DARPA vybrala Lockheed pro vývoj jaderné tepelné rakety pro misi na Mars
RSS

DARPA vybrala Lockheed pro vývoj jaderné tepelné rakety pro misi na Mars


NASA a Agentura pro pokročilé obranné výzkumné projekty (DARPA) zadaly společnosti Lockheed Martin zakázku na vývoj a testování kosmické lodi s jaderným pohonem v rámci projektu nazvaného Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations (DRACO). (Foto: Twitter / ilustrační)









DARPA na projektu DRACO spolupracuje s NASA, protože obě agentury budou mít prospěch z jaderných tepelných raketových motorů ve vesmíru, které jednoho dne umožní misi NASA s posádkou na Mars. Letová demonstrace raketového motoru nové generace ve vesmíru je plánována nejpozději na rok 2027.




Robotický pes „Thermonator“ střílí plameny, sci-fi realitou?


What's your guess @elonmusk pic.twitter.com/IbcVgjAYJw — Spacexx (@ineed__spacee) March 14, 2022
„Tyto výkonnější a účinnější jaderné tepelné pohonné systémy mohou zajistit kratší dobu přepravy mezi cíli. Zkrácení doby průletu je pro lidské mise na Mars zásadní, aby se omezilo vystavení posádky radiaci,“ řekl Kirk Shireman, viceprezident pro kampaně lunárního výzkumu ve společnosti Lockheed Martin Space.




NASA a DARPA testují jaderný motor pro budoucí mise na Mars

Shireman pokračoval: „ Jedná se o prvotřídní technologii, kterou lze využít k dopravě lidí a materiálů na Měsíc. Bezpečná, opakovaně použitelná kosmická loď s jaderným remorkérem by znamenala revoluci v cislunárních operacích. Díky větší rychlosti, obratnosti a manévrovatelnosti má jaderný tepelný pohon také mnoho aplikací pro národní bezpečnost v cislunárním prostoru.“



Společnost Lockheed vysvětlila, že motory by využívaly „jaderný reaktor k rychlému ohřevu vodíkového paliva na velmi vysokou teplotu a následně by tento plyn vháněly tryskou motoru k vytvoření silného tahu. Štěpný reaktor bude využívat speciální nízko obohacený uran s vysokým obsahem uranu (HALEU) k přeměně kryogenního vodíku na extrémně horký plyn pod tlakem.“ Předpokládá se, že nové motory budou využívány během pobytu na oběžné dráze.




DARPA využívá urychlovač částic k vytvoření technologie, která vidí skrz betonové zdi

Agentura Bloomberg uvedla, že „doposud nedošlo k žádné demonstraci jaderného tepelného pohonu ve vesmíru“. NASA však před více než půl stoletím provedla pozemní testy jaderných termálních raketových motorů.



To přichází v době, kdy generální ředitel společnosti SpaceX Elon Musk naznačil, že v roce 2022 by se mohla uskutečnit mise s posádkou na Mars v roce 2029.



Zdroj: nasa.gov
Článek DARPA vybrala Lockheed pro vývoj jaderné tepelné rakety pro misi na Mars se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden