Skotsko dosud pokácelo kvůli větrníkům 16 milionů stromů
RSS

Skotsko dosud pokácelo kvůli větrníkům 16 milionů stromů


A to je pouze Skotsko, což znamená, že v rámci celé Evropy půjde řádově o stamiliony stromů. Například Německo, Švédsko, Rakousko či Holandsko jsou země, kde je větrná energie velmi populární.
Jen v Německu, které je mnohem větší než Skotsko, tak lze odhadnout celkový počet na nějakých 100 milionů pokácených stromů a podobné to může být i ve Švédsku, kde se nachází i největší větrná farma v Evropě.
Na místech, kde dochází k výstavbám turbín, již není možné další stromy vysazovat a náhradních míst zřejmě mnoho nebude. Kácením tak ohromných ploch lesa údajně v zájmu „uhlíkové neutrality“ tak likvidují stromy, které CO2 absorbují.
Téměř 16 milionů stromů bylo pokáceno na veřejně vlastněných pozemcích ve Skotsku, aby se uvolnil prostor pro údajně „klimaticky chytré“ větrné turbíny.
Není jasné, jaký dopad má toto rozsáhlé odlesňování na biologickou rozmanitost.
Mairi Gougeon, ministryně pro záležitosti venkova, odhaduje, že od přelomu tisíciletí bylo na pozemcích vlastněných a spravovaných skotskou vládou pokáceno nejméně 15,7 milionu stromů – to je více než 1700 stromů pokácených denně jen kvůli větrníkům.
Ministryně tvrdí , že existují pokyny a strategie na ochranu lesní půdy a také věří, že developeři větrných elektráren by měli provádět kompenzační výsadbu jinde, aby nahradili mnoho pokácených stromů.
Konzervativní opozice však není ze situace příliš nadšena a domnívá se, že tato vysoká čísla pravděpodobně způsobí velké překvapení u veřejnosti, a že mnoho občanů již vyjádřilo znepokojení nad tímto vývojem.
Skotsko již má dostatek větrné energie k výrobě 8,4 GW elektřiny – to je více než polovina celkové výroby elektřiny ve Velké Británii. Přesto chce vládnoucí SNP pokračovat v rozšiřování větrných parků a vyrábět dalších 8-12 GW elektřiny – i kdyby to mělo znamenat vykácení ještě většího množství lesů.
Skupiny zabývající se ochranou divoké přírody jsou velmi kritické k rozvoji a poukazují na to, že stanovené ekologické požadavky na zřízení nových větrných elektráren v divočině je prakticky nemožné dosáhnout.
Výrobci skotských větrných turbín zároveň oznámili, že chtějí začít vyrábět ještě větší turbíny než dříve – téměř 260 metrů vysoké.
Zatím se odhaduje, že od přelomu tisíciletí bylo zabráno nejméně 7 850 hektarů půdy, aby se uvolnil prostor pro větrné elektrárny, ale kolik plochy bude vyčleněno v budoucnu, je dnes těžké odpovědět…
 
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 5 ]







Článek Skotsko dosud pokácelo kvůli větrníkům 16 milionů stromů se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden