Zelenský se na to NATO zlobí
RSS

Zelenský se na to NATO zlobí




HS




Jak je vidět na skromných výsledcích jednání NATO ve Vilniusu, blíží se válka západu proti Rusku, formálně prezentovaná jako Rusko proti Ukrajině, pomalu ke konci.





Zelenský dostal jenom cenu utěchy – slib dalších zbraní – ale to hlavní, o co tak dlouho a tvrdohlavě žadonil – přístup do NATO, mu bylo odmítnuto. Západu konečně dochází, že válku proti Rusku nemůže vyhrát, a jediným možným řešením do budoucna bude buďto neutrální Ukrajina nebo její rozdělení na západní a východní část. Zelenskému to asi taky konečně došlo, takže se vzteká, uráží a nadává na všechny a na všechno. Je to přesně tak, jak to vypadá: bez ohledu na to, co moudré hlavy některých moudrých státníků prohlašují – nikdo nemá opravdu zájem o členství Ukrajiny v NATO z toho malicherného důvodu, že nikdo nechce třetí světovou válku. Ale to je zřejmě pro Zelenského mozkové závity, místy zanešené bílým popraškem, moc náročné. Big-tech, zbrojní koncerny a producenti energetiky udělali díky ukrajinské válce miliardové obchody, ze kterých budou ještě dlouho těžit. Mají vystaráno. Takže by konečně mohli  přestat tuhle nesmyslnou válku prodlužovat.
Ukrajinská válka nezačala ruskou agresí před rokem a půl, začala už 2014 americkým pučem ukrajinské vlády. A všichni američtí, evropští, ukrajinští a bohužel i ruští politici to vědí, i když se o tom oficiálně nesmí mluvit. Místo aby Zelenský hned na začátku konfliktu podepsal mírovou dohodu s Ruskem, posloužil jako loutka a prodloužená ruka USA. Jak může někdo věřit US-politikům, kteří prosazovali ‚svobodu a demokracii‘ stejným způsobem i v Iráku, Egyptě, Sýrii, Afghanistánu a Jugoslávii? Čistě hypoteticky: kdyby Rusové provedli vládní puč třeba v Mexiku, začali by tam dovážet svoje zbraně, prosazovat svoje představy o demokracii a kultuře, šířili v armádě, úřadech a ve školách ruštinu a přesvědčení, že  jenom proruští Mexikánci jsou lepšolidi a vyvolená rasa. A jenom vyvolená rasa má nárok na důchod, sociální podporu a další vymoženosti civilizace..Jestlipak by federální americká vláda poslala po marných vyjednáváních do takto ‚obrozeného Mexika‘ uvítací delegaci s chlebem a solí, nebo raději těžce ozbrojenou kavalerii? A stavba biochemických laboratoří pro experimenty, které jsou u nich doma z rozumných důvodů zakázány, by situaci asi taky nezlepšila.
I přes velké vojenské a hospodářské ztráty Ruska bude zřejmě dlouhodobým výsledkem války politická i ekonomická převaha východního bloku BRICS. Ukrajina zůstane beznadějně zadlužená a zničená: kromě 350 000 mrtvých, což je ta nejhorší ztráta, ztratí (jak to zatím vypadá) i nejbohatší část země v ceně ca 13 miliard dolarů. Doufejme, že to všichni zúčastnění pochopili, a že jim nezbude nic jiného, než válku ukončit. USA a EU už nemají peníze, nemají zbraně, jejich hospodářství je v recesi. Kromě toho mají dost svých vlastních problémů – protesty, demonstrace, inflace, integrace a podpora milionů uprchlíků. Pod řadou evropských vlád už vaklají židle, židle pod Bidenem se už rozpadá. Při nejbližších volbách lze očekávát podstatné změny. Lze doufat v podstatné změny. Pokud aktuální vlády do příštích voleb vydrží.
Doufejme, že jak USA, tak Evropa i Rusko začnou konečně řešit svoje vlastní problémy a zahájí mírová jednání.



 

HS

The post Zelenský se na to NATO zlobí first appeared on .


Nejčtenější za týden