Německá pašeračka Carola Racketeová kandiduje za Die Linke do europarlamentu
RSS

Německá pašeračka Carola Racketeová kandiduje za Die Linke do europarlamentu


Možná si ještě někdo z vás vzpomíná na to, jak téměř celý – tehdy úplně čerstvě navolený – europarlament (vyjma protimigračních stran) nadšeně  tleskal před 4 lety pašeračce Carole Racketeové.
Nechvalně známá německá pašeračka, která jako kapitánka na lodi Sea Watch 3 brázdila vody Středozemního moře, se po celém světě „proslavila“ i tím, že ignorovala příkazy tehdejší italské vlády a i za cenu ohrožení lodí pobřežní stráže přistála v italském přístavu, který byl v té době pašeráckým lodím uzavřen.
Za ohrožení posádek lodí pobřežní stráže byla záhy umístěna do vazby. Během pouhé hodiny ovšem Němci záhy poslali milion eur do sbírky, která měla pašeračce pomoci dostat se ven na kauci.
Ve finále byla prosystémovou italskou soudkyní zcela zproštěna viny .
To je jen malá připomínka „zásluh“ této pašeračky, která se nyní rozhodla dostat do politiky – a to rovnou na vysokém postu kandidátky strany Die Linke, která je v EP součástí frakce sjednocené levice (za nás je ve frakci KSČM).
Podle předběžných průzkumů má post v EP prakticky jistý.
Vyzývá k masové migraci do Evropy, kategoricky odmítá hraniční kontroly a nyní se má dostat do Evropského parlamentu za Levicovou stranu. Carola Racketeová míří do Bruselu.
Levicová strana (Die Linke) nominovala kapitánku Sea-Watch Carolu Racketeovou na slibné místo na kandidátce pro evropské volby v roce 2024.
„Jsme velmi potěšeni, že se nám podařilo získat Carolu Racketeovou a Gerharda Traberta, dva známé a vysoce angažované nestranické kandidáty, aby kandidovali za Levicovou stranu,“ řekla předsedkyně Die Linke Janine Wisslerová na tiskové konferenci v Domě Karla Liebknechta v  pondělí.
Kromě Racketeové byl do evropských voleb nominován také sociální lékař Gerhard Trabert, který se již v minulosti ucházel o úřad spolkového prezidenta za stranu.
strana die Linke oficiálně představila Racketeovou coby lídra kandidátky do EP  
Wisslerová odůvodnila nominaci Racketeové tím, že jako „známá klimatická a ekologická aktivistka stojí za hnutím za klimatickou spravedlnost a za spojením mezi klimatickou a třídní politikou“.
Bude se ucházet o druhé místo kandidátky strany do evropských voleb. Gerhard Trabert je na druhé straně podle Wisslerové „oddán nedělitelnosti lidských práv“ a chce dát hlas těm, kteří nejsou příliš často vyslyšeni.
Kandidatura dvou nestraníků by měla být chápána také jako návrh voličům, kteří jsou stále na pochybách kam strana směřuje. Pro Levicovou stranu je zapotřebí nový začátek.
Sama Racketeová spojila svou kandidaturu s údajně klimaticky škodlivými dopady kapitalistické ekonomiky:

„Klimatická krize je výsledkem špatného kapitalistického řízení a koloniálního vykořisťování. Ekologické krize vznikají z bezohledného vykořisťování naší přírody pro zisk,“ řekla na tiskové konferenci.
„Fosilní společnosti by měly být socializovány, peníze na ekologickou restrukturalizaci by měly být vybrány od krizových šmelinářů a mělo by se zabránit daňovým únikům ze strany EU.“
„Evropský parlament nebyl prvním místem, které mě napadlo, když došlo na to, jak budu utvářet svou politickou budoucnost. Spor mezi Sahrou Wagenknechtovou a vedením strany v minulosti vedl ke ztrátě důvěry.
K tomuto kroku mne však nakonec přiměla nedávná rozhodnutí stranického vedení. Nyní je třeba vést širokou debatu o novém narativu a směřování strany. Mým příspěvkem k tomuto procesu je tato kandidatura,“ zdůraznila Racketeová.

35letá kapitánka se stala známou širší veřejnosti v roce 2019, kdy přistála v přístavu s pašeráckou lodí proti příkazům italských úřadů. Na palubě měla 53 migrantů, z nichž tři později skončili před soudem za závažné trestné činy .
Nedávno se Racketeová proslavila požadavkem, že klimatické hnutí „Fridays for Future “ musí po symbolickém protestu přejít k „přímé akci.“  Vyzývá také k ukončení všech hraničních kontrol a umožnění neomezeného přistěhovalectví do Evropy.
Racketeová od samého začátku získala souhlas strany pro svůj krok.
„Jsem nesmírně potěšena a přesvědčena, že je to správný krok na cestě ke společné reorientaci mé strany,“ tweetovala Clara Büngerová, poslankyně Bundestagu za Levicovou stranu, po pondělní tiskové konferenci.
Souhlas s kandidaturou vyjádřily také zemské výkonné výbory v Sasku a Hesensku.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Německá pašeračka Carola Racketeová kandiduje za Die Linke do europarlamentu se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden