Šéf MI6 varuje před Čínou a promluvil o použití AI proti Rusku
RSS

Šéf MI6 varuje před Čínou a promluvil o použití AI proti Rusku


Šéf britské zpravodajské služby MI6 Richard Moore ve středu v Praze vystoupil se vzácným veřejným projevem, v němž varoval, že Čína uzavírá dohody s dalšími zeměmi, které Pekingu umožňují získávat údaje o zahraničních občanech a národních projektech. (Foto: Youtube / Politico)









Země, které na tyto dohody s Pekingem přistoupí, riskují, že se chytí do „datové pasti“ , která je činí zranitelnými vůči manipulaci.



„Když Čína prodávala vakcíny COVID po celém světě, často si zajišťovala, že přijímající země budou muset s Pekingem sdílet své soubory údajů o očkování. To je přesně ta podmínka v každé dohodě, která by měla vyvolat poplach,“ uvedl Moore, který poznamenal, že MI6 nyní věnuje otázkám Číny více zdrojů než kdekoli jinde, což je odrazem „rostoucího globálního významu Číny“ a také „zásadní potřeby porozumět záměrům i schopnostem čínské vlády“.



V nejnovějším integrovaném přehledu zahraniční, obranné a bezpečnostní politiky Spojeného království byl Peking popsán jako „epochálně určující výzva pro typ mezinárodního řádu, který chceme vidět, a to jak z hlediska bezpečnosti, tak z hlediska hodnot“, uvádí The Record.



„Tam, kde se Komunistická strana Číny pokouší o nátlak nebo vytváření závislostí, budeme úzce spolupracovat s ostatními, abychom se proti nim postavili,“ uvádí se v přehledu.



Podle Moora má Čína oproti Spojenému království výhodu, pokud jde o „samotný rozsah“ jejich schopnosti poskytovat „kolosální objemy dat“ potřebné k trénování nástrojů strojového učení.



„Čína doplnila své obrovské soubory dat doma tím, že shromáždila další v zahraničí, a čínské úřady se nijak zvlášť netrápí otázkami soukromí nebo bezpečnosti individuálních údajů. Zaměřují se na kontrolu informací a na to, aby zabránily odhalení nepohodlných pravd,“ řekl Moore.



MI6 mezitím využívá umělou inteligenci, „aby rozšířila, ale nenahradila vlastní úsudek o tom, jak by lidé mohli jednat v různých situacích,“ řekl Moore, který uvedl využití hromadných dat „k identifikaci a narušení toku zbraní do Ruska pro použití proti Ukrajině“.




Britská MI6 chce spolupracovat s Al-Káidou

„Umělá inteligence učiní informace nekonečně dostupnějšími a někteří se ptají, zda to zpravodajské služby, jako je ta moje, vyřadí z provozu, ve skutečnosti bude pravděpodobně opak pravdou,“ řekl Moore. „Jak bude AI brázdit oceán otevřených zdrojů, bude mít stále větší hodnotu přistávat s dobře nahozenou muškou na tajemství, která leží mimo dosah její sítě.“



Lidští agenti na správných místech „nikdy nejsou jen pasivními sběrači informací“, ale lze jim zadávat úkoly a řídit je a na rozdíl od nástrojů strojového učení „mohou identifikovat nové otázky, které jsme nevěděli, že si máme položit“.



Mohlo by se stát, že umělá inteligence „začne předbíhat některé aspekty lidského poznávání“, řekl Moore, a že digitální nástroje by mohly předvídat některé aspekty lidského chování lépe než lidé. „Vždy však bude existovat mimořádné pouto, které umožní jednomu člověku skutečně se svěřit druhému, spojen pocitem společné lidskosti a cíle.“



„Jakkoli rychlý a všeobjímající bude pokrok umělé inteligence, některé vztahy zůstanou jedinečně tvrdošíjně lidské. A tyto vztahy jsou jádrem mé služby, protože moje agentura se věnuje zachování lidského jednání.“



Podle Moora bude mít MI6 pravděpodobně větší odpovědnost za shromažďování zpravodajských informací o tom, jak nepřátelské země využívají UI „škodlivými bezohlednými a neetickými způsoby“, a že občané Spojeného království mohou být chráněni pouze tehdy, pokud agentura tuto hrozbu pochopí.



Šéf zpravodajské služby přitom poznamenal, že je „naprosto nezbytné navázat s Čínou kontakt. A to z prostého důvodu, že pokud tak neučiníme, nebude možné vyřešit jediný důležitý mezinárodní problém.“



Řekl také, že sice nemůžeme přesně předpovědět, jak umělá inteligence ovlivní lidstvo, ale „můžeme vyrazit v optimistickém duchu s ochotou spolupracovat… Čínský návrh předpisů o umělé inteligenci zdůrazňuje význam pravdivosti, přesnosti, objektivity a rozmanitosti. Nezbývá než souhlasit. Učiňme z těchto krásných slov realitu, nikoliv slogan.“



Zdroj: therecord.media
Článek Šéf MI6 varuje před Čínou a promluvil o použití AI proti Rusku se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden