Rusko vypovědělo dohodu o dodávkách obilí, ceny pšenice vzrostly
RSS

Rusko vypovědělo dohodu o dodávkách obilí, ceny pšenice vzrostly


Ceny pšenice vyskočily, když se v pondělí objevila zpráva, že Rusko o půlnoci istanbulského času nechalo vypršet platnost dohody o dodávkách obilí, kterou uzavřela OSN. (Foto: Flickr)









Což znamená konec Tureckem spravovaného humanitárního koridoru, který umožňoval vývoz ukrajinského obilí na světové trhy. Rusko od té doby potvrdilo, že dohoda byla „vypovězena“. Podle posledních informací z Moskvy, stejně jako reakce USA:



Ruská mise OSN: Rusko se rozhodlo odstoupit od dohody o dodávkách obilí z černomořské oblasti, další jednání se neplánují

Zelenskyj: Nastal čas poskytnout Ukrajině všechny potřebné zbraně






RUSKO SDĚLILO AGENTUŘE OSN PRO NÁMOŘNÍ DOPRAVU IMO, ŽE UKONČENÍ DOHODY O DODÁVKÁCH OBILÍ NA ČERNÉ MOŘE ZNAMENÁ, ŽE „ZÁRUKY BEZPEČNOSTI PLAVBY VYDANÉ RUSKOU STRANOU BUDOU ZRUŠENY“ – VÝŇATEK Z DOPISU, KTERÝ VIDĚLA AGENTURA REUTERS
RUSKO ROVNĚŽ SDĚLUJE AGENTUŘE IMO, ŽE „BUDOU PODNIKNUTY PROAKTIVNÍ NEZBYTNÉ KROKY A REAKČNÍ OPATŘENÍ K NEUTRALIZACI HROZEB ZE STRANY KYJEVSKÉHO REŽIMU V OBLASTI“ – VÝŇATEK Z DOPISU, KTERÝ VIDĚLA AGENTURA REUTERS


Výbuchy na Krymském mostě, provoz byl zastaven

VYSLANEC USA PŘI OSN PROHLÁSIL, ŽE UKONČENÍ DOHODY S RUSKEM O DODÁVKÁCH OBILÍ Z ČERNOMOŘSKÉ OBLASTI JE „AKTEM KRUTOSTI“.
To, co se formálně nazývalo černomořská obilná iniciativa, bylo od svého zavedení v červenci 2022 již několikrát krátkodobě prodlouženo. Kreml to potvrdil v prohlášení Dmitrije Peskova:



„ Černomořské dohody dnes přestaly platit. Jak již dříve uvedl prezident Ruské federace, konečným termínem je 17. červenec.“




Zásoby zbraní ve Velké Británii jsou v důsledku vyzbrojování Ukrajiny nízké

„Bohužel část týkající se Ruska v této černomořské dohodě nebyla dosud realizována. Proto její platnost končí,“ pokračoval prezidentský mluvčí. V konečném důsledku to bude znamenat mnohem větší tlak na Kyjev, který se již nyní nachází uprostřed neúspěšné protiofenzívy, což je pravděpodobně strategický účel Ruska, proč dohodu pozastavilo.



Peskov však naznačil, že by mohla být znovu zavedena, pokud budou splněny podmínky Ruska pro její obnovení, konkrétně schopnost země bezpečně vyvážet vlastní potraviny, poté, co Moskva dlouhodobě vyjadřuje své námitky, které zahrnují obviňování Ukrajiny z umístění námořních min v černomořském koridoru.



„ Jakmile bude ruská část dokončena, ruská strana se okamžitě vrátí k plnění této dohody,“ řekl Peskov. Dále označil dohodu za „ de facto zastavenou“ – což opět naznačuje možnost rychlého obnovení po jednáních, která by vyřešila obavy Ruska.



Zdroj: washingtonpost.com




Hersh odhaluje skutečnou příčinu, která změnila Erdoganův názor na Švédsko

Článek Rusko vypovědělo dohodu o dodávkách obilí, ceny pšenice vzrostly se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden