Dluhy vládu nebolí
RSS

Dluhy vládu nebolí



JINDŘICH KULHAVÝ
Ukrajinská vláda v exilu vedená Petrem Fialou pokračuje v rekordním zadlužování České republiky. Přestože jí dochází peníze vyplácením ukrajinským rodinám pobývajícím u nás a rozhodla se podporu lehce omezit, ve skutečnosti ve své ideologické pomatenosti rozhazuje dále.
Raketově rostoucí zadlužení nemá v Evropě konkurenci. Jestliže Babišova vláda v době covidové zasekla státní sekyru velmi hluboko a naprosto zbytečně, pak je Fialova vláda ještě excelentnějším rozhazovačem. Exkluzivně vysoká inflace paradoxně zasáhla pouze postsocialistické země, zatímco jinde byla relativně nízká. Cenám energií v ČR se diví i Němci nakupující u nás elektřinu a držící v rukách kohoutky od plynu. Potraviny z regálů nadnárodních řetězců nesnesou srovnání s těmi v sousedních zemích. Francouzi ovládající u nás dodávky pitné vody z nás vymačkávají takové ceny, že už se někteří lidé nechtějí radši mýt. Více jak polovinu ceny pohonných hmot sebere stát na různých daních. V poměru k platům máme drahá auta, bydlení, hypotéky. Naše silnice jsou jedna velká díra jak pro auta, tak i na peníze. Státní aparát narostl do obludných rozměrů. Svobodu postupně nahrazují represe, kontrola a zvůle vládních institucí. Soudy opět pracují pro stát a proti občanům.
Mohli bychom pokračovat. Stát utahuje opasky . Nikoliv sobě a svým elitám, ale všem ostatním. Poslanci si přidali na výplatách. To je jen začátek. Ministerstvo obrany navyšuje rozpočet a má v plánu nakupovat nepotřebné stíhačky F-35, přestože jsme mohli mít podstatně levnější Gripeny. Dále nutně potřebujeme obrněná vozidla, přestože důchodcům bere stát jídlo od úst. Politici si létají po světě se speciální cestovkou a nic jim nebrání v návštěvách zemí, jejichž přínos je pro občany tajemstvím. Poplácávají se navzájem po zádech a asi soutěží v tom, kdo byl nejdále. V době letové přestávky obsazuje letadlo s našimi výsostnými znaky cizí manipulátor a defraudant pobíhající po elitních evropských destinacích v montérkách. A když už naši nikam neletí, přistávají u nás Taiwanci, a to jen proto, abychom naštvali po Rusku i Čínu. Účet za to ještě přijde. Zaplatí to český daňový poplatník. Tedy Vy, Vy také, a ani další se před tím neschovají.
Za této situace si Fiala dovolí hovořit o současnosti sice jako o těžké době, ale zároveň neopomene vyzdvihnout své zásluhy. Vede vládu složenou ze stran, z nichž by se minimálně dvě už do vlády bez koalice nedostaly. Další je na hraně volitelnosti a budou li příznivci Alternativy přemýšlivými a u voleb nevyhází milion hlasů do kanálu, z něhož vzejde udržitelné číslo pro Top09, pak jde o poslední volební období, v němž může Fiala zůstat u koryta a kormidla zároveň. Prozatím tam je a tým kolem něj drží lajnu, jejímž mottem je: ,,Po nás potopa“. Půjčují si bez uzardění, obsluha dluhu je astronomická a k splácení je daleko. Stanjurovo ministerstvo není schopno nejen správně počítat, ale také jaksi nesbírá peníze pohozené na zemi jako evropské dotace. Neschopnost tohoto ancáblu je obrovská, ovšem v jednom vyniká. A to ve lhaní a navyšování daní. Tak krátkou paměť, jakou má Fiala s Pekarovou a dalšími, to se jen tak nevidí. Všechny předvolební sliby vzaly za své a čekat lze už jen solidní vyhladovění českého národa.
Je s podivem, co vše si necháme líbit. Například ještě donedávna byl nedostatek bytů. Jak je možné, že se tu mohlo tedy bez problémů ubytovat milion Ukrajinců? Sociální bydlení budované pro potřebné Čechy zaplnili lidé, kteří mají dostatečný majetek na Ukrajině, přesto tady dostávají na ruku více, než naše matky samoživitelky či mladé rodiny. Neskutečné. Zadlužování republiky ponese své následky ještě dlouho. Mnohem déle, než vládě Petra Fialy trvalo úsilí Českou republiku zlikvidovat a nevratně poškodit. A víte co? Za všechno může Rusko. Nikoliv proto, že zahájilo speciální vojenskou operaci, ale počátek jeho viny je vzdálenější. Kdyby nebyli Rusové naivní a nevěřili Američanům sliby o nerozšiřování NATO a drželi si je vice od těla, mohli jsme se tu možná cítit jinak. Ne pod ruskou nadvládou, ale také ne jako součást jakési EU, dále NATO a nakonec ani ne jako vazal USA či Německa. Opravdu ten Fiala pořád někomu nevadí?
Jindřich Kulhavý

The post Dluhy vládu nebolí first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden