročilejší světový výrobce zařízení pro litografii mikroobvodů, aby do Číny svá nejpokročilejší zařízení nevyvážela. I v samotné Americe úpí společnost NVIDIA, výrobce nejpokročilejších čipů pro umělou inteligenci, že v ohrožení je rozsah výroby v USA, když jim vláda omezuje vývozy těch AI čipů na jejich největší trh, tj. do Číny.



Spojené státy jsou však zvyklé, že jejich vlastní trh je tak atraktivní i pro jejich soupeře, že jim žádné sankce nehrozí. I v dobách, kdy platilo totální embargo na zboží z Kuby, si američtí kuřáci užívali kubánských doutníků, ač to bylo podle jejich vlastních zákonů zakázané. Rusko je v současnosti pod spoustou sankcí, kdy více jich Američané vnutili svým spojencům, než jich uplatňují sami. Ale Rusko jim dále prodává věci, bez kterých by se americké ekonomika neobešla jako titan, jaderné palivo pro elektrárny a raketové motory pro první stupně skoro všech amerických kosmických raket včetně těch, co vynáší satelity ke šmírování Ruska.



Nikdo totiž neumí tak účinné raketové motory jako je RD 180 s uzavřeným cyklem jako Rusové, kteří jim je přes všechny ústrky ze strany USA stejně dodávají.



Spojené státy se tedy přes vše, co si dovolovaly, přesto moc netrápily s tím, že Čína světu dodává skoro všechny kovy vzácných zemin, které pro moderní technologie patří ke klíčovým. Ani že skoro veškeré germanium a galium na světových trzích je z Číny.



Bez germania a galia je nemyslitelná výroba polovodičových obvodů zvládajících přesné řízení větších elektrických výkonů. Na nich spočívá výroba materiálů pro ty nejkvalitnější lasery i řady speciálních katalyzátorů. Jsou takovým veřejností dost přezíraným drahokamem udržujícím fungování špičkových technologií včetně vojenských, jejichž pomocí si chtějí USA udržet světovou dominanci.



Náhle ale z Číny přišly signály, že ta by se nemusela vůči Americe chovat jako ostatní Amerikou sankcionovaní, kteří do ní stejně rádi prodávali i provazy, na kterých mají být oběšeni.



Čínské úřady, které prodej těchto komodit zcela ponechávaly na volném trhu, se náhle začaly chovat americkým způsobem a stejně jako „prosazovatel svobodného volného globálního trhu USA“ zařadily toto zboží mezi strategické, které má podléhat kontrole úřadů až tak přísné, jako by ty předpisy opsali od Washingtonu.



Od 1. srpna má veškerý vývoz galia a germania podléhat vývoznímu povolení, kdy vývozci v žádost o povolení musí předložit vývozní kontrakt a doložit koncové uživatele a koncový způsob použití s informacemi o dovozcích a koncových uživatelích. I zdůvodnění „opsala“ Čína od „majáku svobodného trhu“ USA, kdy se odvolává na národní bezpečnost.



Nutno podotknout, že Čína dále prohlašuje, že to není namířeno proti žádné konkrétní zemi nebo subjektu a na nikoho nevyhlásila sankce. Nicméně, těžko by to mělo smysl, kdyby nešlo v podstatě o určitou pohotovost, aby takové sankce proti někomu mohla vyhlásit obratem ruky.  A jasně tak ukazuje zuby, že bude-li chtít, může snadno okamžitě kousat. Také to už vyvolalo v celém světě, zejména mezi těmi, kdo se podvolující tlakům, aby se přidali k sankcím proti Číně, a v USA samotných paniku. V Americe se aktivují zákony o nutnosti těžby strategických minerálů aj. Mohlo by to vyvolat i určitou změnu situace u nás, kde stejně jako v celé EU, je průzkum minerálních zdrojů už generace hrubě zanedbáván a třeba se využitelná ložiska těchto prvků najdou zase v Krušných horách, jako se tam najednou našlo lithium, o které donedávna nikdo neměl zájem.



Ovšem pro nejbližší roky je Čína jako dodavatel těchto komodit nepostradatelná a mohla by teoreticky uplatněním postupů v americkém stylu vyvolat katastrofální dopady na světové dodavatelské řetězce, zejména řetězce v těch průmyslech, do kterých ji USA svévolně nechtějí pouštět. Nelze se tedy divit, že do Číny se hned vydala americká ministryně financí Janet Yellen, aby trochu uklidnila situaci. Čína má potenciál na roky rozvrátit špičkové průmysly v zemích, které se do technologického ohrazování Číny zapojí, včetně USA. Sama ze své vůle, nikdy na nikoho sankce neuvaluje a nebude-li k tomu nucena, aby ochránila životně důležité zájmy vlastního průmyslu, nezcizitelnost vlastního práva na technologický rozvoj i své přirozené postavení na světovém trhu, jistě k žádným sankcím na nikoho – ani na USA – nesáhne. Ale čeho je moc, toho je příliš, a USA se možná budou muset vyléčit ze své iluze, že jako hegemonovi jim vše projde.



Zdroj: czech.cri.cn
Článek Čína ukazuje v čipové válce zuby se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden