Jaká je budoucnost syrského Idlibu po razantní změně turecké zahraniční politiky?
RSS

Jaká je budoucnost syrského Idlibu po razantní změně turecké zahraniční politiky?


V Sýrii zůstává stále několik území okupovaných Turky a USA. Nicméně v poslední době dochází v zahraniční politice Turecka k různým nečekaným obratům, což by mohlo změnit i situaci v této neklidné části Sýrie.
Podle zpráv z médií francouzské tajné služby unikly informace Mohamedovi al-Golanimu, šéfovi odnože Al-Káidy v Sýrii, dříve známé jako Jibhat al-Nusra, ale nyní přejmenované na Hayat Tahrir al-Sham (HTS).
Podle zprávy existují členové a vůdci bojovníků Jolanis, kteří spolupracují s ruskou a syrskou armádou a poskytují jim informace o Idlibu. Na základě těchto informací zatkla Jolani přes 300 bojovníků a vůdců HTS a také členů administrativy Idlibu. V posledních dnech Jolani bez soudu oběsila desítky lidí.
Jolani reaguje na nedávné cílené nálety Ruska a Sýrie na tábory a pozice HTS, které si mezi teroristickou skupinou vyžádaly četné oběti.
Na posledním setkání v Astaně se nepodařilo nalézt řešení politického konfliktu v Sýrii. V severozápadní Sýrii se obnovily boje mezi syrskou arabskou armádou a Ruskem na jedné straně a radikálními islámskými teroristy podporovanými USA na straně druhé.
Idlib
Idlib je zemědělská provincie na severozápadě Sýrie. Když v roce 2011 začala válka USA a NATO proti Sýrii, mnoho lidí v Idlibu podporovalo „revoluci“ podporovanou USA a Tureckem.
Bylo to jedno z prvních měst v Sýrii, které se dostalo pod plnou kontrolu radikálních islámských teroristických skupin. Na začátku války se hlavní teroristická skupina pod kontrolou jmenovala Jabhat Al-Nusra (pozn,: k ní se svého času přidali i teroristé, kteří odešli do Sýrie bojovat z ČR). 
Mezinárodní společenství zařadilo Jabhat Al-Nusra na globální seznam teroru, poté změnilo svůj název na Hayat Tahrir al-Sham, aby nadále dostávalo pomoc od velkých neziskovek a organizací, jako jsou: USAID, OSN, Bílé přilby, Lékaři bez hranic a další.
Vůdcem Jibhat al-Nusra je Abo Mohammed Al-Golan, který byl původně členem Al-Káidy v Iráku a byl vězněn v Iráku, kde se spřátelil s Abu Bakerem Al-Baghdadim, vůdcem ISIS. Uzavřeli dohodu, že Bagdádí bude vůdcem ISIS v Iráku a Golani v Sýrii, ale když se Golani dostal z vězení a odešel do Sýrie, dohodu nedodržel. 
Vytvořil vlastní radikální islámskou skupinu Džabhat Al-Nusra, syrskou odnož al-Káidy, a stal se jejím vůdcem. Jabhat Al-Nusra se stala nejzlomyslnější bojovou skupinou v Sýrii a způsobila, že Svobodná syrská armáda (FSA) zmizela.
Role Ruska v Sýrii
Vztahy mezi Sýrií a Ruskem sahají desítky let do minulosti. Během války v Sýrii byla ruská podpora vnímána pouze jako politická síla v OSN, ale v září 2015 ovládal Jibhat al-Nusra rozsáhlou oblast v Sýrii a vláda požádala Moskvu o vojenskou pomoc. 
Jak syrská, tak ruská armáda rychle zatlačila radikální islámské teroristické skupiny jako FSA, Džabhat al-Nusra a ISIS a znovu získala kontrolu nad rozsáhlými oblastmi v Sýrii.
Nejnovější aktualizace na bojišti:
Dne 23. června provedly radikální islámské teroristické skupiny v Idlibu četné bezpilotní útoky na předměstí Latakia a Hama, přičemž zabily několik žen a dětí.
24. června syrská armáda a ruské letectvo ostřelovaly několik pozic HTS, zabily několik teroristů a zničily raketomety, skladiště zbraní a továrnu na drony. Ruské letectvo zaútočilo na pozice HTS na předměstí Latakie. Syrský a ruský útok na velitelství a pozice HTS v Idlibu byl reakcí na útok dronem.
Nálety zasáhly několik výcvikových táborů a velitelství ujgurských teroristů (TIP), kteří přišli z Číny bojovat v Sýrii. Ujgurská etnická skupina je čínská etnická skupina žijící na dalekém západě Číny. Jsou muslimové a vytvořili radikální politickou stranu, která chce přeměnit vládu na islámský stát. 
Turecký prezident Erdogan vydal Ujgurům falešné turecké pasy a umožnil asi 5000 jejich členů cestovat letadlem do Turecka, kde jim byly pasy zabaveny a byli odvezeni do Idlibu v tureckých služebních vozidlech.
Vzhledem k nedávnému obratu v turecké zahraniční politice zůstává budoucnost Idlibu záhadou…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Jaká je budoucnost syrského Idlibu po razantní změně turecké zahraniční politiky? se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden