Ukrajina obdrží letouny F-16 do konce roku. Jak bude reagovat Rusko?
RSS

Ukrajina obdrží letouny F-16 do konce roku. Jak bude reagovat Rusko?


Koordinátor pro strategickou komunikaci v Radě pro národní bezpečnost John Kirby ve čtvrtečním rozhovoru pro Fox News naznačil, že Ukrajina by mohla obdržet americké stíhačky F-16 mnohem dříve. (Foto: Flickr)









„S největší pravděpodobností dorazí stíhačky F-16 na Ukrajinu ještě před koncem roku. Nevěříme však, že samotné stíhačky F-16 mohou změnit situaci na bojišti,“ řekl Kirby.



Letouny F-16 mohou nést taktickou jadernou bombu B-61.



Je velmi pravděpodobné, že výcvik ukrajinských pilotů – který ještě ani nezačal (alespoň oficiálně), vzhledem k tomu, že podle tiskových prohlášení NATO má výcvikový program na dánských základnách začít v srpnu – do té doby nebude dokončen.




Putin hrozí útoky na letiště mimo Ukrajinu kvůli F-16

Vrcholní představitelé Zelenského, včetně samotného ukrajinského prezidenta, se přimlouvali za to, aby se modernější zbraně dostaly na bojiště dříve. Uprostřed toho, co je v mainstreamovém tisku stále více uznáváno jako neúspěšná protiofenzíva, ukrajinští vojenští představitelé naléhali na „ převahu na obloze“.



Je však zřejmé, že Kirby bagatelizoval, že i západní stíhačky budou mít zásadní vliv na průběh hry. V rozhovoru také zdůraznil, že nejnaléhavější potřebou zůstává větší množství dělostřelecké munice, a to zejména vzhledem k nadstandardním zásobám, kterými disponují Rusové.



Kirby vyjmenoval takzvaná „čtyři A“: „dělostřelectvo, munice, protivzdušná obrana a obrněné tanky“.



Také ukrajinská média začala připouštět, že západní stíhačky mohou mít na celkový negativní průběh protiofenzívy jen malý vliv:




Lavrov upozorňuje, že letouny F-16 mohou nést jaderné zbraně

Před týdnem generálporučík Douglas Sims uvedl, že podmínky pro přesun stíhaček F-16 nejsou „ideální“ . Zdůraznil, že Rusové stále disponují schopností protivzdušné obrany, a naznačil, že počet stíhaček, které mohou přiletět, průběh protiofenzívy nezmění.




"The US may transfer F-16 fighter jets to Ukraine already this year. But we believe that the F-16 alone will not be able to turn the tide," John Kirby, National Security Council Coordinator for Strategic Communications said. pic.twitter.com/2gdtG2Cc0V — NOELREPORTS (@NOELreports) July 21, 2023
Prezident Putin a představitelé Kremlu uvedli, že stíhačky dodané Západem „shoří“ stejně jako ostatní zahraniční technika. Varovali také, že NATO si jejich schválením pro Ukrajince „zahrává s ohněm“.



Zpočátku se očekává, že F-16 budou poslány „pravděpodobně z evropských zemí, které mají přebytečné zásoby F-16“ – podle předchozích slov Jakea Sullivana ze summitu NATO ve Vilniusu minulý týden.




Nadler: Je mi jedno, když Ukrajina použije stíhačky F-16 k útoku na Rusko

Ruský ministr zahraničí Lavrov mezitím zdůraznil, že F-16 jsou schopny nést taktické jaderné zbraně, a tak s nimi budou ruské síly zacházet jako s takovými.




Lavrov said yesterday that U.S.-built F-16 fighter jets can "accommodate" nuclear weapons and warned that supplying Kyiv with them will escalate the conflict further. John Kirby also had a message for Lavrov: "If you’re worried about Ukrainian military capabilities, then you… pic.twitter.com/CzNYcJf6Fe — Yasmina (@yasminalombaert) June 6, 2023
„Informovali jsme jaderné mocnosti – USA, Velkou Británii a Francii – že Rusko nemůže ignorovat schopnost těchto letounů nést jaderné zbraně,“ řekl ministr zahraničí na začátku tohoto měsíce. „Žádná ujištění (ze strany Západu) zde nepomohou,“ varoval. Uprostřed bojů nebude ruská armáda zkoumat, zda je nějaké konkrétní letadlo vybaveno k dopravě jaderných zbraní, či nikoliv,“ dodal.



„Samotný fakt výskytu takových systémů v rámci ukrajinských ozbrojených sil budeme považovat za hrozbu ze strany Západu v jaderné oblasti,“ varoval Lavrov.



Zdroj: foxnews.com
Článek Ukrajina obdrží letouny F-16 do konce roku. Jak bude reagovat Rusko? se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden