Itálie zakázala umělé maso a další potraviny
RSS

Itálie zakázala umělé maso a další potraviny


Již velmi brzy se očekává v EU schválení prodeje umělého laboratorního masa a dalších potravin živočišného původu (mléko, vejce). Podobně jako v případě hmyzu se jedná o potraviny, které jsou prezentovány jako „uhlíkově neutrální,“ což ovšem mnohá zjištění vyvrací.
V každém případě ještě před konečným schválením v EU již Itálie přijímá zákony, na jejichž základě by měl být prodej umělého laboratorního masa a dalších syntetických poživatin zakázán, podobně, jako již bylo zakázáno využití hmyzu při přípravě tradičních italských pokrmů.
Hmyz a výrobky z něj mohou být v zemi prodávány (pokud nejsou součástí tradičních pokrmů), ale musí být viditelně označovány a umístěny  na oddělených regálech.
Oproti tomu umělé maso a jiné laboratorní náhražky budou zcela zakázány.
Návrh zákona , který předepisuje zákaz výroby a uvádění syntetických potravin a krmiv na trh, prošel Senátem. Sál Palazzo Madama dal tomuto ustanovení zelenou, když 93 bylo pro, 28 proti a 33 se zdrželo hlasování.
Návrh nyní posuzuje Poslanecká sněmovna. Návrh zákona také obsahuje pravidlo, které zakazuje uvádět výraz „maso“ u potravin získaných z rostlinných bílkovin.
Odpor Italů vůči syntetickým potravinám je však mezi lidmi ještě rozšířenější než v Parlamentu. Průzkum společnosti Notosondaggi, který zmiňuje Coldiretti (hlavní italské sdružení zemědělců), ve skutečnosti uvádí, že návrh zákona podporuje 74% Italů.
Je to reakce na velkou mobilizaci Coldiretti, která vedla ke shromáždění více než 2 milionů podpisů na podporu tohoto ustanovení, s více než 2 tisíci obcemi, které často jednomyslně hlasovaly pro.
Proti syntetickým potravinám vystoupily všechny regiony všech politických barev a zástupci všech stran, jakož i ministři a podtajemníci, starostové a poslanci vnitrostátního a evropského parlamentu.
Hlasování Senátu  také přebírá pochybnosti vyjádřené v první zprávě Fao – WHO o „buněčných potravinách“, což je definice považovaná za jasnější než termín „vypěstované“ (například „vypěstované maso“), preferovaná výrobním průmyslem, ale považovaná za zavádějící dvěma světovými autoritami, které také poukazují na to, že slovo „syntetický“ je také používáno akademickým světem i médii.
Od alergií až po nádory – existuje 53 potenciálních zdravotních rizik spojených s laboratorně vyráběnými potravinami identifikovanými v dokumentu.
„Itálie, která je světovým lídrem v oblasti kvality a bezpečnosti potravin, má odpovědnost za vedení v politice ochrany zdraví a životního prostředí,“ říká předseda Coldiretti Ettore Prandini a opakuje princip předběžné opatrnosti, který oživuje design práva.
„Proto výzva, kterou Coldiretti představuje evropským institucím, spočívá v tom, že laboratorní produkty v procesech schvalování nejsou přirovnávány k potravinám, ale spíše k produktům farmaceutické povahy,“ uzavírá.
Prandini tím také zahajuje výzvu evropským institucím, aby produkty vyrobené v laboratoři nebyly při schvalování postaveny na roveň potravinám, ale spíše produktům farmaceutické povahy.
Tolik zpráva z Itálie, která svým rozhodnutím apeluje i na EU, kde nyní probíhá schvalovací proces. Ovšem vzhledem k tomu, že v USA již bylo umělé maso schváleno jako potravina, je nepravděpodobné, že by EU brala na italské varování zřetel.
Titíž, kdo investovali do genových injekcí, mají své zájmy i v byznysu umělých potravin. Je prakticky jisté, že EU bude konat jako vždy v jejich zájmu a ne v zájmu evropských občanů…
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Itálie zakázala umělé maso a další potraviny se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden