Zelenskyj a Pentagon přiznávají, že protiofenzíva musela být kvůli ztrátám „pozastavena“
RSS

Zelenskyj a Pentagon přiznávají, že protiofenzíva musela být kvůli ztrátám „pozastavena“


Deník New York Times ve víkendovém článku přiznal, že šance ukrajinské protiofenzívy vypadají chmurně, a přiznal, že prezident Zelenskij byl v jednu chvíli nucen ji „pozastavit“. (Foto: Twitter / ilustrační)









Příběh s titulkem „Po těžkých ztrátách Ukrajinci pozastavili a přehodnotili strategii“ se přesto snažil přiblížit neutěšenou situaci Kyjeva pozitivně:



Zlepšení nastalo částečně proto, že Ukrajina změnila taktiku a zaměřila se více na oslabení ruských sil pomocí dělostřelectva a raket dlouhého doletu, než aby se vrhala do nepřátelských minových polí a palby.




Zelenskyj: Nastal čas poskytnout Ukrajině všechny potřebné zbraně

Tyto dobré zprávy však zastírají některé chmurné skutečnosti. Ztráty se zpomalily také proto, že se zpomalila – a místy dokonce zastavila – samotná protiofenzíva, protože ukrajinští vojáci bojují s mohutnou ruskou obranou. A navzdory ztrátám Ukrajinci zatím dobyli jen pět z 60 kilometrů, které chtějí překonat, aby dosáhli moře na jihu a rozdělili ruské síly na dvě části.



A to poté, co přiznali, že jen během prvních pár týdnů protiofenzívy ztratily ukrajinské síly asi 20 % výzbroje nově dodané Západem, včetně tanků a obrněných vozidel. Tolik opěvovaná ofenzíva byla zahájena v květnu, ale neprojevila se na žádných významných úspěších.



„Tento týden ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že před několika týdny došlo ke krátkému přerušení operací, ale obvinil z toho nedostatek vybavení a munice a vyzval západní spojence, aby urychlili tempo dodávek,“ napsaly Timesy.




Výbuchy na Krymském mostě, provoz byl zastaven

Zpráva zdůraznila, že Pentagon od té doby „pauzu“ veřejně přiznal, ale pak dodal: „Američtí představitelé pauzu uznali a uvedli, že Ukrajinci se začali znovu pohybovat, ale uvážlivěji, obratněji se pohybují v minových polích a mají na paměti rizika obětí.“



Pokud jde o Zelenského, ten v pátečních slovech k národu uvedl: „Všichni musíme velmi jasně, co nejjasněji pochopit, že ruské síly v našich jižních a východních zemích dělají vše pro to, aby naše vojáky zastavily.“ A dodal: „A každých tisíc metrů, o které postoupíme, každý úspěch každé bojové brigády si zaslouží náš vděk.“



Velmi rychle po zahájení protiofenzívy minulý měsíc přiznal „pomalejší než očekávané“ tempo a zároveň si postěžoval, že je nutně zapotřebí více západních zbraní a dělostřelectva.



Zdroj: nytimes.com




Zásoby zbraní ve Velké Británii jsou v důsledku vyzbrojování Ukrajiny nízké

Článek Zelenskyj a Pentagon přiznávají, že protiofenzíva musela být kvůli ztrátám „pozastavena“ se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden