Mír v éře atomových zbraní
RSS

Mír v éře atomových zbraní



JAN BARTOŇ
Pokud dnes čtu „názory čtenářů“ a celé řady propagandistů liberální demokracie a problému války a míru, zdá se, že jaderné zbraně neexistují, a přesto právě jim vděčíme za éru míru po roce 1945.


Pokud se podíváte pod jakoukoliv diskusi k válce na Ukrajině, převažují v ní názory , které plédují pro vítězství Ukrajiny, hovoří o RuSSku a všem , kteří pochybují vzkazují, že „chcimírové a dezoláti“ budou vypráskáni. S oblibou se dále hovoří o ruské armádě jako o armádě zcela neschopné, ruské velení je před krachem (už od února 2022), Ukrajina vítězí na všech „východních“ a „jižních frontách“ (za poslední týden dobyla 16 čtverečních kilometrů). A navíc se s oblibou tvrdívá, že ruský jaderný arsenál je “nefunčkní”. Obecně, v Rusku je bordel a Rusko bude na hlavu poraženo.
Válka na Ukrajině je tak předmětem propagandy, která ovšem zastírá, alespoň ze strany Západu, nebezpečí vypuknutí světového konfliktu. Podle amerického prezidenta si Rusko „nedovolí“ jaderné zbraně použít. Joe Biden tak alespoň ví, že Rusko jaderné zbraně má. Nicméně, důvěřovat Rusku v „nepoužití“ jaderných zbraní je sázka na doslova světovou zkázu. Pokud by se Rusko skutečně cítilo ohrožené a hrozilo by, že ztratí to, co díky válce na Ukrajině získalo (pozemní spojení na Krym) , mohlo by jaderné zbraně použít a pak by už vše záleželo jenom na tom, zda USA použijí jaderné zbraně proti Rusku a lze s jistotou tvrdit, že svět, tak jak ho známe, by skončil.
Podívejme se proto do minulosti a zrekapitulujme jaderné zbrojení. Jaderná puma byla sestrojena v USA díky práci vynikajících jaderných vědců jako nástroj, který měl donutit Německo ke kapitulaci. Existovaly obavy, že se na vývoji jaderné zbraně pracuje i v Německu a během války se nevědělo, jak je Německo v otázce sestrojení jaderné zbraně blízko či daleko. Po válce bylo zřejmé, že Německo bylo v otázce vývoje jaderných zbraní daleko od cíle. První a zatím poslední použití jaderných zbraní proběhlo při bombardování japonských měst Hirošima a Nagasaki v roce 1945. Japonsko pak kapitulovalo a II. světová válka skončila i v Asii. Sovětskému svazu se podařil vývoj jaderné zbraně i díky „úniku“ informací – viz podrobněji na  Jaderná zbraň – Wikipedie (wikipedia.org)
V období soupeření mezi Východem a Západem po druhé světové válce se ukázalo, že právě jaderné odstrašování bylo základem toho, že mezi sovětským a západním blokem nepropukla třetí světová válka. Ničící potenciál nashromážděný v USA a SSSR byl natolik ohromný, že by podle odhadů stačil na úplné zničení lidské civilizace tak jak jí známe. Závody v jaderném zbrojení pokračovaly až do nástupu Michaila Gorbačova v SSSR. Ten sice přivedl SSSR doslova na buben, ale skutečně se zasloužil o částečné jaderné odzbrojení a vytvoření limitů pro USA i SSSR v oblasti jaderných zbraní a jejich nosičů.
Po rozpadu SSSR se nástupnickým státem, co se jaderných zbraní týče, stalo pouze Rusko. Tvrdí se, že Rusko výměnou za „klidný“ rozchod SSSR požadovalo právě monopol na jaderné zbraně, a proto se ostatní státy vzniklé rozpadem SSSR jaderného arsenálu zřekly.
Dnešní válka na Ukrajině je de facto válkou způsobenou rozpadem SSSR. Jestliže si Západ v roce 1991 oddechl, že se SSSR rozpadl klidně, válka na Ukrajině je jen pokračováním rozpadu Ruska v nových podmínkách. Rusko nechce Ukrajinu v NATO a NATO přání Ruska de facto respektuje. I Biden hovořil o tom, že se Ukrajina může stát členem NATO „po válce“. Realita možného jaderného konfliktu je totiž blíže, než jsme si ochotni přiznat. Domnívám se, že Rusku nelze důvěřovat co se nepoužití jaderných zbraní týče. A docela mě překvapuje, když USA tvrdí, že je Rusko jadernou mocností číslo 1. Až do nedávna jsem se domníval, že v jaderném zbrojení existuje mezi USA a Ruskem parita díky smlouvám, které podepsal Barack Obama a Dmitrij Medveděv v Praze v roce 2010.
Pokud náčelník generálního štábu Armády ČR hovoří o tom, že „trvalý – či věčný – mír je iluze“ a že musíme zbrojit, je potřebné panu generálovi připomenout, že tanky a transportéry a masy vojáků nejsou zárukou vůbec ničeho. Měl by alespoň trochu „nakouknout“ do teorie vzájemného odstrašování jadernými zbraněmi, která se vyvinula během závodů v jaderném zbrojení v minulém století.
Jakmile totiž přestane jaderné odstrašování působit (například proto, že protivník tyto zbraně údajně nepoužije) , může vydávat zbrusu nové teorie o zastrašování Ruska 300000 vojáky u jeho hranic. Tyto jednotky by byly zničeny během jaderné války jako první a zřejmě by byla napadena i důležitá města Ruska, USA a Evropy, což by vedlo k ohromným ztrátám obyvatel těchto měst a vedlo by ke zničení týlu. Pojem „týl“ by v jaderné válce ztratil smysl, prostě by žádný týl neexistoval.
Bohužel, další a další eskalace války na Ukrajině nás přibližuje k hranici vypuknutí jaderné války . To není plané strašení, ale „tvrdá realita“. Trvalý mír je totiž skutečně dílem vzájemného odstrašování. Pokud se jaderné války přestaneme bát, vypukne.

Jan Bartoň

The post Mír v éře atomových zbraní first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden