Americký dron „vážně poškozen“ ruským letounem zachyceným nad Sýrií
RSS

Americký dron „vážně poškozen“ ruským letounem zachyceným nad Sýrií


Pentagon oznámil, že po sérii nepřátelských blízkých střetů ruských stíhaček s americkými bezpilotními letouny, které údajně prováděly mise „proti ISIS“, došlo k novému závažnému incidentu, do něhož bylo zapojeno i Rusko nad syrským nebem. (Foto: Twitter / ilustrační)









Armáda uvádí, že americký dron MQ-9 Reaper byl poškozen poté, co jej zachytila a obtěžovala stíhačka Su-35. Během této doby ruský bojový letoun vypustil v blízkosti amerického dronu světlice.



Záběry z předchozího zachycení amerického dronu ruským letounem nad Sýrií.




Pilot byl jen idiot, reagoval na incident stíhačky s dronem Kirby

Teprve v úterý odhalené, jehož součástí bylo zveřejnění videozáznamu incidentu, se střetnutí odehrálo v neděli, pravděpodobně nad východní Sýrií nebo v její blízkosti, kde Washington již léta udržuje přítomnost vojsk a okupuje syrská ropná a plynová pole.



Podle amerických představitelů je v plném proudu ruská a íránská kampaň směřující k nátlaku na USA, aby se stáhly z regionu a zastavily své vojenské operace. K ruským zachycením amerických bezpilotních letounů došlo v posledních měsících již několikrát, přičemž USA pokaždé odsoudily „nebezpečné“ a „nezodpovědné“, výhružné manévry.



Pokud jde o nový incident, „americkému dronu se podařilo dokulhat zpět na svou základnu v regionu, ale jeho vrtule byla poškozena, jak uvedli američtí představitelé, kteří zveřejnili fotografie a video ze setkání,“ píše The Wall Street Journal. V prohlášení armády byl dron popsán jako „vážně poškozený“ – což je v Sýrii významný první případ.




USA přesouvají lety dronů dále od Krymu kvůli ruským hrozbám „protiopatření“

„Jedna z ruských světlic zasáhla americký MQ-9 a vážně poškodila jeho vrtuli,“ uvedl generálporučík Alexus Grynkewich, vrchní velitel amerického letectva v regionu. „Posádka letounu MQ-9 naštěstí dokázala udržet let a bezpečně se vrátit na domovskou základnu.“




Photos of the damaged MQ-9 Reaper propeller is published by the US Air Force Central Command. pic.twitter.com/6NHNufKle2 — War Monitor (@WarMonitors) July 25, 2023
Zdroj: wsj.com




Trump reagoval na situaci k útoku dronem na Putina a Kreml

Článek Americký dron „vážně poškozen“ ruským letounem zachyceným nad Sýrií se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden