Jak se za vás rozhoduje o vaší budoucnosti – skutečný důvod inflace
RSS

Jak se za vás rozhoduje o vaší budoucnosti – skutečný důvod inflace


Jistě si všímáte, jak je nám mainstreamem podsouváno, že je třeba se více soustředit na bezhotovostní platby. Také jsme se mohli dozvědět, že podle průzkumů u nás stále méně lidí používá hotovost.
A protože většina lidí je stádních, budou se chtít podřídit a přidat se k těm, kdo jsou „pokrokoví“ a platí mobilem nebo hodinkami.
To je cíl. Zvyknout si na to, že hotovost končí. A až jednoho dne tytéž ovce zjistí, že hotovost již neexistuje, ale existuje jen digitální programovatelná měna, která jim neumožní koupit si co libo, pak se budou hodně divit, ale už bude pozdě.
Všichni, kdo se vzdávají hotovosti, se zcela dobrovolně vydávají na cestu k digitálnímu otroctví. Nevěříte? Pak si poslechněte rozhovor ve videu, který je pro ty, kdo nevládnou jazykem, reprodukován níže.
Hovoří v něm zasvěcený odborník, ekonom, který moc dobře ví, co se na nás chystá. A mezitím ovce pyšně platící mobilem a hodinkami nic netuší…

Níže již k videu :
V uvedeném videu Ivor Cummins zpovídá profesora Richarda Wernera, autora knihy „Princes of the Yen – Japan’s Central Bankers and the Transformation of the Economy“.
Werner má doktorát z ekonomie na Oxfordské univerzitě. V 90. letech byl hostujícím vědcem v Bank of Japan.
V roce 1995 vyvinul měnovou politiku známou jako kvantitativní uvolňování, která měla bankám pomoci dostat se z finančních krizí rychleji a vyhnout se dlouhodobým recesím.
Nedávno Werner založil neziskovou společnost s názvem Local First, která poskytuje komunitám know-how k založení místních komunitních bank. 
V tomto rozhovoru vysvětluje, jak svět funguje z pohledu centrálních bank, jak tyto politiky ovlivňují běžné lidi, co můžeme očekávat od digitálních měn centrálních bank (CBDC) a mnoho dalšího.
Jak centrální bankéři vládnou světu
Werner ve své knize Princes of the Yen popisuje, jak malá skupina zasvěcenců v centrální bance řídí celou show. Sice upoutávají pozornost médií na úrokové sazby, ale to je jen lest. Nezaměřují se na cenu peněz, ale na peněžní zásobu měřenou množstvím vytvořeného úvěru.
Tato malá základní skupina zasvěcenců je vybrána, když se ve věku kolem 30 let připojí k Bank of Japan a je jim řečeno, že se za 30 let stanou jejími guvernéry. Jsou označováni jako „Princové“. Kontrolují cykly rozmachu a propadu v Japonsku řízením množství úvěrů.
Podobné skupiny existují v jiných centrálních bankách, říká Werner, a tyto centrální banky nenesou odpovědnost za své činy. Tuto sílu využívají k tomu, aby vyvolaly události, které slouží jejich vlastním účelům (které obvykle souvisí se zvýšením jejich vlastní síly).
V roce 2003 Werner varoval, že Evropská centrální banka (ECB) je „monstrum“, které vytvoří bankovní úvěrové bubliny aktiv a bubliny na trhu nemovitostí, po nichž budou následovat bankovní krize a recese, a přesně to se stalo.
Centrální banky plánují monopolizovat globální finance
Werner poukazuje na to, že zatímco centrální banky propagují CBDC jako digitální měnu, digitální měny existují již desítky let, takže digitální aspekt této měny není nic nového. Hotovost – papírové bankovky a mince – tvoří pouze malou část – ve většině zemí kolem 3 % – celkové peněžní zásoby. Zbytek je digitální.
Dnes mají oprávnění vydávat bankovky pouze centrální banky, ale 97 % peněz vytvářejí běžné banky prostřednictvím půjček. Není dovoleno vydávat papírové bankovky. Místo toho vydávají vklady na váš bankovní účet, které jsou digitální. 
Takže byste mohli říci, že používáme digitální bankovní měnu (BDC) po celá desetiletí, řekl Werner.
Rozdíl mezi BDC a CBDC je centralizovaný aspekt. Nyní se děje to, že centrální banky, které regulují banky, jsou v přímé konkurenci s bankami, které regulují. Werner to přirovnává ke vstupu rozhodčího do hry. To z toho samozřejmě dělá nefér hru.

„Je to velké nebezpečí  ,“ říká Werner Cumminsovi.  „A můžete vidět, kam to směřuje. Pokud povolíme digitální měny centrální banky, dříve nebo později vytlačí konkurenci ze soukromého sektoru. Vytlačí banky.
A samozřejmě máme také tento další problém, že pokaždé, když máme bankovní krizi a finanční krizi, dostanou regulátoři větší moc, protože neustále argumentují: „Ach, to se stalo teď, je to jiné než předtím…. Musíme mít více pravomocí“…
To je morální hazard regulace. Pokud bude regulátor za svá selhání odměněn, buďte si jisti, že budeme mít více krizí, protože budou mít více pravomocí. Nyní chtějí spustit CBDC a samozřejmě nejlepší z jejich pohledu je další bankovní krize, aby lidé chtěli dostat své peníze z bank…
To je nejjednodušší způsob, jak to zavést, což znamená, že nyní máme obrovskou motivaci pro regulátory, pro centrální plánovače, aby vytvořili další velkou finanční krizi, aby pak mohli převzít kontrolu.
To je samozřejmě konec, protože bankovní systém se z toho nevzpamatuje. Opravdu chceme, aby se počet bank snížil pouze na jednu?
Za 23 let své existence už ECB vymazala asi 5000 bank v Evropě a nebyly to ty velké … V Americe také zmizely tisíce bank a samozřejmě jsou vysávány od JP Morgan and Co., takže se z nich staly velké tlusté megabanky…
Vypadá to, že ECB bude jedinou bankou, kterou v Evropě stále chtějí, a to se stane, pokud povolíme CBDC . Takže teď opravdu musíme vstát a říct: ‚Tohle nepotřebujeme; již máme digitální měny, děkujeme.“

Vnímaná potřeba CBDC musí být vyrobena
Centrální bankéři vědí, že musí být kreativní, protože CBDC „nemají žádnou přesvědčivou hodnotovou nabídku“, což znamená, že je nepotřebují.
Mají tedy nezáviděníhodný úkol prodat nám řešení problému, který nemáme, a zároveň se snažit zakrýt skutečnost, že to, co navrhují, je systém digitálního otroctví, nad kterým mají plnou kontrolu nad tím, zda, kdy a kde můžete utratit vydělané peníze.
Jak bylo zmíněno v rozhovoru, to je také důvod, proč ještě plně nepřijali CBCD. Nejprve musí vytvořit nebo vyrobit potřebu, a to bude pravděpodobně série finančních krizí, které poškodí důvěru v banky.
„U CBDC centrální banka rozhoduje, zda, kdy a jak můžete utratit své peníze, a může tuto monetární kontrolu použít k vynucení dodržování všech programů globálního řízení.“
Existují také technické problémy, které je třeba vyřešit. Pokud dojde k výpadku elektřiny, můžete stále používat hotovost. Ne tak s CBDC, kdy se už s existencí hotovosti nepočítá. 
Síť technologií musí fungovat současně, aby CBDC fungovaly tak, jak bylo zamýšleno. A kvůli centralizaci je systém nejen složitější, ale také mnohem méně odolný.
Nakonec je tu otázka důvěry. Podle zprávy citované v rozhovoru jsou evropští občané podezřívaví a mají podezření, že vlády a centrální banky chtějí monitorovat, kontrolovat a omezovat transakce pomocí CBDC.
  A v tom mají naprostou pravdu. K tomu jsou CBDC nakonec určeny, takže centrální plánovači musí přijít na to, jak tento záměr skrýt nebo jej nějak prodat jako dobrou věc.
CBDC jsou mechanismem kontroly populace
Dne 19. října 2020 Agustin Carstens, generální ředitel Banky pro mezinárodní platby (BIS) – centrální banky centrálních bank – uvedl záměr této nové centrálně řízené digitální měny:

„V naší analýze CBDC, zejména v obecném použití, máme tendenci jej stavět na roveň hotovosti a je v tom velký rozdíl. Například u hotovosti nevíme, kdo dnes používá 100dolarovou bankovku. Nevíme, kdo dnes používá bankovku 1 000 peso.
Klíčovým rozdílem oproti CBDC je to, že centrální banka má absolutní kontrolu nad pravidly a předpisy upravujícími používání tohoto výrazu odpovědnosti centrální banky. Také budeme mít technologii, jak to prosadit. Tyto dva body jsou extrémně důležité a to je velký rozdíl, pokud jde o hotovost.“

Jak vysvětluje Werner, emitent CBDC, centrální banka, má pravomoc rozhodnout, zda můžete použít své vlastní peníze.  V zásadě je třeba požádat o povolení k použití pro konkrétní nákup a tato žádost může být zamítnuta.

„Takže je to podmíněná měna založená na skutečném získání tohoto souhlasu,“ říká Werner. „Pokud jste kritikem vládní politiky nebo kritikem centrálních bank, může to být obtížné. Nebo pokud se odvážíte vyjít mimo 15minutovou zónu města, možná zjistíte, že CBDC nefunguje.
Samozřejmě…přijdou s výmluvami, proč nemůžete dělat to, co chcete. Nikdy vám neřeknou skutečný důvod, ale oficiálním důvodem je pravděpodobně něco jako vaše uhlíková stopa, což je další vágní pojem…
Za každou bankovní transakci dostanete uhlíkové skóre, neboli kvantifikované číslo, a po vyčerpání rozpočtu již nemůžete dále žádné bankovní transakce provádět.
Myslím, že mohou přijít s celou řadou konceptů. Problém s CBDC je v tom, že centrální banka má moc – a v podstatě to bude svévolná moc – říci ano nebo ne tomu, co můžete udělat s penězi, o kterých jste si mysleli, že jsou to vaše peníze.

Také si buďte jisti, že pokud se vaše CBDC omylem vypnou nebo pokud bude zamítnut pokus o nákup a vy se budete chtít odvolat, nebude si u koho stěžovat. 
Systém CBDC bude mnohem větší, složitější a automatizovanější než jakákoli jiná společnost sociálních médií na planetě. Většina z toho bude řízena algoritmy a umělou inteligencí, bez jakéhokoli lidského zásahu. „Neexistuje žádné skutečné právo na námitky,“ říká Werner. „To bude realita.“
CBDC potřebují digitální ID
Mnozí mají podezření, že pandemie COVID byla záminkou k legitimizaci zavedení digitálního „očkovacího průkazu“, který lze následně převést na digitální průkaz totožnosti.
„Světová zdravotnická organizace nyní zavádí mezinárodní očkovací průkaz založený na digitálním zdravotním certifikátu Evropské unie, i když z lékařského hlediska to nedává smysl, protože očkování proti COVID nemůže zabránit infekci nebo přenosu a tento průkaz bude nakonec spojen s CBDC. O tom není pochyb,“ říká Werner.
Úmyslná inflace
Když se vrátíme k financím obecně, inflace ovlivňuje mnoho lidí po celém světě. Podle Wernera je to, čeho jsme nyní svědky, podobné tomu, co se stalo v 70. letech 20. století, kdy hyperinflace maskovala další velký ekonomický přechod, totiž přechod od měny kryté zlatem k fiat měně kryté řídkým vzduchem.

„Oficiální vyprávění je opět jako v 70. letech… je válka a v důsledku toho je jakési energetické embargo. V 70. letech to bylo embargo OPEC. V důsledku toho vyletěly ceny energií a dostali jsme inflaci. Takže jsme měli inflaci v 70. letech a znovu v roce 2021, jaksi vrcholila  na konci  roku 2022. To je oficiální vyprávění.
Bohužel, pohled na data ukazuje, že tomu tak není. Inflace vrcholila v podstatě v obou obdobích…před válkou. V 70. letech byla válka v polovině října 1973, ale ceny ropy nerostly – ještě ne. Henry Kissinger musel letět do Saúdské Arábie a přimět ministra ropy, aby zčtyřnásobil cenu ropy, což se stalo v lednu ’74.
Inflace v mnoha zemích již dosáhla vrcholu a do té doby klesala, takže načasování nebylo správné. Podobně inflace byla nedávno významná ještě před vojenskou akcí na Ukrajině, takže to nefunguje. A samozřejmě ceny ropy a energií stále klesají a jsou mnohem nižší.
Proč tedy máme tuto výraznou dvoucifernou inflaci? Je to mnohem jednodušší, a to platí jak pro 70. léta, tak pro současnou éru. V 70. letech 20. století jsme byli svědky toho, jak centrální banky náhle přinutily banky ve všech hlavních zemích masivně rozšířit tisk peněz. Překvapivé překvapení. Jak jinak byste mohli vytvořit inflaci? 
V březnu 2020 Federální rezervní systém spolu s dalšími hlavními centrálními bankami uzákonil velmi specifickou politiku, která je zcela neobvyklá. Obvykle se něco takového dělá jen jednou za století nebo maximálně dvakrát za století, takže to není jako ‚Ach, to jsme udělali omylem‘. Je to velmi specifické.  Musí to být úmyslné a existují důkazy, že je to úmyslné.“

Kvantitativní uvolňování
Jak vysvětluje Werner, banky vytvářejí nové peníze půjčováním. V roce 2000 banky pumpovaly tyto nové peníze na realitní trhy, což způsobilo prudký nárůst cen nemovitostí. Nakonec se vytvoří bublina a když praskne, systém se zhroutí a banky přestanou půjčovat, což způsobí zpomalení celkové ekonomiky.
Měnová politika vyvinutá Wernerem, kvantitativní uvolňování, má dva aspekty. První, nazvaný QE1, vidí, že centrální banka zasáhne a skoupí ohrožená aktiva v bankovním systému za nominální hodnotu. To vyřeší problém bank a vrátí je zpět do solidní rozvahy.
Ale to nestačí k tomu, aby začaly znovu půjčovat. Proto může centrální banka pomocí QE2 donutit banky, aby vytvořily více peněz a pumpovaly je do ekonomiky. Vysvětluje, jak to funguje:

„Když centrální banka koupí něco z nebankovního sektoru, např. nemovitosti, jak získá peníze?
No, centrální banka je převede na jejich bankovní účet, což znamená, že najednou mají na svém bankovním účtu peníze, které ve skutečnosti vytvořila banka, protože dostanou rezervaci na svůj rezervní účet u centrální banky. Takže to tak funguje a tak může centrální banka pumpovat peníze přímo do ekonomiky.
To byly dvě formy QE… V roce 2008, když realitní trh v Americe kolaboval, Bernanke řekl: „Ach, Wernerův návrh QE, ano, uděláme to, a udělali to hned.
Například Evropě trvalo mnohem déle, než se dostala z krize v roce 2008, zatímco Amerika se vzpamatovala velmi rychle, protože Fed koupil ohrožená aktiva bank téměř za stejnou cenu, takže najednou byly banky zdravé na jeden zátah.
Ale druhé doporučení stále nebylo dodrženo, protože to nepovažovala za nutné. No, trvalo dva roky, než banky výrazně zvýšily úvěrování.“

Kvantitativní uvolňování bylo záměrně zneužito
V březnu 2020 americká centrální banka znovu zavedla QE, ale tentokrát neprávem a podle Wernera záměrně. Říká Cumminsovi:

„V březnu 2020 zavedl Federální rezervní systém QE2 v době, kdy se ekonomice skutečně dařilo. Růst byl v pořádku. Růst bankovních úvěrů byl 5 až 6 %. Žádná deflace nebyla. To bylo doporučení pro deflaci a pro klesající ekonomiku…
Provedli QE2 a následovala masivní expanze, kdy Federální rezervní systém skupoval aktiva soukromého sektoru od nebankovních subjektů, což donutilo banky vytvářet úvěry ve zcela novém měřítku, největší v poválečné éře. V roce 2020 přitom došlo k vládním omezením.
Pokud snížíte nabídku, ale masivně zvýšíte dluhopisy tiskem peněz tím, že tyto peníze přivedete do ekonomiky (což byla jen účetní transakce v roce 2008, nebyly tam žádné nové peníze, takže to nespustilo inflaci), stane se to inflací.
Varoval jsem, že to povede k inflaci. Většina komentujících si myslela – protože nechápou rozdíl mezi QE – že to bude v pohodě [jako 2008]… Ne, je to úplně jiné…
Jak víme, že to byl opravdu záměr? No, je to velmi specifická politika, která se používá velmi zřídka a najednou to udělaly všechny centrální banky…
Dalším důkazem je, že těsně před COVIDem, v srpnu 2019 na výroční konferenci centrálních bankéřů BlackRock, což je největší světový správce bohatství, zástupci BlackRock učinili návrh.
Řekli, že bude další krize, ale tentokrát bychom měli vytvořit inflaci… Důsledky jsou nevyřčené. Krize bude deflační, takže musíme vytvořit inflaci… a tak to uděláme a oni citovali můj návrh bez použití mého jména…
Řekli: musíme podpořit fiskální politiku prostřednictvím tisku peněz a přimět centrální banku, aby vkládala peníze přímo do ekonomiky, což lze provést nákupem aktiv z nebankovního sektoru.
A jak víme, že to Fed udělal v březnu 2020? Máme data. A je tu ještě jeden faktor. Federální rezervní systém pověřil Blackrock nákupem aktiv v březnu 2020…
Tuto inflaci tedy záměrně vytvářejí centrální banky, centrální plánovači. Jak je za to potrestáme? Dejme jim ještě větší bezprecedentní moc nad vším, nad životem na Zemi, prostřednictvím digitálních měn centrálních bank.“

Doporučení pro další postup
Podle Wernera byla inflace v 70. letech využita k zakrytí přechodu od dolaru krytého zlatem k petrodolaru. Dnes se domnívá, že inflace slouží k zakrytí kolapsu petrodolaru a přechodu na nový režim CBDC.
Bohužel se jim to podaří, pokud je nějak nezastavíme. Chcete-li chránit své bohatství před touto záměrně vytvořenou inflací, Werner doporučuje nakupovat fyzické zlato a stříbro. Vyzývá také všechny, aby udělali více ve svých místních komunitách.

„Pokud budeme spolupracovat na místní úrovni, může to vytvořit velmi odolnou strukturu a pak můžeme jako platební prostředek použít, co chceme. Můžeme mít místní měnu, systém na bázi zlata, systém na bázi stříbra nebo můžeme mít jen místní komunitní banku… a pak můžete mít svůj vlastní místní kredit.
Protože centrální plánovači chtějí snížit počet bank, nyní je ten správný čas, aby lidé, kteří mají malý kapitál, zbystřili a řekli: „Vytvořme komunitní banky. Tady je pět milionů eur, to je minimum, co potřebujete. Moje nezisková organizace Local First má know-how. Můžeme získat bankovní licenci.“
Potřebujeme, aby teď lidé přišli dopředu. Založíme místní komunitní banky a necháme banky schválit. To může být jádro místní ekonomiky… Ukazuje to také, že tento systém decentralizace je mnohem lepší, protože místní banky jsou odpovědné místně.
Komunitní banky mohou být také strukturovány s místní charitativní organizací, takže všechny zisky jdou lokálně do této geograficky omezené oblasti. Německo je úspěšné již 200 let, protože 80 % jeho bank jsou místní, neziskové komunitní banky, které půjčují pouze lokálně…
Tyto malé společnosti jsou vysoce produktivní… vždy mohou upgradovat, protože jim místní banka vždy půjčuje, aby získali nejnovější technologii.
Takže produktivita v Německu je mnohem vyšší než například ve Spojeném království, ale to je samozřejmě ohroženo centrálními plánovači. Chtějí je donutit ke splynutí. V zásadě však potřebujeme založit nové banky a věříme, že to dokážeme, pokud budeme jednat rychle. Teď, v příštích dvou letech, to opravdu musíme rozjet.“

 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 0 Průměrně: 0 ]







Článek Jak se za vás rozhoduje o vaší budoucnosti – skutečný důvod inflace se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden