Lodě už nejsou v Černém moři v bezpečí, vyhlásilo Rusko
RSS

Lodě už nejsou v Černém moři v bezpečí, vyhlásilo Rusko


Rusko bude od čtvrtka považovat všechna plavidla plující po Černém moři a směřující do ukrajinských přístavů za „potenciální vojenské nákladní lodě“, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany. (Foto: Flickr)









Ministerstvo v prohlášení na Telegramu prohlásilo, že řada oblastí v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře za „dočasně nebezpečné pro plavbu“, a dodalo, že země vlajky lodí plujících do ukrajinských přístavů budou považovány za strany konfliktu na straně Kyjeva.




Výbuchy a požár na vojenské základně na Krymu

V prohlášení se uvádí: „V souvislosti s ukončením fungování černomořské obilné iniciativy a s uzavřením námořního humanitárního koridoru budou od 00.00 hodin moskevského času dne 20. července 2023 všechna plavidla plující ve vodách Černého moře do ukrajinských přístavů považována za potenciální dopravce vojenského nákladu. V souladu s tím budou země těchto plavidel považovány za zapojené do ukrajinského konfliktu na straně kyjevského režimu. Kromě toho byla řada mořských oblastí v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře prohlášena za dočasně nebezpečné pro plavbu. V souladu se stanoveným postupem byla vydána odpovídající informační varování o zrušení bezpečnostních záruk pro námořníky.“



K tomuto kroku došlo v souvislosti s tím, že Ukrajina ve středu uvedla, že Rusko poškodilo infrastrukturu pro vývoz obilí při nočních stávkách zaměřených na dva z jejích černomořských přístavů. K ruskému útoku na Oděsu došlo již druhou noc po sobě poté, co Moskva v pondělí odstoupila od černomořské obilné iniciativy – rok staré dohody umožňující bezpečnou plavbu ukrajinského obilí přes Černé moře.




Rusko zahájilo druhou noc „pekelný“ útok na ukrajinskou Oděsu

Toto prohlášení znamená zvýšenou míru agrese ze strany Ruska. Tím, že Rusko považuje všechna tato plavidla za potenciální vojenské nákladní lodě, dává najevo svou podezřívavost a záměr pečlivě kontrolovat a případně zasahovat do jejich činnosti. Označením konkrétních oblastí Černého moře za dočasně nebezpečné pro plavbu si Rusko upevňuje kontrolu nad těmito regiony a potvrzuje svou pravomoc sledovat a potenciálně narušovat námořní dopravu. Tímto krokem se fakticky vytváří zóna, v níž mohou plavidla plující do ukrajinských přístavů čelit zvýšenému riziku a střetům s ruskými silami.



Pro všechny nejnovější zprávy sledujte náš zpravodajský kanál Google News online nebo prostřednictvím aplikace.




Čína a Rusko pořádají rozsáhlé námořní cvičení

Důsledek vyšší pravděpodobnosti zachycení nebo narušení ze strany ruských sil naznačuje, že se Rusko aktivně snaží omezit nebo kontrolovat přístup k ukrajinským přístavům po moři. To by mohlo zahrnovat taková opatření, jako je zesílení námořních hlídek, inspekce nebo dokonce možnost nalodění nebo zabavení plavidel pod záminkou kontroly potenciálního vojenského nákladu.



Tento agresivní postoj a zpřísnění kontroly nad Černým mořem má několik důsledků. Zaprvé vytváří nepřátelštější prostředí pro plavidla plující do ukrajinských přístavů, což může odradit nebo narušit mezinárodní obchod a námořní aktivity v regionu. Kromě toho tento krok Ruska vyvolává obavy o námořní bezpečnost a svobodu plavby v Černém moři. Zpochybňuje normy a zásady mezinárodního námořního práva, které zajišťují právo plavidel na volnou plavbu v mezinárodních vodách bez zbytečných zásahů.



Zdroj: alarabiya.net
Článek Lodě už nejsou v Černém moři v bezpečí, vyhlásilo Rusko se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden