Státní dluh České republiky v posledních dnech překročil tři biliony korun
RSS

Státní dluh České republiky v posledních dnech překročil tři biliony korun




FB
Dnes trochu té bezplatné edukace. Státní dluh České republiky v posledních dnech překročil tři biliony korun. V České televizi k tomu sdělili, cituji: „Dluh přesahující tři biliony také znamená, že na každého českého občana hypoteticky připadá dluh přes 280 tisíc korun.“
Tak moji milí, žádné „hypoteticky“ a už vůbec ne „na každého českého občana“. Věděli jste, že v České republice vydělávají tři lidé z deseti na existenci a životy zbylých sedmi lidí? V České republice nyní nás žije v celkovém součtu cca 11 milionů. Celkový počet pracujících lidí je něco málo přes 5 milionů. To je méně než polovina. Z toho na státních úřadech, ve školství a zdravotnictví, v armádě a u policie, ve státních dotovaných institucích, organizacích a firmách, krajských a městských dotovaných firmách, v dotovaném neziskovém sektoru nebo na krajských a obecních úřadech pracuje přibližně 1,5 milionu lidí. To jsou ti, kteří ve skutečnosti žádné daně neplatí, přestože to mají napsané na výplatnici. Ve skutečnosti jde u nich jen o přesun z jedné kolonky státního a veřejného rozpočtu do jiné kolonky státního rozpočtu. Na jejich mzdy a platy, aby je mohli dostat a z nich jako „zaplatit“ daně, musel totiž nejdřív vydělat někdo v soukromém sektoru a do rozpočtu ty peníze na mzdy a platy ve státním a veřejném sektoru poslat. Nehodnotím, proboha, jen konstatuji fakt, aby bylo jasno. Ono v tom totiž hodně lidí stále jasno nemá. 
Jinými slovy tu máme 3,5 zaměstnance v soukromém sektoru na 1,5 zaměstnance placeného z veřejných peněz. No a zbylou část obyvatel tvoří důchodci, děti a lidé v produktivním věku závislí na dávkách a podporách. Opět nehodnotím, jen bez emocí konstatuji fakta. Zjednodušeně, ale plus mínus to sedí. A teď k tomu státnímu dluhu:
Přes všechny takové ty úvahy, že státní dluh „se neplatí“, což jsou jen řeči pro většinu neznalých, a že na hlavách a zádech občanů je jeho poměrná část jen „hypoteticky“, stát státní dluh samozřejmě splácí (když je na tom dobře, tak z daní, když blbě, tak z nových dluhů) a platí z něj úroky. Jak jsme si ovšem výše vysvětlili, zdaleka ne všichni občané se na tom podílejí. Ten státní dluh leží výhradně na bedrech cca 3,5 milionu občanů naší republiky, z jejichž daní v soukromém sektoru se to všechno hraje.
Ve skutečnosti tak nedluží „kazdý občan“, protože na úroky ze státního dluhu a na jeho splacení posílají peníze z daní jen někteří – a to menšina. Reálně tak každý ekonomicky aktivní občan v soukromém sektoru dluží skrze státní dluh České republiky cca 857.000,- Kč. Ti ostatní na to ze svého nedávají a nedají ani korunu. 
Nemáte zač. Někdo taky kávu?
 
fb

The post Státní dluh České republiky v posledních dnech překročil tři biliony korun first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden