Blinken: Ukrajina již získala zpět 50 procent okupovaného území
RSS

Blinken: Ukrajina již získala zpět 50 procent okupovaného území


Americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli uvedl, že Ukrajina již získala zpět asi 50 % území, které obsadilo Rusko, a že protiofenzíva je stále „na samém počátku“. (Foto: Flickr)









„Pokud jde o to, čeho se Rusko snažilo dosáhnout, čeho se Putin snažil dosáhnout, už se jim to nepodařilo. Už prohráli. Cílem bylo vymazat Ukrajinu z mapy, zlikvidovat její nezávislost, suverenitu, začlenit ji do Ruska. To se už dávno nepodařilo,“ řekl Blinken v rozhovoru pro televizi CNN Fareed Zakaria v pořadu „GPS“.




Blinken varuje před návrhem míru ve válce na Ukrajině

„Nyní Ukrajina bojuje o to, aby získala zpět další území, které jí Rusko zabavilo. Již získala zpět asi 50 % toho, co bylo původně zabaveno. Nyní svádí velmi tvrdý boj o to, aby získala zpět další,“ řekl Blinken. „Jedná se stále o relativně rané dny protiofenzívy. Je to těžké.“



Blinken předpokládal optimismus ohledně vyhlídek Ukrajiny v protiofenzivním útoku, který zahájila po měsících příprav s cílem znovu získat území, kterého se zmocnilo Rusko.




Blinken v Číně: USA nepodporují nezávislost Tchaj-wanu

Zatímco protiofenzíva začala silně, postup Ukrajiny se zpomalil, protože rychle vyčerpala svou munici a musela se pohybovat v ruských minových polích.



„Rusové zavedli silnou obranu, ale jsem přesvědčen, že s vybavením a podporou, kterou nyní dostali od více než 50 zemí, s výcvikem, který jejich síly dostaly, a mnoho sil, které tento výcvik dostaly, ještě nebylo plně nasazeno do tohoto boje – a možná více než cokoli jiného s tím, že na rozdíl od Rusů Ukrajinci bojují za svou zemi, za svou budoucnost, za svou zemi, za svou svobodu. Myslím, že to je rozhodující prvek, který se projeví,“ řekl Blinken.



„Ale neodehraje se to během příštího týdne nebo dvou. Stále se domnívám, že se jedná o několik měsíců,“ dodal.



Zdroj: thehill.com




Blinken naznačuje další nepokoje v Rusku: „Ještě jsme neviděli poslední dějství“

Článek Blinken: Ukrajina již získala zpět 50 procent okupovaného území se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden