Digitální a informační agentura nám píše
RSS

Digitální a informační agentura nám píše


TOMÁŠ VALER

Není to tak dávno, co internetem proběhla zpráva o aktivitě ministra Ivana Bartoše ke zřízení Digitální a informační agentury. Provoz nově vzniklého úřadu má stát ročně miliardu, ale tak nějak se nevědělo, co všechno bude tato instituce dělat – kromě obecně proklamovaného záměru všechny státní a veřejné agendy ještě více převést do digitální podoby.

Tak dnes už vím, co je také náplní této agentury.
Minulý týden úřad našeho městyse obdržel kontrolní zápis, ve kterém nám zmiňovaná agentura vyčítá řadu nedostatků na našich webových stránkách, které její pracovníci zkontrolovali. Po prostudování zápisu jsem zjistil, že se nejedná o žádná pochybení v tom smyslu, že bychom zamlčeli něco, co se má zveřejňovat, uvedli něčí osobní údaje či vyvěsili fotografii bez souhlasu vyobrazené osoby. Nic takového. Pochybení jsou ryze formální: tu málo zvýrazněný nadpis, tu použití menšího fontu písma a tu zase nižší kontrast potenciálně prý problematický pro slabozraké… A další subtilnosti, kterým ani pořádně nerozumím.
Protože si webové stránky sami neprogramujeme, obrátil jsem se na jejich dodavatele a provozovatele, firmu Galileo. Pan jednatel mi obratem zavolal a sdělil následující: V roce 2020 začala platit nová pravidla pro webové stránky (zákon o přístupnosti webových stránek). Protože se obce chovají hospodárně, přistupují k upgradu svých stránek jednou za pět až deset let (stojí to u malé obce desetitisíce, u většího sídla i přes sto tisíc). Naše stránky byly upgradovány v roce 2018, takže je musíme nechat celé předělat a cenový návrh mi pan jednatel zašle. Ještě dodal, že za poslední dva měsíce řeší stejný problém 250 jejich klientských obcí a měst.
Snad bych ještě připodotkl, že za 25 let mého starostování v našem městyse si žádný občan ani uživatel na naše webové stránky nestěžoval.
V době, kdy se vláda zoufale snaží šetřit, vynaloží jednu miliardu na podnik, ve kterém, jak se domnívám Ivan Bartoš uplacíruje nezvolené členy z kandidátky pirátů (to je skutečně jen můj nepodložený dohad, ale která strana má za členy nejvíce IT specialistů), a protože každý podnik musí vykazovat aktivitu, jsou důsledkem další, a podle mého názoru v drtivé většině případů naprosto zbytečné náklady samospráv. Jen těch zmiňovaných 250 klientských obcí při průměrné ceně 50 tisíc korun vynaloží na úpravu stránek 12,5 milionu; v ČR je na 6500 samospráv, kdyby se problém týkal poloviny z nich (střízlivý odhad), je ta částka 162,5 milionu. A to vůbec nepochybuji o tom, že agentura právě kontroluje stránky stovek státních úřadů, příspěvkových organizací a podobně a že výsledek bude podobný.
Není nic horšího, než krátit někomu očekávaný příjem (třeba snížením valorizace důchodů) a současně vyhazovat za formality peníze oknem. Jako třeba výše uvedeným způsobem. Nebo vládním vydáním 50 milionů korun českých pro společnost Michelin, aby její pracovníci i nadále jezdili obědvat a večeřet a dávat hvězdičky českým top restauracím.
Kdyby tento dopis četla moje maminka, vyčetla by mi, že podkopávám autoritu demokratické vlády a nahrávám Babišovi. Není to pravda, jen musím konstatovat, že i tato vláda dělá spoustu věcí úplně blbě. A na můj vkus je těch chyb až nezdravě mnoho.
 

Tomáš Valer




The post Digitální a informační agentura nám píše first appeared on .


Nejčtenější za týden