Nový komandant
RSS

Nový komandant


LIBOR ČÍHAL
Válka bez konce, každodenním efektem jsou stovky zabitých a stovky milionů zbrojařským magnátům. Další efekty nejsou až tak viditelné, ale stejně nebezpečné. Ukrajinci postoupili jenom minimálně a v některých oblastech se naopak daří Rusům, včera se jim podařil nečekaný kilometrový průlom blízko Doněcka, kde se nedařilo ani po půldruhém roce vojenské operace prorazit ukrajinská opevnění. Ukrajinské prameny uvádí, že Rusové akumulovali na některých úsecích fronty obrovské síly a je reálný ruský protiútok směrem k Charkovu a Sumi. Dobrá rada amerických generálů Ukrajincům, než se prorvou přes minová pole k hlavní obranné linii Rusů, měli by šetřit munici artilerie, prý artilerie v této fázi boje není až tak nutná, píše o tom Washington Post.
Záhadný přesun jednotek Vagnera do Běloruska straší polské a litevské generály, správně odhadují, že v Bělorusku nebudou jenom proto, aby cvičily jejich armádu. Polsko masívně navýšilo armádní počty kolem běloruské hranice Není logické, že z běloruského území půjdou jednotky Vagnera na Kyjev, v tom případě by to znamenalo, že Bělorusko je účastníkem konfliktu, a NATO by mělo důvod se na tuto zemi vrhnout. Jejich poslání, pokud kromě tréningu Bělorusů nějaké mají, zůstane striktně ve formálně legalistickém rámci, kterým může být obsazení 96 km dlouhého Suwalského koridoru mezi Běloruskem a kaliningradskou oblastí, volný průchod tímto koridorem Rusku garantují dávné úmluvy. Dnes je koridor formálně z části polským územím a z části litevský. Loni Litva zablokovala spojení Ruska se svojí kaliningradskou oblastí, což Rusku přineslo řadu problémů.
Jednotky Vagnera se mohou pokusit prorazit průchod koridorem. Předseda vojenského výboru Dumy Andrej Karpatolov prohlásil, že Rusko koridor nutně potřebuje a pro bojovníky Vagnera by to podle jeho slov byla otázka několika hodin. Jednotky Vagnera předaly těžkou techniku armádě a v doprovodu policie se přesunuly na základny v Bělorusku. Prigožin na štěstí téměř úplně zmizel ze scény, na svém kanále v telegramu šíří velmi umírněné informace bez útoků na ministra obrany a náčelníka generálního štábu. Téměř to vypadá, že Prigožin se proměnil ve fikci, např. někdo viděl, že vystupuje ze svého letadla v Permu, tu a tam byl viděn v limuzíně, ale všechno to není moc věrohodné, stejně jako s generálem Surovikinem. Zdá se, že poslání jednotek Vagnera v Africe pokračuje bez narušení, Prigožin reportoval na svém kanále v telegramu, že 200 vojáků Vagnera ve Středoafrické republice se vystřídalo s čerstvými jednotkami silami a vrátilo se do Ruska. Armagedon Surovikin se přestal objevovat na veřejnosti, jeho dcera sice tvrdila, že pracuje z domova, ale manželka to nepotvrdila. Uvádí se, že spolu s dalšími 13 vysoce postavenými generály je v base nebo dokonce nežije. Na telegram kanálech Clausewitz a Pustota se v posledních dnech rozšířila informace, že generál je od 1. 7. na dovolené na severním Kavkaze v rekreačním zařízení ministerstva obrany a v řízení ukrajinské operace ho dočasně nahradil generál Teplinský.
Velmi překvapilo nedávné odhalení, že prezident koncem června v Kremlu přijal Prigožina a velitele jednotek Vagnera. Dobře informovaný vědecký pracovník v Center for Security Policy Stephen Bryen v Asia Times píše o těchto událostech. Před pár dny mluvčí Vagnera uveřejnil video s poselstvím, že Vagner brání vlast a podporuje ruské civilní a vojenské vůdce. Byla vybrána nová hlava Vagnera. Hlavním velitelem se stal velmi dekorovaný 70letý vojenský veterán, který hrál důležitou roli v Sýrii, kde vedl vojenské operace, říká se mu Šedivec. Tedy prezident vybral grupě Vagner za nového komandýra plukovníka Andreje Troseva . Prezident 29. června v Kremlu s Prigožinem a 30 komandanty Vagnera tři hodiny diskutoval. Prezident zdůraznil, že Vagner by měl koncentrovat své jednotky na jednom místě a pokračovat ve službě zemi. K Prigožinově úleku prezident prohlásil, že bude nejlepší, když jednotky Vagnera povede ten, kdo je vede v poli. A to je kdo? “Šedivec”, odpověděl prezident. Prigožin odmítavě reagoval s tím, že komandanti nebudou souhlasit, ale spletl se, respektovali prezidentovu vůli. V retrospektivě se rýsuje neuvěřitelná prezidentova schopnost s jakou bravurně vyřešil tuto vrcholně nebezpečnou záležitost a nakonec ji zvrátil ve svůj prospěch. Vojenská skupina Vagner i podle západních zdrojů plní dál poslání ve Středoafrické republice, Mali a Burkině Faso.
The post Nový komandant first appeared on .


Nejčtenější za týden