Ukrajina, NATO a komedie v Litvě
RSS

Ukrajina, NATO a komedie v Litvě




JANE KAUFMAN
Psala mi kamarádka z Prahy, že se u nich objevil jakýsi povaleč v obnošeném tričku a v pomačkaných kalhotách a vládní představitelé si ho málem předcházeli. To byl Zelenský, současný president Ukrajiny. Oblečen jako trhan obráží Evropu a vyprošuje si pomoc s jeho válkou. Chce zbraně, peníze, vojáky a kdovíco dalšího.
Nejhorší na tom je, že mu všichni opravdu pomáhají, nebo se o to aspoň snaží. Co je k tomu vede? Mají snad nějaké zájmy v té, zkoruptované zemi, kde lež je pravda a válka je mír? Nebo jsou někým donuceni?
Jakto, že nikdo z vládnoucích vrstev dnešních států neví, že Ukrajina opravdu chtěla provést na Donbasu genocidu ruské populace, že opravdu střílejí po neozbrojených civilistech, že občany Donbasu od r. 2014 týrali, mučili a terorizovali? Copak nechápou, že Ukrajinci obdivují hromadného vraha Štěpána Banderu a podle jeho násilnických činů modelují i svůj přístup ke světu kolem nich?
Američané říkají, kdyby Rusko válku vyhrálo, tak bychom všichni skončili v tyranii. To je samozřejmě lež. Rusové si celou dobu nikoho nevšímali, neměli roztahovačné sklony, nedělali si nároky na územní zisky, zato NATO se roztahovalo všude, kde dobře nepřibouchli dveře. Jako rakovina zkoušeli prolézt do všech států světa – ne aby propagovali mír, ale aby propagovali válku. Chtějí vraždit, loupit a krást.
Kdyby ale válku vyhrála Ukrajina, jaký by pak byl svět? To by byl přesně ten svět, jaký nám předkládá Klaus Schwab z WEF – to by byl Great Reset se vším všudy.
Žádný z nich nemůže ustoupit
Již někdy koncem března 2022 poslal ukrajinský president Zelenský ruskému presidentovi Putinovi návrh mírové smlouvy. Putin s návrhem souhlasil. Bylo sice nutno aby udělal nějaké ústupky a to stejné bylo požadováno od Zelenského, ale obě strany s návrhem souhlasily. A pak se do Kyjeva nahrnul tehdejší britský premiér Boris Johnson, jehož děda byl kdysi shodou okolností moskevský rabín a Zelenský se změnil na zarputilého válečníka.
Tak, jak je situace nastavena teď, tak si žádná ze tří stran, ve válce na Ukrajině zainteresovaných, což je Rusko, Ukrajina a spolčený Západ, hlavně pak Spojené státy, nemůže dovolit válku nevyhrát. Každý z nich totiž bojuje o své přežití.
Jak píše John Mearsheimer, kdyby Rusko ustoupilo, tím by uvolnilo cestu krvežíznivcům z NATO, kteří by se ihned roztáhli všude kolem, zabrali by Ukrajinu a dříve nebo později by Rusko spolehlivě napadli, rozkouskovali, vybrakovali a zničili.
Západ a NATO do jisté doby neviděli Rusko jako žádné ohrožení. Rusové se drželi doma, nic nepodnikali, nezabírali další území a zjevně to ani neměli do budoucna v úmyslu. Sice protestovali proti roztahování NATO, ale nic v tom nedělali. To byla asi chyba. NATOu narostl hřebínek a začalo chystat přímý útok, vedený skrze Ukrajinu.
Když pak v r. 2014 si Rusové vzali zpátky Krym, který jejich politicky negramotný osel přiklepl naprosto zbytečně Ukrajině, to se Západu nelíbilo. Najednou bylo Rusko hrozbou pro všecky kolem, pro celou Evropu a postupně pro celý svět.
Západ často vydává boje na Ukrajině za menší část celkové globální války mezi autokracií a demokracií, neboli mezi dobrem a zlem, kde to všecko dobré jsou vždycky oni. Touto dobou již zcela nestydatě říkají, že bezpečnost Evropy bude ohrožena a s ní celosvětový mír, pokud Ukrajinci válku nevyhrají. President Biden dokonce hlásá do světa, že „Rusko nikdy nezvítězí nad Ukrajinou … válka musí skončit jako strategický omyl,“ prohrou Ruska, samozřejmě.
Takže s takovou dávkou propagandy si Západ nemůže dovolit válku prohrát, nebo ustoupit. Celý svět by je pak viděl jako prohrávající stranu konfliktu, už by to nebyly ty mocné západní země, ta mocná Amerika, které se každý bojí přeložit stéblo přes cestu, aby ho nezvalchovala kobercovým bombardováním na prach, jako Irák.
Amerika sice prohrála každou válku, kterou vedla, dokonce i vesničané ve Vietnamu je porazili, o lidech se sandály na nohou v Afghanistánu ani nemluvě. Ale to nebyly tak mocně propagované bojůvky, do toho nešla tak obrovská nálož propagandy a agitace. S Ukrajinou je to jiné, celý svět sleduje co se tam děje, utajit se to nedá.
Ukrajina též nemůže prohrát
Nemohou si to prostě dovolit. Rusko zabralo hlavní průmyslové části země a jestli to, co už drží protáhnou až po Oděsu, tak z Ukrajiny zbyde malý placek země ve vnitrozemí, bez přístupu k moři, bez valných obchodních vyhlídek a bez jakékoliv přitažlivosti pro kohokoliv. Bude to chudá země, naprosto zničená válkou, plná zarputilých Banderovců, nenávistných vůči všem ostatním.
Ukrajinci jsou obzvláště zaujati proti Rusům, přičemž si zřejmě neuvědomují, že jsou prakticky ti stejní lidé. Ruština je v současné době v zemi zakázána a stejně tak jiné menšinové řeči. To, že Ukrajinština je od Ruštiny odvozena, že je to jakýsi její dialekt a že ani učebnice ukrajinštiny dříve neexistovaly, zřejmě nevidí jako překážku. I sám Zelenský mluvil až do nedávna pouze rusky!
A pak významné kyjevské noviny zdůrazňují, že slavní ruští spisovatelé, jako jsou Dostojevský, Tolstoj, Čechov, Pasternak, nebo Lermontov jsou vrahové, zloději a ignoranti. Podle nich, ruská kultura je kultura barbarismu, vražed a ničení. Co pak Rusové, ti možná o takových věcech píšou, ale ukrajinská ‚kultura‘ na podkladě Banderova vzoru, ty vraždy a loupeže skutečně vykonává.
Rusové ale Ukrajince též nemilují už proto, že bylo nutno proti nim vtáhnout do války. Ukrajinci ovšem dělají vše pro to, aby odpor ruského obyvatelstva podporovali, když vraždí jejich významné osobnosti, bombardují bezbranné obyvatele zapadlých vesnic a zkoušejí zničit Kreml. Je to škoda, ale za takových okolností je velice obtížné vyřešit válečný konflikt vyjednáváním o mír.
NATO sjezd v Litvě
Když v pondělí , 11. července dorazil ukrajinský president Zelenský na schůzi NATO ve Vilniusu, oblečen jako vždy v poslední módě z nějakého horšího ‚sekáče,‘ bylo možno slyšet v davu shromážděných občasné šeptání: „Vagabund už je tady.“
Nikdo si ho příliš nevšímal, většina zúčastněných ho jaksi ignorovala.
Při jednání bylo postupně domluveno, že NATO uvede do stavu pohotovosti 300 000 vojáků, včetně letectva a námořnictva. Také vstup Ukrajiny do NATO měl být usnadněn, což prý je podle názorů některých nutné, protože Ukrajinci jsou tak zaostalí, že by se nemohli podrobit běžně požadovaným dvěma částem přijímacího procesu. Z toho můžeme vyčíst, že mnozí zúčastnění jsou buď tak arogantní, anebo že už mají Zelenského a jeho neustálých nároků až nad hlavu.
Německo slíbilo Ukrajincům další tanky, další bojová vozidla, Patriot odpalovací rampy, bezpilotní letadla a náboje do toho všeho. Francie zase slíbila střely s dalekým dostřelem.
Bulharský premiér Nikolaj Denkov pak řekl reportérům ze Sky News: „Jsme v plnohodnotné válce, takže když máte válku, smlouvy jsou důležité, ale ještě důležitější je úspěch na bojišti.“ O kazetové munici se ale odmítal zmínit, prý něco takového je politicky citlivé.
Krátké video na stránce ukazuje shromážděné zástupce členských zemí NATO. Hal Turner, autor článku k tomu dodává, že podle jeho názoru se v tomto videu nacházejí jedni z nejhorších psychopatů na planetě. Můžeme prý očekávat, že pro nás chystají další příšernou společenskou nebo nějakou jinou katastrofu. Smrt druhých pro ně nic neznamená.
Další a další požadavky
Celé jednání bylo prošpikováno diskuzí o dalších dodávkách zbraní na Ukrajinu. Pozorovatelé usoudili, že členové NATO nemají nejmenší zájem o mírové ukončení konfliktu, ale že naopak chtějí válku protahovat co nejdéle a pokud možno ji rozšířit ještě dále do světa a s přidáním jaderných zbraní. Na kazetové střely neměly všechny státy stejné názory, ale přesto je Zelenský vyžaduje, i když je mezinárodní zákony zakazují.
Lindsey German, zakladatel britského protiválečného spolku se vyjádřil, že „Ukrajina má plné právo bránit se proti invazi Ruska, ale nemá právo požadovat zbraně, které by jim ani britská vláda nebyla ochotna poslat.“ Což o to, Britové by jim kazetovou munici možná neposlali, ale poslali jim rakety z ochuzeného uranu, které jsou možná stejně zhoubné, ne-li ještě víc.
Také členství Ukrajiny v NATO bylo diskutováno. Zelenský se vyjádřil velice kriticky, když řekl, že se nezdá, že by NATO bylo ochotno uspíšit vstup Ukrajiny do organizace. Nutno dodat, že 21 ze 46 členů NATO jejich přijetí podporují. To všecko jsou lidé, kteří jsou v těsném spojení s výrobci zbraní, takže je možno předpokládat, že z každé války mají finanční zisk.
Za peníze si zřejmě nechají i lebku prostřelit. A nejednou!
Ovšem Zelenský všecky řádně popudil, když dal den na to na Twitter zprávu, kde kritizoval NATO kvůli jejich neochotě přijmout Ukrajinu mezi sebe. Napsal, že byl informován o plném znění přijímací smlouvy, ale k jeho překvapení, smlouva neobsahovala časové rozpětí, kdy k přijetí Ukrajiny dojde. Něco takového je podle něho neslýchané a absurdní. Ukazuje to na nerozhodnost organizace, což je známka slabosti.
To vyvolalo velké rozhořčení jak mezi členskými zeměmi NATO, tak i ve Washingtonu. Jedny z hlavních amerických novin, Washington Post se k tomu vyjádřily, že Zelenského chování je v naprostém rozporu s tím, jak ho president Biden a členové vlády představují veřejnosti. Mnozí jeho chování přímo odsoudili a řekli, že zachází příliš daleko.
Britský ministr obrany Ben Wallace se vyjádřil, že Ukrajinci by měli ukázat trochu vděčnosti a nebýt tak naléhaví. „My nejsme Amazon,“ řekl, čímž naznačil, že Ukrajina si dává požadavky jakoby objednávala věci v obchodě. A Zelenskému řekl přímo: „Vy tady přesvědčujete státy, aby vám daly své vlastní zásoby zbraní a nábojů.“
Členství v NATO je pro Ukrajinu mlhavý sen
Ve skutečnosti , to byly Spojené státy a Německo, kteří se rozhodli odložit přijetí Ukrajiny do NATO. Dobře si uvědomovali, což Zelenský buď nechápal, nebo chápat nechtěl, co by něco takového znamenalo. Ukrajina je ve válce s jaderně vyzbrojeným Ruskem a kdyby se stala členskou zemí NATO, ten moment by Zelenský požadoval jejich pomoc na bojišti.
To by znamenalo obrovský konflikt, snad i 3. světovou válku a nejspíš jadernou. President Biden se vyjádřil při rozhovoru s CNN, že okamžité přijetí Ukrajiny do NATO by ještě ke všemu popudilo mnoho evropských zemí. Něco takového by automaticky spustilo válku, ze které by se vyvinula 3. světová. Proto dnes Západ říká Kyjevu: dost!
Situaci dovršil novinář, který se ptal Zelenského: „za jak dlouho po skončení války chcete být v NATO?“ Na to odpověděl sarkasticky Biden: „za hodinu a 20 minut.“
Stránka, která se zabývá geopolitickou analyzou, „ Moon of Alabama ,“ zhodnotila situaci správně, když napsali: „Takže malý komik byl zklamaný. Jakoby ta celá hra nebyla zjevná od samého začátku. Od r. 2008 byla Ukrajina používána jako nástroj, kterým dostat Rusko. Jinak (tato země) nemá žádnou hodnotu. Až bude po všem, tak bude odhozena jako hadr, zatím co NATO nakonec uzná Ruskou federaci jako super-mocnou zemi, což tato opravdu je. NATO se bude muset znovu naučit jak je poslouchat a jednat s nimi … A teď si počkáme na to, co ponížení NATO způsobí ukrajinské morálce a motivaci.“
Šokující …
Druhý den se přihodilo něco velice nečekaného, když Turecko přestalo oponovat přijetí Švédska do NATO. Jak to, že turecký president Erdogan změnil názor v tolika směrech a tak náhle? Co ho k tomu vedlo? Kdo ho drží pod krk a čím?
Jens Stoltenberg, generální sekretář NATO řekl reportérům, že přijetí Finska a Švédska dá velmi zřetelnou zprávu Rusku, aby pochopili, že dveře pro vstup do této organizace jsou všem stále otevřeny a o tom, kdo jimi smí projít rozhoduje pouze NATO samo. Řekl, že: „(President Putin) vytáhl do války, protože chtěl méně NATO. A tak ho dostává o to víc.“
Jenže zde je problém , se kterým není čítáno: ani Finové, ani Švédi do NATO nechtějí. Finové už to odvrátit nemohou, NATO je honem-honem přijalo, takže se aspoň proti tomu bouří. Ale Švédové se rozhodli vážně protestovat. Uspořádali protestní demonstraci ve městě Helsingborg, kde pálili NATO prapor. Původně požádali o povolení pro demonstraci s tím, že budou pálit ‚svaté texty,‘ takže si každý myslel, že už zase budou provokovat Muslimy pálením Koránu. Ale ne, chtěli pálit Stanovy NATO. Pak ale slevili a pálili prapor.
V dubnu, když Švédsko podalo přihlášku do NATO, protestovaly tisíce lidí ve švédském Gothenburgu proti vstupu do této organizace a také proti plánovanému vojenskému cvičení, zvanému Aurora-2023. Protestující nazvali NATO „válečnou mašinerií Spojených států“ a vyjadřovali obavy, že členství vtáhne zemi do četných konfliktů.
Zároveň protestovali i proti jaderným zbraním, které by jim NATO do země nastěhovalo. Chtějí si udržet svůj status bez jaderných zbraní. Další obavy se týkali daní, které budou muset být zvýšeny, aby bylo dost na financování velice náročného NATO.
NATO se v současné době dokonce zkouší vetřít i do Japonska, kde chtějí otevřít kancelář. Mají v úmyslu zaměstnávat pouze jednu osobu, která bude vést pravidelné diskuze s místními ‚partnery‘ v Australii, v Jižní Koreji a na Novém Zealandu. Skoro to vypadá, že se NATO zkouší vecpat kam je jen trochu možno.
Takže NATO se zjevně chce stát další globální vládou – no, už zde máme několik uchazečů. Kdekdo by chtěl vládnout, ale je velice málo těch, kteří jsou toho schopni.
Rusko a Čína s něčím takovým samozřejmě nesouhlasí.
 

The post Ukrajina, NATO a komedie v Litvě first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden