Proč byl Krymský most během rusko-ukrajinské války dvakrát terčem útoku?
RSS

Proč byl Krymský most během rusko-ukrajinské války dvakrát terčem útoku?




WION
Existuje důvod, proč byl Kerčský most – most spojující okupovaný Krym s ruskou pevninou – dvakrát napaden údajně Ukrajinou – poprvé v říjnu loňského roku a poté v pondělí.
Tolik opěvovaná ukrajinská protiofenzíva, která začala v dubnu, zatím nepřinesla kýžené výsledky. V době, kdy se snaží zasadit ruským silám rozhodující úder, se most jeví jako klíčový cíl pro Kyjev.
Proč je most pro Rusko a Ukrajinu důležitý?
Most je pro Rusko důležitý ze strategického hlediska, protože je jedinou možností, jak si Kreml může udržet okupovaný Krym a jižní Chersonskou oblast.
Právě z tohoto důvodu chce Ukrajina most zničit a způsobit tak Rusku logistické problémy, což je klíčový aspekt počáteční fáze ukrajinské protiofenzívy, uvádí BBC.
V říjnu, kdy na mostě vybuchl nákladní automobil naložený výbušninami, se Ukrajina snažila zbavit jižní Cherson ruských sil. Nyní chce Kyjev ztížit postup ruských sil, které v současné době okupují oblasti jižně od řeky Dněpr.
Logistické uzly na jihu země byly opakovaně zasaženy pomocí dalekonosných zbraní, které Ukrajině dodali její západní podporovatelé.
Proto je třeba údajný nejnovější útok Kyjeva na Kerčský most vnímat v rámci jejich širšího úsilí o osvobození jižních oblastí, které se dostaly pod okupaci ruských sil během loňské rozsáhlé ruské invaze.
Útok na Krymský most: Moskva obviňuje Kyjev z výbuchů na mostě v Kerči



Most – symbol nenávisti
Nenávist Ukrajiny vůči Kerčskému mostu má ještě jeden důvod. V roce 2018 jej za velkých fanfár slavnostně otevřel ruský prezident Vladimir Putin. Je považován za nenáviděný symbol ruské okupace.
Proto po loňském říjnovém výbuchu, který most nakrátko ochromil, zavládla na celé Ukrajině euforie.
V nejnovější protiofenzivě ukrajinské síly během uplynulého týdne znovu dobyly 18 km2, uvedla v pondělí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar v aplikaci pro zasílání zpráv Telegram.
Díky těmto ziskům dosáhla celková plocha znovudobyté půdy od zahájení protiofenzívy 210 km2 (81 mil čtverečních).
Maliar rovněž prohlásila, že kyjevské síly zničily během 24 hodin šest ruských muničních skladů, což je poznámka, která naznačuje ukrajinskou taktiku.
„ Zasazujeme účinné, bolestivé a přesné údery a vykrvácíme okupanta, pro kterého se nedostatek munice a pohonných hmot dříve či později stane osudným, “ nechala se slyšet.
Ukrajina přebírá odpovědnost
Dříve během dne ukrajinský bezpečnostní představitel prohlásil, že útok byl proveden na příkaz Kyjeva.
Téměř dvanáctikilometrový přechod, který je nejdelší v Evropě a má pro Moskvu obrovský strategický a symbolický význam, se stal terčem útoku v pondělí. Manželský pár byl zabit, zatímco jejich dcera utrpěla zranění.
Zdroj z ukrajinské bezpečnostní služby (SBU) sdělil CNN, že tento útok byl společnou operací SBU a ukrajinských námořních sil. Zdroj hovořil pod podmínkou anonymity, protože nedostal povolení hovořit na záznam.
Podle telegramového kanálu Grey Zone, který podporuje žoldnéřskou skupinu Wagner vedenou Jevgenijem Prigožinem, byly v pondělí kolem třetí hodiny ranní místního času údajně provedeny dva údery, které poškodily část mostu.
Kdy bude most obnoven?
Podle zpráv by oprava mohla trvat až do letošního léta, protože ruské úřady stále posuzují škody.
Časový harmonogram obnovy Krymského mostu, který má paralelní silniční a železniční tratě, bude „jasný do večera“, uvedl Marat Chusnullin, ruský vicepremiér, který byl dříve pověřen rekonstrukcí Krymského mostu po prvním výbuchu v říjnu 2022.
Navíc není zcela jasné, co bylo poškozeno tentokrát.
Podle obrázků kolujících na internetu se zdá, že poslední útok byl méně škodlivý než ten předchozí, protože nebyly vidět žádné bezprostřední známky toho, že by byl železniční most zasažen.
Rusko by však chtělo s opravou začít co nejdříve, protože železniční spojení je nejdůležitější – používají se k přepravě tanků a další těžké obrněné techniky na Krym z Ruska.
Odborníci poznamenávají, že pondělní útok nebude poslední, protože Kerčský most je v dosahu zbraní, jako jsou například střely Storm Shadow dodávané Brity. Dokud bude sloužit Rusku k jakýmkoli vojenským účelům, zůstane v hledáčku Kyjeva, uvedla BBC.
Putin slíbil tvrdší reakci
Prezident Vladimir Putin v pondělí odsoudil „teroristický útok“ a vyzval k přísnějším bezpečnostním opatřením poté, co se Kyjev zaměřil na most spojující Moskvou anektovaný Krym s Ruskem.
„ Včera večer byl na mostě spáchán další teroristický útok, “ uvedl Putin v televizním projevu.
„ Čekám na konkrétní návrhy na zlepšení bezpečnosti tohoto strategického, důležitého dopravního zařízení. “
Dříve během dne Putin předsedal schůzce po pondělním útoku a byl informován o poškozené části mostu spojujícího Rusko s Ruskem.

Explained | Here’s why Crimean Bridge was targeted twice during Russia-Ukraine war


The post Proč byl Krymský most během rusko-ukrajinské války dvakrát terčem útoku? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden