Čína a Rusko pořádají rozsáhlé námořní cvičení
RSS

Čína a Rusko pořádají rozsáhlé námořní cvičení


Čína a Rusko „odpovídají“ na nedávná americko-japonská cvičení vlastními provokativními vojenskými cvičeními v regionálních vodách. (Foto: Twitter)










The Chinese naval flotilla warships have set sail! The China-Russia joint military drills this time will deepen the two militaries’ strategic coordination, and enhance their ability to jointly deal with various security threats. pic.twitter.com/0etCziT9Xq — Hu Xijin 胡锡进 (@HuXijin_GT) July 15, 2023
V neděli USA, Jižní Korea a Japonsko provedly společné námořní cvičení protiraketové obrany zaměřené především na nejnovější raketové hrozby Severní Koreje, která před několika dny mimo jiné odpálila raketu ICBM. Pchjongjang označil středeční odpálení u svého východního pobřeží za „důrazné praktické varování“ nepřátelům. Užší obranná koordinace Japonska s Washingtonem však upozornila i Peking. Čínské ministerstvo obrany o víkendu potvrdilo, že vojenské lodě PLA vypluly v rámci příprav na nová cvičení s Ruskem.




V Japonsku při testu explodoval raketový motor

Peking přitom vyslal pět čínských válečných lodí, včetně torpédoborce s řízenými střelami, aby se zúčastnily nových cvičení s ruskými silami – aniž by však uvedl přesné místo cvičení.



Minulý měsíc obě země provedly společnou leteckou hlídku nad Japonským a Východočínským mořem, čímž demonstrovaly své prohloubené vazby, a to i na pozadí války na Ukrajině, kterou Peking k frustraci Západu zatím otevřeně neodsoudil.



Čína se považuje za „ neutrální“, pokud jde o konflikt na Ukrajině, a zároveň zdůrazňuje nebezpečí expanze NATO na východ. Z tohoto důvodu ji Washington obviňuje z tiché podpory Moskvy.




Japonský parlament se dostal do potyčky kvůli imigrační reformě

Agentura Bloomberg mezitím uvedla americké sankce a trestní opatření namířená proti Pekingu i Moskvě jako hlavní motivaci k vojenskému sblížení.



„Čína a ozbrojené síly ruského prezidenta Vladimira Putina spolu loni uskutečnily šest společných vojenských cvičení, což je nejvíce v údajích za posledních dvacet let,“ poznamenává publikace.



„To představovalo dvě třetiny všech čínských cvičení se zahraničními armádami v roce 2022, jak vyplývá z údajů shromážděných Centrem pro studium čínských vojenských záležitostí při americké Národní obranné univerzitě (NDU).“



Rusko a Čína však provádějí námořní cvičení i v jiných horkých místech světa, v posledních měsících pořádají námořní cvičení s Íránem v oblasti Perského zálivu.



Zdroj: bloomberg.com




Japonsko začalo tajně vypouštět ozářenou vodu z fukušimské havárie do oceánu

Článek Čína a Rusko pořádají rozsáhlé námořní cvičení se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden