Světová plavecká asociace zavádí třetí „otevřenou“ kategorii pro trans
RSS

Světová plavecká asociace zavádí třetí „otevřenou“ kategorii pro trans


Po cyklistice tak jde o další sport, v němž by měly být v případě mezinárodních soutěží zavedeny tři kategorie – ženy, muži a „open“- tedy otevřená všem možným genderovým identitám a pohlavím, včetně trans.
Muži, kteří se prohlásili za ženy, aby pak mohli lehce získat medaili a – a většinou i s ní spojený finanční bonus – tak nyní budou mít v případě mezinárodních akcí smůlu, neboť již nebudou konkurovat biologickým ženám, snad vyjma těch, které se budou hlásit k otevřené kategorii.
Pravidla se samozřejmě netýkají místních či národních soutěží, tam nejspíš nadále uvidíme muže v ženských sportech.
World Aquatics , řídící orgán pro mezinárodní plavecké soutěže, oznámil novou „otevřenou kategorii“ pro transgender plavce.
World Aquatics vytváří pravidla pro akce, včetně olympijských her a mistrovství světa.
Organizace již dříve zakázala transgender plavcům, aby si mohli vybrat, s jakým pohlavím budou soutěžit.
Prezident World Aquatics Husain Al-Musallam neřekl, kdy bude nová kategorie spuštěna, ale podle  zprávy  Associated Press by to mohlo být již letos.



„Je to velmi složité téma,“ řekl Al-Musallam na Světovém kongresu vodních sportů v japonském městě Fukuoka. „Ale jsem potěšen, že vám dnes mohu oznámit, že nyní plánujeme první zkoušku otevřené kategorie a doufáme, že budeme moci brzy potvrdit všechny podrobnosti.“
„Náš sport musí být otevřený všem,“ dodal.
Al-Musallam uznal, že je třeba chránit ženské sporty, ale řekl, že nechce vyloučit ostatní.
„Bylo velmi důležité, abychom ochránili spravedlivou soutěž pro naše atletky,“ řekl Al-Musallam. „Ale slyšeli jste mě mnohokrát říkat, že by neměla existovat žádná diskriminace. Nikdo by neměl být vyloučen z našich soutěží.“









Světový řídící orgán pro mezinárodní cyklistické závody, Union Cycliste Internationale (UCI), zakázal mužským sportovcům soutěžit proti ženám, pokud již prošli mužskou pubertou.
Lze předpokládat, že postupně zavedou třetí kategorii i ostatní sporty, takže již příští rok na Olympiádě v Paříži se zřejmě představí ve většině sportů hned tři kategorie.
Otázka je, zda se bude chtít mužům, kteří zneužili ženský sport ve svůj prospěch, soutěžit v kategorii, kde by již neměli mít žádné biologicky dané výhody.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Světová plavecká asociace zavádí třetí „otevřenou“ kategorii pro trans se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden