Fyziku a matematiku nelze přetlačit ideologií, ani když je zelená
RSS

Fyziku a matematiku nelze přetlačit ideologií, ani když je zelená


G. SITAŘ
Krátkodobě jistě, ale dlouhodobě ne. Po krk zadlužené státy proto musí začít vážně přemýšlet o tom, jak dál se zelenou transformací. Výběr ze světových zpráv.



Polní feldkurát Katz v románu o Švejkovi říkal, že „to se nám to hoduje, když nám lidé půjčují”. Moderní verze by mohla znít, že „to se nám to transformuje, když nám tisknou peníze”. Ale tištěním peněz nevzniká ani blahobyt, ani energie, ale inflace.
Jestliže jsou náklady na zelenou energii výrazně vyšší než náklady na klasické zdroje energie, to je fyzika, je jenom otázka času, kdy to matematicky nevyjde. Pak jsou pouze dvě možnosti: dramatické snížení životní úrovně, nebo revize zelené transformace. To první se nikdo neodváží říci, to druhé se nikdo neodváží otevřeně navrhnout.
Co o tom píší ve světě. Kompletní zdroj na konci článku.
(1) Kalifornie
V minulosti mohla Kalifornie díky vzkvétajícímu technologickému průmyslu utrácet jako divá, a přesto vykazoval její státní rozpočet přebytky. Nyní byl přebytek ve výši 100 miliard dolarů nahrazen deficitem ve výši 32 miliard. Proto byli zákonodárci donuceni omezit výdaje na klimatické programy, aby jim zbyly peníze na veřejnou dopravu.
V demokraty řízených státech jako je Kalifornie nebo New York došlo v minulém roce k propadu daňových příjmů, zatímco v republikánských státech Texas nebo Florida vzrostly daňové příjmy o více než 5%.
Pozn. autora: Čím bohatší stát, tím déle trvá, než dojdou zdroje. Ale ony vždy dojdou.
(2) Britský zelený minist rezignoval
Zac Goldsmith byl britskou obdobou ministra životního prostředí. Koncem června rezignoval na svou funkci, obviňujíce premiéra Rishi Sunaka z toho, že nemá zájem o životní prostředí. V dopise na rozloučenou například uvádí, že Británie již nechce věnovat téměř 12 miliard liber na klimatickou politiku.
Pozn. autora: Argumentační taktika známá jako „já je chci a chci a chci”.
(3) V Británii se vytrácí klimatický konsensus
Do dalších voleb v Británii zbývá něco málo přes rok. Za vlády Borise Johnsona, který byl nadšeným podporovatelem programu uhlíkové neutrality, panovala všeobecná politická shoda o nutnosti opatření proti klimatické změně. Situace je nyní jiná. Levice prosazuje zákaz nových ropných polí a masivní státní výdaje na podporu zelené transformace. Premiér Rishi Sunak řekl, že jejich politiku napsal nějaký ekofanatik a že ohrožuje energetickou bezpečnost země. Postoj ke klimatické změně tak bude podle deníku Politico jedním z určujících témat dalších voleb.
Pozn. autora: Tak kdo by chtěl zchudnout jen proto, že někdo neumí ani fyziku, ani matiku.
(4) Vyrábějte větrné elektrárny bez energie z fosilních paliv
Senátor státu New York předložil návrh zákona, podle kterého by výroba a distribuce elektrických vozidel, solárních a větrných elektráren musela být postavena výhradně na energii z obnovitelných zdrojů.
Ve zdůvodnění zákona uvádí:
„Říkají nám, že se musíme okamžitě přeorientovat na větrnou a solární energii, neboť znečišťujeme náš stát a naši planetu. Pokud je to pravda, neměla by být na výrobu větrných a solárních elektráren použita žádná energie z fosilních paliv.”
V rozhovoru pro média uvedl senátor, že jde o vrcholné pokrytectví. Na výrobu solárních panelů jsou třeba kovy vzácných zemin, které se těží za pomoci těžkých dieselových strojů. Poté se vyrábějí v továrnách poháněných energií z uhlí.
Senátor neočekává, že návrh zákona získá dostatečnou podporu, ale doufá, že donutí své kolegy, kteří podporují radikální klimatickou agendu, aby začali o problému více přemýšlet.
Pozn. autora: Návrh dobrý, ale myslet si, že to radikální kolegy donutí k přemýšlení…
(5) Británie nebude zakazovat elektřinu z uhlí
Britský premiér Rishi Sunak dal v červnu potichu k ledu závazek zakázat eletřinu z uhelných elektráren. Vláda prohlásila, že zákon není třeba, protože uhelné elektrárny se stejně zavírají.
Pozn. autora: Strategie tichého ústupu, doufaje, že nikdo nebude muset přiznat chybu, která stála opravdu, ale opravdu hodně peněz.
(6) Zdržení zeleného plánu
Britská Labour Party oznámila v červnu, že musí popřemýšlet o plánech půjčit si každý rok 28 milliard liber na zelenou transformaci z důvodu chabé ekonomické výkonnosti. Jeden z jejích vůdců následně pro televizi prohlásil, že na 100 % neopouštějí svůj plán ty peníze nakonec utratit.
Pozn. autora: Matematika platí pro všechny, to je na ní to hezké, ale předstírat, že ne, lze dlouho.
(7) Neprodaná elektroauta se hromadí u prodejců
V autosalonech v USA stojí 92 tisíc neprodaných elektroaut, což představuje zhruba tříměsíční poptávku. Problém je, že to je téměř dvojnásobek běžného stavu zásob aut na prodej. Nejméně jdou na odbyt luxusní elektroauta. Jsou tak drahá, že se na ně nevztahuje daňová úleva.
Pozn. autora: Řešením pravděpodobně bude zdanit ty, co na nová auta nemají, a zavést další a další dotace, které vyřeší každý problém. Ti, kteří matematiku vynechali, jsou o tom přesvědčeni.




G. Sitař

The post Fyziku a matematiku nelze přetlačit ideologií, ani když je zelená first appeared on .


Nejčtenější za týden